2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Közös főhajtás a roma holokauszt áldozatainak emléke előtt
2017. 07. 27. 00:00

Civil összefogással a fővárosi Nehru parton és a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban is megemlékezést tartanak a roma holokauszt áldozatainak emlékére Augusztus 2-án, és 3-án.

A Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Roma Club Kulturális és Közösségépítő Alapítvány és a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ 2017. augusztus 2-án 17.00 órakor, a budapesti Nehru parton, a Holocaust Roma Áldozatainak Emlékművénél rendez koszorúzással egybekötött emlékműsort. Az eseményen, amelynek fővédnöke Tarlós István főpolgármester, beszédet mond Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, David J. Kostelancik, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője, valamint a szervezők nevében Csóka János, és Vadászi István. A szervezők a roma holokauszt 73. évfordulójának emléknapján fejet hajtanak a II. világháború alatt Európa-szerte meggyilkolt 500 ezer szinti és roma emléke előtt is, valamint megemlékeznek arról az édesanyáról is, akit 2009-ben éppen a roma holokauszt emléknapjának éjjelén lőttek agyon kislétai otthonában, az akkor 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették a romák elleni sorozatgyilkosság elkövetői.

https://www.facebook.com/events/271855106632539/?active_tab=about

 

Képtalálat a következőre: „nehru part megemlékezés”

 

A Roma Produkciós Iroda, az Idetarozunk Egyesület, A Romano Instituto  és az Amenca közösség, a Romédia Alapítvány, a RomNet, és a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány szervezésében pedig  2017. augusztus 3-án 17.00 órakorcsendes főhajtással emlékeznek a vészkorszak áldozataira a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. A megemlékezésen beszédet  mond: Petri Tuomi-Nikula, Finnország nagykövete, Beer Miklós, a Váci egyházmegye püspöke, Dr. Szita Szabolcs történész professzor, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója, valamint Setét Jenő polgárjogi aktivista, az Idetartozunk egyesület vezetője.

 

A Holokauszt Emlékközpont, a finnországi Drom Egyesület és a Roma Holokauszt Emlékbizottság melynek életre hívója a Roma Produkciós Iroda Alapítvány, az Amenca Közösség, az Idetartozunk Egyesület, a Romano Instituto Alapítvány, a Romédia Alapítvány által szervezett rendezvény keretében kerül sor “Miranda – a cigány holokauszt” című kiállítás megnyitójára is a Holokauszt Emlékközpont zsinagógájában.  A kiállítást Veijo Baltzar kulturális tanácsos, világszerte ismert finn roma író, színházi rendező, közismert közszereplő, a kiállítás alkotója nyitja meg.en

 

A szervezők kérése, hogy a részvételi szándékot a [email protected] email címen jelezzék.

 

https://www.facebook.com/events/124902904789408/?acontext=%7B%22ref%22%3A%22106%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D

 

 

Képtalálat a következőre: „Roma holokauszt setét jenő”  Képtalálat a következőre: „beer miklós”

 

A Phiren Amenca nemzetközi roma ifjúsági szervezet szombaton, 2017. július 29-én 15 órától a MERAKI nevű csoporttal közösen „Érintettek” címmel fotókiállítást és kerekasztal-beszélgetést szervez a romák elleni sorozatgyilkosságok és a holokauszt emlékezetpolitikájáról a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A rendezvényen felszólalók és résztvevők arra keresnek választ, miről szóljon az emlékezetpolitika, hogyan emlékezik a tragédiákra a roma közösség, van e kollektív roma emlékezet, mi a tartalma, és mi a kiinduló pontja, illetve hogyan tudunk úgy megemlékezni, hogy ne csak áldozatként tekintsünk magunkra? Az eseményen megtekinthetik Turay Balázs fotográfus kiállítását a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságokról, illetve megismerhetik Harmat József Grábler-tavi kutatását, ami a székesfehérvári és a várpalotai cigányok tömeges kivégzését tárta fel.

https://www.facebook.com/events/893937287420267/?fref=ts

 

Augusztus 2.  stojka

 

A Phiren Amenca augusztus 2-án az egykori auschwitz-birkenaui láger területén lévő roma holokauszt emlékmű előtt is fejet hajt a vészkorszak áldozatainak emléke lőtt, csatlakozva a nemzetközi roma szervezetek központi megemlékezéséhez, és képviselteti magát Bécsben, a Romano Centro által szervezett megemlékezésen. Az augusztus 2-án 18 órától kezdődő rendezvényt az osztrák fővárosban azon a belvárosi téren rendezik, amelyet a 2013 január 28-án elhunyt roma származású holokauszt-túlélő író és festőnőről, Ceija Stojkaról neveztek el.

https://www.facebook.com/events/101980827107308/?active_tab=discussion

 

Kapcsolódó kép

 

Magyarországon több tucatnyi településen a helyi nemzetiségi önkormányzatok és acivilek is szerveznek megemlékezéseket a roma holokauszt emléknapján.

 

A Roma Produkciós Iroda a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartandó megemlékezés meghívójában úgy fogalmazott: idén széleskörű összefogással kívánnak emlékezni a civilek a vészkorszakban elpusztított cigányokra a roma holokauszt 73. évfordulójának emléknapján. Azt írták: „Tesszük ezt azért, mert emlékezni és emlékeztetni mindannyiunk közös felelőssége és kötelessége, mert csak közös erővel és kiállással tudunk szembeszállni a szélsőséges nézetekkel. Közösen kell fejet hajtanunk a származásuk miatt elpusztított embertársaink emléke előtt is, akik Magyarország, és a cigányok legnagyobb temetőjében, az auschwitz-birkenaui lágerben lelték könyörtelen halálukat. Bár a cigányság bátorsága és közös kiállása 1944. május 16-án megakadályozta, hogy teljesen felszámolják a birkenaui cigány családi tábort, néhány hónappal később, a cigánylágerben maradt 2897 embert, többnyire idősebb férfiakat, asszonyokat, gyerekeket, betegeket augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka mind  legyilkolták”.

 

A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett ez a borzalmas nap a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja.

 

HBA