2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mr. Roma: Kanadába jöttem 4.
2011. 12. 23. 00:00

Magunkról még ebben a sorozatban nem is igen szóltam, ezért most nagyvonalakban bemutatom magunkat, egy kicsit furfangosan. Mi négyen (2 fiú, 2 lány) vágtunk neki az új világnak.

Magunkról még ebben a sorozatban nem is igen szóltam, ezért most nagyvonalakban bemutatom magunkat, egy kicsit furfangosan. Mi négyen (2 fiú, 2 lány) vágtunk neki az új világnak. Mi négyen 2 párt alkotunk, az én párom állapotos, a sógorom (a barátnőm bátyja) párjában meg bízunk, hogy az lesz. Párommal „otthon” nem láttuk születendő gyermekünk jövőjét, sajátunkba meg már belenyugodtunk, de tudtuk, hogy meg kell tennünk a következő lépést. Magyarországra nem akartunk gyermeket a világra hozni, mert szinte már csodaszámra megy, ha valaki tisztességesen tud felnevelni egy gyereket.

 

Nagy a valószínűsége, hogy gyermekem ebben az országban születik, és elnyeri a kanadai állampolgárságot. De ez nem jelenti azt, hogy a szülők is. Ha nekünk haza kell térnünk, akkor természetesen velünk tart gyermekünk is, aki 18 évesen visszatérhet (egyedül) Kanadába, akkor már állampolgárként. Remélem majd gondol „öreg szüleire”, hogy mit meg nem tettek az ő boldogulásáért. Kanadai és Európai Uniós (magyar) állampolgárként, szabadon kellhet-járhat  a világban. Az angol-nyelv tudásának birtokában bárhol boldogulhat majd. Velünk meg majd csak lesz valami.

 

A szülés


A héten voltunk párommal egy terhességi klinikán, ahol elvégzik a Magyarországon megszokott terhességi vizsgálatokat (ide is kellett kérni időpontot). Érdekesség az, hogy itt nincs védőnői szolgálat. Az ember lánya itt kétféleképp szülhet. Vagy igénybe vesz egy ilyen klinikai szolgáltatást  (esetünkben ez a Maternity Clinic Center), vagy a nálunk is bejáratott, de nem megtűrt Bába szolgáltatást. Valamint a szüléshez szükség van egy családi orvosra is (family doctor). Kanadában a szülést elméletileg a family doctor vezeti le, egy szülésznő asszisztálásával.

 

A Bába szolgáltatást és a terhességi klinika szolgáltatását nem lehet párhuzamosan igénybe venni. Vagy ezt, vagy azt kell választani. Állítólag a Bába szolgáltatás nagyon elfogadott dolog Kanadában. A lényeg a lényeg, hogy a bába ugyanúgy elküldhet téged mindenféle vizsgálatra, de gyógyszert nem írhat fel. Ennél a szolgáltatásnál itt lép veled kapcsolatba a familiy doctor (családi orvos vagy háziorvos), aki felírhatja neked a gyógyszereket. Ha minden frankón passzol, akkor szülésnél jelen van a háziorvosod. A Bába szolgáltatásnál tudod, hogy a választott bábád ott lesz a szülésnél, és segít téged mindenben. Amíg az orvos veled van elfoglalva, addig a bába gondoskodik megszületett gyermekedről.

 

A klinikai szolgáltatásnál, soha nem tudhatod azt, hogy melyik orvos fog téged tanulmányozni az előre megkért időpontban. Viszont tutira képzett orvosok kezelnek téged, és gyógyszert is írhatnak fel. A szülést ebben az esetben is a háziorvosnak és egy szülésznőnek kell levezetnie, ha közbe nem jön neki valami. A korházat ahol szülni akarsz te választhatod ki.

 

Hálapénz


És még egy érdekesség. Hálapénzt itt az orvosok nem fogadnak el, nem is illik adni. Természetesen egy-egy bonbonnak itt is mindenki örül karácsonyra vagy névnapra, de ez a családi kasszát nem erőlteti meg. Ha valaki még is megszegné valamelyik orvos ezt a szabályt (hálapénz), az Kanadában többet nem praktizálhat, mert az engedélyével játszik. Természetesen azért itt is létezik az orvosi korrupció, sok mindent kilehet itt is játszani, de ezekről csak hallottam, és személyesen még nem tapasztaltam.

 

Family doctor


Párommal voltunk tegnap háziorvosnál. Természetesen itt sem maradhatott el az időpont megkérése, mert jóformán itt sehova nem lehet menni előre egyeztetet időpont nélkül. Az angol nyelv ismeretében nem vagyunk professzorok, de azért elboldogulunk vele. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy Kanadában angol nyelv ismerete nélkül boldogulni nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Szóval ott tartottam, hogy az előre egyeztetet időpontban megérkeztünk háziorvosunkhoz, ahol vártuk, hogy sorra kerüljünk. Előtte természetesen újra a kezünkbe nyomtak egy-két íratott, amit ki kellett töltenünk. Na de az intézmény minőségéről nem nagyon lehet mit mondani, csak röviden annyit, hogy lenyűgöző. Amikor megjelent egy asszisztens, akkor gyanúsan sokunk nevét sorolta. Természetesen a sajátunkat is csak véletlenül ismertük fel, mert nem nagyon tudják kiejteni a nem angolos hangzású neveket. Bekísértek bennünket egy tárgyalóba, ahol egy kiselőadást hallhattunk háziorvosunk munkájáról, és az intézmény szokásairól. Majd kérdéseket lehetett feltenni. Mi inkább ezt nem erőltettük, de azért mindenki kérdezett valamit. Én a végére maradtam, és halkan tettem fel neki kérdésem, hogy ne sokan halják töredezett angol tudásomat. Válaszából kiderült, hogy ma nem vizsgál meg közölünk senkit, mert ez egy bemutatkozó nap volt a részéről, és a vizsgálathoz egy újabb időpontot kell kérnünk. Erőlködtem én, hogy a párom állapotos, de erre csak azt mondta, hogy majd egy nővérke keresni fog bennünket telefonon és magyar nyelven. Páromnak és nekem sem jött be ez a „bemutatkozó show”, és az új otthonunktól is messze van. Úgy döntöttünk új háziorvost keresünk.

