2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elhunyt Szentandrássy István festőművész
2020. 02. 26. 00:00

Hosszú évtizedeken át türelemmel és méltósággal viselt betegséggel küzdve, 63 éves korában elhunyt Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész.

 

 

Szentandrássy István 1957. Augusztus 26-án született Budapesten. Számos életrajzi portréjában őszintén beszélt arról, hogy állami gondozottként nőtt fel, ennek ellenére nagyon szépnek és tartalmasnak tartotta gyermekkorát. „Lelencesként” nem érezte a roma-magyar ellentéteket, kamaszként nem is értette ezek fogalmát. Péli Tamás festőművészt Csapon egy gyermektáborban ismerte meg, itt találkozott először a cigány kultúrával és saját cigány identitásával is, amely gyökeresen megváltoztatta és megfordította életét. Betegségéből, családi hátteréből fakadó szorongásait először versekbe öntötte, és azokat barátjának, Kovács József Hontalannak mutatta meg, és elemezték, majd az irodalmi találkozók, beszélgetések és Péli Tamás személyes varázsára kezdett el rajzolni, festeni. Szenti képzőművészeti pályájának fő inspirátora és mestere Péli Tamás lett, akiről halála után még évtizedekkel is úgy beszélt, hogy álmában és alkotás közben is folyamatosan beszélget, de legtöbbször veszekszik.

 

Műveire jellemző az erőteljes tárgyiasság, gyakran a plasztikus formaalakítás, a felfokozott expresszivitás és a jelképalkotás. Zaklatott, drámai hangvételű kompozícióin a cigányság ősi, balladisztikus hagyományai és alakjai elevenednek meg. Olajképeinek színvilágát a sötét, barnás tónusok uralják.

 

Jelentős munkái közé tartoznak az ikonszerű stilizációval megalkotott Madonna-képek Federico García Lorca Cigány románcok c. versciklusa által inspirált festménysorozata és Triptichon c. műve. 1998-ban – mesteréhez hasonlóan – hatalmas méretű, 45 méter nagyságú olajképet készített. Kiállított többek között Bécsben, New Yorkban, Prágában, Münchenben.

 

2007-ben adta ki Angyalok nyelvén című festményalbumát. 1995-ben megkapta a Pro Urbe Budapest díjat, 1999-ben a Kisebbségekért díjat, 2012-ben az indoklás szerint a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, csodálatos Madonna-képeiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, példaértékű művészetéért kapta meg a Kossuth-díjat.

 

2018-ban a Magyar Posta Zrt. a nemzetközi roma nap alkalmából 1956-os forradalom és szabadságharc cigány hőseit ábrázoló bélyegkisívet bocsátott ki Szentandrássy István festményeiből.  Az 1956-os forradalomban számos cigány harcolt a szovjet megszállók ellen. Volt közöttük zenész, ápoló, segédmunkás, de négy hónapos terhes kismama is. Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész ezeknek a hősöknek állított emléket roma szabadságharcosokat ábrázoló festménysorozatával, amelyet a postán megvásárolható bélyegeken láthatunk viszont. 

Az Elekes Attila tervezte vinyettákon Hrozova Erzsébet, Csányi Sándor és Dilinkó Gábor, Cziffra György, Fátyol István, Dandos Gyula, „Kócos”, Kolompár Mátyás, Kóté Sörös József és Strausz Károly alakja jelenik meg. A 10 darabos sorozat 50 ezer példányban került forgalomba.

 

Hosszú évtizedeken át betegeskedett, de egészségi problémái ellenére aktív közösség életet élt, részt vett szinte az összes roma kulturális és közéleti rendezvényeken. Tanított, előadásokat tartott a Keresztény Roma Szakkollégiumokban, nyári gyermektárokban.

 

A RomNet által szervezett több kulturális rendezvényen tartott előadást beszélgetett fiatalokkal. Hosszú órákon á tartott beszélgetései örökre emlékezetesek maradnak.

 

Szentit Budapesten, 2020. február 26-án érte el a halál.  

 

Hidvégi-B. Attila