2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kedden kísérik utolsó útjára Szentandrássy István festőművészt
2020. 03. 07. 00:00

Március 10-én kedden 11 órakor tartják Szentandrássy István gyászszertartását a Fiumei úti temetőben. A temetést megelőző este, március 9-én, hétfőn 19 órától az ORÖ székházában virrasztást tartanak.

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész hosszú évtizedeken át türelemmel és méltósággal viselt betegséggel küzdve, 63 éves korában 2020. február 26-án hunyt el. A magyarországi cigányság kulturális közéletének ikonikus alakját az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti. „A festészetnek, színeknek, de a szavaknak is mestere volt, festményeibe belefestette a saját balladáját: az árvaságát, a betegségét, de mindemellett a sok fájdalom mellett az élni akarását is” – írta közleményében a tárca.

 

Szenti búcsúztatását megelőző este, március 9-én 19 órától, családtagok, barátok, ismerősök és tisztelők közöse emlékeznek az ORÖ székházában a neves művészről, és a család közlése szerint a virrasztása mindenkit várnak, aki szeretne emlékezni a legendás közéleti személyiségre.

 

Szentandrássy István temetésére március 10-én kedden 11 órakor kerül a Fiumei úti temetőben. A festőművészt a Nemzeti Sírkert művészparcellájában, kívánsága szerint Péli Tamás festőművész, egykori mestere közelében helyezik örök nyugalomra, roma szokás szerint. A gyászszertartáson Balog Zoltán volt miniszter, református lelkész, aki barátjaként tisztelte az ismert roma festőművészt mond búcsúztatót.

 

 

Hidvégi-B. Attila


Kapcsolódó cikkek:

/hirek/2020/02/26/oromunnep_az_egben_8211_elment_szenti_az_utolso_mohikan

/hirek/2020/02/26/elhunyt_szentandrassy_istvan_festomuvesz