2024 April 21., Sunday/Konrád napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ki-Kicsoda?
Dilinkó Gábor

Dilinkó Gábor "Bizsu"

Dilinkó Gábor naiv cigány festő. Az 56-os forradalom leverése után 12 évi börtönbüntetésre ítéltek, majd a Legfelsőbb Bíróság 7 évre változtatta az ítéletet.

Dilinkó Gábor festőművész 1929-ben Újpesten született, egy kilenc gyermekes cigány családba. Édesapja dokkmunkásként dolgozott. Szülei válása miatt nyolc éves korában állami gondozásba került. Négy elemit végzett. Kiskorában paraszti családok fogadták örökbe és nevelték. A második világháború után édesanyja magához vette, s a nagybátyjánál nevelkedett, ahol szegkovácsnak tanult. Édesanyja 1947-ben halt meg, ekkor a Dilinkó Gábor már katona volt. 1948-ban leszerelt, ezután bőrgyári munkásként dolgozott. Az 1956-os forradalom idején a Corvin-közben harcolt, súlyos karsérüléssel esett fogságba. A forradalom leverése után 12 év börtönre ítélték. Az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság 7 évre módosította, így 1966-ban szabadult.   Szabadulása után évekig nem tudott elhelyezkedni, végül 1975-ben az IKV-nál kapott takarítói és fűtői állást. Innen ment nyugdíjba. 1991-ben megkapta a "Hűséges helytállásért" kitűntetést, majd dandártábornoki fokozatot az ötvenhatos tetteiért. Jelenleg a Corvin Bajtársi Közösség tagja. Kisgyermek kora óta érdeklik a művészetek, elsősorban a rajz és a festészet. A festészettel 1975 óta foglalkozik komolyabban. Munkássága attól egyedi és különleges, hogy az ujjával fest.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök