2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mr. Roma: Kanadába jöttem 3.
2011. 12. 16. 00:00

Hamiltonban töltött első éjszakánk nyugodalmas volt. Éjszakai forgolódásainkat a kellemes álmok váltották fel. Na álmaink nem az új világról szóltak, hanem ...

Hamiltonban töltött első éjszakánk nyugodalmas volt. Éjszakai forgolódásainkat a kellemes álmok váltották fel. Na álmaink nem az új világról szóltak, hanem otthonhagyott szeretteinkről, családtagjainkról és barátainkról. Lassan mindenki ébredezett, így tettem én is. Barátainktól kapott reggelinktől új erőre kaptunk, és ezt követően máris az előttünk álló feladatainkra koncentráltunk.

 

Házigazdáinktól megtudtuk, hogy Hamiltonban van egy szervezet, akinek magyar ajkú munkatársa kimondottan a magyarországi bevándorlók segítését látja el. Segítségével sikerült leadnunk ideiglenes lakcímünket a bevándorlási hivatalnak, akik még Calgaryba lépésünket követően felhívták a figyelmünket arra, hogy ezt 48 órán belül meg kell tennünk. Egy kicsit kifutottunk az időből, de nem kaptunk érte letolást.

 

A segítőnk a továbbiakban időpontot kért részünkre a kötelezően előírt orvosi vizsgálatra, amin minden bevándorlónak túl kell esnie. Erre még a reptéri bevándorlási iroda hívta fel a figyelmünket. Ezt a vizsgálatot még egy tüdőszűrés követi, amire senki nem hívta fel a figyelmünket. Ha nincs ismerős, akkor csak nagyon sokára tudod meg, hogy ez a vizsgálatod még hiányzik. Mintha arra játszanának, hogy semmi se készüljön el időre. Még mi sem estünk át ezen a vizsgálaton. Ha valaki elhalasztja a tüdőszűrést, az nem is kap addig munkavállalási engedélyt amíg nem pótolja. Miért is fontos ez? Mert a munkavállalási engedélyt, csak ezen vizsgálatokat követően két hónapra lehet megigényelni. Azért nem írom le ennek az engedélynek az angol nevét, mert még én sem tudom, de már annyi nevet hallottam rá, hogy még egy szappanoperában szereplő színésznek sem lehet ennyi keresztneve. Hívták már ezt biztosításnak, szociális biztosításnak, szociális számnak és még sorolhatnám, de nem teszem.

 

Segítőnknek azért vettük még nagy hasznát, mert az Ontario Workbe is intézett nekünk időpontot, ahol a szociális ellátásokat lehet igénybe venni. Itt ezt egyszerűen jólétnek hívják, ami fedezi az albérletünk és az étkezésünk költségeit, természetesen nem étteremben. Ebből a támogatásból nem lehet luxus életet élni, de mindenre elég amire csak szükségünk lehet addig, amíg nem szívjuk meg magunkat angol nyelvtudással, és meg nem érkezik a már fent említett biztosítási számunk, amivel munkát vállalhatunk. Ez kb. 2-3 akár 4 hónapot is igénybe vehet. Segítőnk által működtette szervezet még tolmácsot is biztosít részünkre, ha az Ontario Workben adódik dolgunk.

 

Ontario Work


Az Ontario Work magyar megfelelője talán a magyarországi munkaügyi központok és az önkormányzati ügyfélirodák egy furcsa elegye lehetne. Itt állapítják meg lakhatásra és az étkezésre fordítható támogatásunkat. Két főre ez 584 dollár lakhatási pénzt és 448 dollár étkezési pénzt jelent 2011-ben. Két felnőtt és két gyermekes család esetén a lakhatás 688 dollár, étkezés felnőtteknek 448 dollár, két gyereknek 426 dollár. Viszonyításként, egy kétszobás lakást 800 (+ áram számla) dollártól lehet bérelni. Panel épületekben általában a fűtés és a meleg víz benne van a lakás bérleti díjában.  Az áram számlán kívül más rezsi költség nincs. Igény merülhet fel még mobil telefonhoz tartozó SIM kártyára, aminek a havidíja egész Ontario tartomány területén 25 dollár. Ez az összeg egy hónapig tartó korlátlan telefonhívást biztosít, minden (vonalas, vezetékes) telefonra. A SIM kártya egyszeri megvétele kb. 15 dollár. Az internet és televízió további 10 dollárosokat emészthet fel havonta (50-70 dollár). Az élet Kanadában sem fenékig tejfel, de Magyarországon hol van olyan támogatás, ami fedezné egy család albérletét és élelmezését.


A támogatásért cserébe csak egy kikötése van az Ontario Worknek. Mindenkinek kötelező a támogatásért iskolába járni. Gyerekeknek a koruknak megfelelő iskolába, a felnőtteknek nyelviskolába kell járniuk. Ha ezt elmulasztják, akkor azt a támogatásuk bánhatja. Viszont ezek a szabályok betartatása településenként változó. Sok településen a nyelviskola sem kötelező, sok helyen meg nem is ellenőrzik azt, hogy valaki betartja e a játékszabályokat. Ne ez a település nem Hamilton. Itt minden szabály kötelező. És ami még nagyon fontos. Segély mellett dolgozni tilos. Azért itt még azt megemlítem, hogy a mi menedzserünk igen lassan dolgozik az Ontario Workben.

 

Ügyvéd


Ezen a héten egy ügyvéddel (csak a munkatársával találkoztunk) is fel kellett vennünk a kapcsolatot. A „Legal aid” beadására 28 napunk volt. Ez nem szól másról, mint hogy az állam bizonyos munkaóraszámot fedez a bevándorlók részére, hogy ügyvédet fogadhassanak. Így a bevándorlók képessé válhatnak, arra, hogy ügyüket ügyvéddel képviseltethessék a bíróságon. Viszont a Legal aid nem jár alanyi jogon és nem is adják meg mindenkinek.  Ha ezt a bevándorlók nem tudják megszerezni, akkor kevés az esélyük arra, hogy ügyük pozitív irányba mozduljon el a bíróságon. Nekünk is sikerült időben beadni, de az eredmény még nem ismert.


Lakás


A lakás felkutatása is egy privát feladat. Eleinte nehéz kiigazodni a helyi szokásokban, de hamar feltaláltuk magunkat. Angol nyelv ismerete nélkül ez a feladat is megoldhatatlan. Sokan tolmácsot fogadnak, akiknek óradíja 20-40 dollárig terjed. A házkutatás meg sok munkaórát és napokat igényel. Itt azokat az emeletes házakat, amit mi panelnak hívunk magánszemélyek, vállalkozások működtetik. Általában minden épületben van egy iroda, ahova belehet menni érdeklődni, hogy van e kiadó lakásuk. Itt minden lakáshoz tartozik egy nappali, legyen az egy vagy több szobás lakás. Nekünk is sok időt vett igénybe a megfelelő lakás felkutatása. Még többet a szerződés megkötése, mert itt csak nagyon ritkán lehet kifogni azt, hogy egy hónapon belül beköltözhess. Az első felkutatott lakásunkat el is buktuk, mert ezt is az Ontario Work együttműködésével kell megvalósítani, és ők nagyon sokat ültek az ügyünkön. Általában minden hónap elsején és tizenötödikén lehet beköltözni az apartmanokba, ahol a mosógépek használata tilos. Erre a feladatra minden épületben ki van alakítva egy mosoda, ahol 1, 75 dollárért lehet mosni, és ugyanennyibe kerül a szárító használata is. Mi már egy kicsivel több, mint egy hónapja élünk barátoknál, akiknek az idegeivel játszunk, mert kimondatlanul (akaratlanul) is felborítottuk a megszokott életvitelüket. De ha minden jól megy, ebben a hónapban már birtokba vesszük jól megérdemelt – kétszobás, nappalis, kertes - családi házunkat havi 1168 dollárért, és barátaink is visszatérnek a megszokott kerékvágásba.

 

Folyt. köv.


Mr. Roma: Kanadába jöttem 1.

Mr. Roma: Kanadába jöttem 2.