 

Home sweet home


Már írtam róla, hogy Calgar(y)is megrázkódtatásunkat követően Hamiltonba „menekültünk” barátainkhoz, ahol kicsivel több mint egy hónapot töltöttünk, míg újra össze nem szedtük magunkat, és nekiálltunk ügyeinket intézni (Lakcímünk leadása az emigrációs hivatalban, regisztráció az Ontario Workben, ügyvéd felkutatása, orvosi vizsgálatok időpontjainak megkérése, környékkel való ismerkedés, bankszámla nyitás, food-bank regisztrációk stb.). A lakás felkutatásra sok időt szántunk és hamar találtunk is egyet, ami egy hónapon belül beköltözhető lett volna, ha a hitünk az Ontario Work munkatársában nem lett volna erős (a hitünk megtört).  De „ő” nem tette meg időben a megfelelő lépéseket, így beköltözésünk előtt két nappal már világossá vált, hogy azt a lakást elbuktuk. Újabb lakás megszerzésére újabb egy-két hónapot kellett volna várni, ha nem döntöttünk volna úgy, hogy nekilátunk családi házat keresni. A házkeresési projektünk sikeres volt. Egy fantasztikus háztulajdonossal ismerkedtünk meg, aki nagy segítségünk volt abban, hogy egy hét alatt beköltözhessünk kiadó házába. Õt kommunikáltattuk az Ontario Workos menedzsereinkkel, gondoltuk csak egy nyelvet beszélnek, így sikeresen be is költöztünk.

 

 

A házunk két szintből áll. Lent a főbejáratnál rögtön a nappaliba lépünk be. A nappaliból nyílik egy folyosó, ami a konyhába vezet. A konyhából lehet megközelíteni a fürdőszobát és a lenti hálószobát, valamint az emeletre vezető lépcsőt, ahol egy újabb hálószoba található. A konyhába található a mosó- és szárítógépünk, és a már otthon is megszokott konyhai felszerelések. A konyhából nyílik egy hátsó ajtó, ami a füvesített kertünkbe, és egy kellemes fából készült teraszra vezet. Kertünkben, mint ahogy itt mindegyikben mókusok szaladgálnak. A karácsonyunkat már ebben a házban töltjük.

 

Kanadában nem olyan könnyű dolog egy önálló családi házat kibérelni bevándorlóknak, mert sok helyen rögtön azt érdeklődik, hogy mi az ember foglalkozása (Amíg nincs munkavállalási engedélyed, addig nem is tudsz dolgozni.  Az engedélyt kb. 2-4 hónap alatt lehet megszerezni.) és, hogy is néz ki az ő családja (hány tagú). Felmérik gazdasági erőnket. Elsősorban olyan külön bejáratú pincelakásokat lehet kibérelni családi házakban, amik felett a főbérlő, vagy egy másik család lakik. Többet ilyen lakást/házat megnéztünk és nem nyerte el tetszésünket.

 

Food-bank


Arról is írtam már, hogy az állami jóléti juttatás kevés ahhoz, hogy az ember nagyon jól érezze magát Kanadában. De mondjuk, aki több éve éhezik Magyarországon, annak ez maga a Kánaán. Az ember fiai itt különböző ételbankok (Food-bank) segítségét vehetik igénybe. Nem kell más hozzá, mint egy lakcím, ID (a bevándorlási hivataltól kapott igazolvány), és egy Ontario Workos csekk, amin fel van tüntetve a „segélyed” összege.  A food-bankokat regisztrációt követően általában havonta egyszer lehet igénybe venni (előre egyeztetett időpontban), de a város összes food-bankjában regisztráltathatod magad. Hamiltonban kb. öt van. Ezekben a bankokban általában alapvető élelmiszereket osztanak, gyakran különböző finomságokkal megspékelve. Nagyon, hasznos és hiánypótló szolgáltatások ezek. A food-bankokon kívűl bútor-bankok is vannak, ahol nem a legmodernebb, de még használható bútorokkal tudod berendezni új otthonod.

 

Volunteer (önkéntes)


Ezt a kifejezést Kanadai honfitársaim gyakran ejtik Valentinnek. Én is sokat röhögtem magamon, amikor próbáltam érdeklődni ezen lehetőségek iránt, akkor még Valentinnak nevezve. De hát mit tehetünk akkor, amikor az emberi hülyeség ragadós. A különböző Food-bankokban lenyűgöző önkéntesek és főállású munkatársak dolgoznak. Mindig lenyűgöz az emberek kedvessége és az, hogy az önkéntesek között az egészen fiataltól az idősekig mindenki megtalálható. 2011 az önkéntesek éve volt Magyarországon, de nagyon sok tanulni valója van az országnak Kanadától az önkéntes munka terén is. Az önkéntesek itt büszkén hordják pólóikat, amin az önkéntes felírat található. És a különböző cégek örömmel adományoznak ezeknek a segítő szervezeteknek, akiknek nem kell küzdeniük fennmaradásukért.

 

Folyt.köv.


Mr. Roma: Kanadába jöttem 1.

Mr. Roma: Kanadába jöttem 2.

Mr. Roma: Kanadába jöttem 3.