HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Emlékséta a holokauszt roma áldozatiért Budapesten

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Július 22    Forrás: RomNet-HBA


Ez a cikk archív

Emléksétával, majd a fővárosi Nehru parton lévő roma holokauszt emlékmű előtti koszorúzással hajtanak fejet civilek a vészkorszak roma áldozati előtt augusztus 2-án, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján.

Hirdetmény

Setét Jenő jogvédő, az Ide tartozunk! roma közösségi hálózat alapítója és szervezője a RomNetet arról tájékoztatta, hogy aktivisták, szervezett közösségek és a cigány emberek közös döntése volt, hogy a Roma Holocaust 70. évfordulójának tiszteletére az idei megemlékezést együttműködésben, közösen valósítják meg. A megemlékezés szervezésére és lebonyolítására Roma Holocaust Emlékbizottságot hoztak létre, hogy méltó módon hajthassanak fejet a vészkorszak áldozatainak emléke előtt.

 

Setét Jenő azt mondta: az Ide tartoznunk! csoport különösen fontosnak tartja, hogy „mi roma emberek és közösségek méltóképpen emlékezzünk meg, a II. világháború náci népirtásának roma áldozatairól, és közösen álljanak ki azért, hogy a roma holokausztról szóló tudás bekerüljön a magyar közoktatásba.”

 

Emlékezetett: 1944. augusztus másodikáról harmadikára virradóra közel 3000 embert mészároltak le a nácik egyetlen éjszaka alatt, de a jeltelen tömegsírokban fekvő és a koncentrációs táborokban kínhalált halt áldozatok számát félmillióra becsülik. Aláhúzta: a rendszeres kutatások és a túlélők elmulasztott megkérdezése miatt máig a történelem fehér foltja a roma holokauszt, mindemellett évtizedeken át elhallgatták azt a tényt, hogy a második világháború alatt a cigányokat is faji alapokon, iparszerű módszerekkel semmisítették meg, kínozták halálra, vagy vetették orvosi kísérletek alá.

 

A megemlékezés szervezői arra szólítanak mindenkit, aki főhajtással vagy koszorúval, egy mécsessel vagy csak a puszta jelenlétével tisztelegni akar ártatlan áldozataink előtt, vegyen részt a megemlékezésen.

 

Az emlékséta a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, 2014. augusztus 2-án 17 órakor, a Budapest, VIII. kerület, Horváth Mihály térről indul, és 18 órakor érkezik meg a IX. kerületi, Nehru parton álló Roma Holocaust Emlékműhöz. Az alkotás előtt civil szervezetek vezetői és képviselői helyezik el a koszorúikat.

 

Meghívó  Nehru-emlékmű

 

koszorúzás  Koszorú-daróczi ági


A megemlékezés koszorúzási ceremóniájára a szervezetek az idetartozunk@gmail.com címen jelentkezhetnek be.

 

HBAHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt