HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Félezernyi roma fiatal emlékezik Birkenauban a roma holokauszt áldozataira

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Július 28    Forrás: RomNet-HBA/Phiren Amenca


Ez a cikk archív

Mintegy félezer fiatal emlékezik Európa 17 országából  a Phiren Amenca szervezésében a roma holokauszt áldozataira Krakkóban és Birkenauban, az egykori náci koncentrációs táborban lévő emlékmű előtt augusztus 1. és 6. között. Az egy hetes megemlékezés-sorozatra Magyarországról 55 fiatal utazik. A delegációt elkíséri Forgács József "Bandi", holokauszt túlélő, aki már nem először vesz részt a roma fiatalok által szervezett megemlékezéseken, valamint a Romano Glaszo együttes.

Hirdetmény

Dik na Bistar – Nézd és ne feledd! 

 

SajtóközleményA vészkorszakban elpusztított embertársainkra emlékezve Európa egyik legnagyobb ifjúsági roma szervezete, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat, a ternYpe – Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózattal közös szervezésben nemzetközi megemlékezést tart a roma népirtás 72. évfordulója alkalmából Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban. A 2016. augusztus 1. és augusztus 6. között tartandó, Dik I na Bistar (Nézd és ne feledd!) jelszó alatt szervezett rendezvénysorozat keretében tematikus konferenciákkal, majd a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án délben, a birkenaui lágerben lévő roma holokauszt emlékmű előtti koszorúzással hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt. A rendezvénysorozaton Európa 17 országából több mint 500 roma és nem roma fiatal vesz részt az új generáció képviseletében. Magyarországról külön autóbusszal az ország különböző részeiről 55 tanuló, és a civil közéletben aktív szerepet vállaló fiatal utazik a rendezvénysorozatra és a megemlékezésre. A magyarországi delegáció autóbusza 2016. augusztus 1-jén, reggel 08.00-kor indul Lengyelországba a Blaha Lujza téri parkolóból. A magyarországi fiatalokkal utazik Forgács József „Bandi” roma holokauszt túlélő is. Az európai országokból érkező résztvevőknek tematikus workshopot és előadást tartanak neves szakértők és trénerek a roma népirtás, a holokauszt, az emberi jogok oktatásáról és a civil aktivizmussal kapcsolatban a Krakkói Pedagógiai Egyetemen.

 

Phiren Amenca

A rendezvénysorozat médiatámogatója a RomNet.hu.

 

A megemlékezés-sorozat legfőbb eseménye a roma holokauszt nemzetközi emléknapján augusztus 2-án az egykori birkenaui lágerben, a volt cigány barakk területén lévő roma holokauszt emlékműve előtti főhajtás. Ez a megemlékezés, hasonlóan az elmúlt évek rendezvényeihez, amely kormányoktól és pártoktól független, a legnagyobb európai ifjúsági megemlékezés. Szervezetünk fontosnak tartja, hogy roma és nem roma fiatalok közösen megmutathassák önálló és valós arcukat, fejet hajtva a múlt előtt, képviselve a jelent és a jövőt. A megemlékezésen résztvevők hazatérve saját közösségeikben megosztják tapasztalataikat, elmesélik élményeiket, csökkentve a rasszizmust, az antiszemitizmust, küzdve ezzel is a szélsőségek erősödése ellen. Kiállásunkkal példát akarunk mutatni a jelennek, hogy egy erős identitáson alapuló jövőt építhessünk, ahol az emberi értékek és valós cselekedetek számítanak.

 

 

A Phiren Amenca és a ternYpe a roma holokauszt 70. évfordulóján, 2014-ben hasonló jellegű, egy héten át tartó megemlékezés-sorozatot tartott, amelyen Európa 20 országából több mint 1000 roma és nem roma fiatal vett részt. A két évvel ezelőtti megemlékezésre Magyarországról 130 fiatal utazott. A roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából tartott európai roma fiatalok krakkói konferenciáján fogalmazódott meg az alábbi üzenet, amely mottója és vezérfonala a holokauszt emlékezetünknek, és közéleti küldetésünknek: 

 

Mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még valós, élő kapcsolata van a holokausztot túlélt emberekkel. Nekünk kell emlékeztetni a vészkorszak borzalmaira a felnövő ifjúságot, hogy az egyre erősödő idegengyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus ne kaphasson újra teret sem a közbeszédben, sem a politikai döntéshozatalban. A mi kötelességünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a szörnyűség emlékét az utókornak. A következő nemzedéket nekünk kell figyelmeztetnünk arra, hogy a kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció hová vezethet. Tanulnunk kell a múltból, és ennek tudatában kell figyelnünk a jelenre, hogy legyen, és lehessen jövőnk.


A krakkói konferencián megfogalmazott közös kiáltványban kértük az Európai Unió tagállamait, valamint az Európai Parlamentet, hogy a roma holokauszt évfordulóját, augusztus 2-át ismerjék el hivatalos emléknapként. Az EP 2015. április 15-én tartott plenáris ülésén határozatban mondta ki a második világháború alatti roma holokauszt történelmi tényét.

 

 

A budapesti székhelyű Phiren Amenca (Járj velünk) Európa 20 országában és Kanadában működő, roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett. http://phirenamenca.eu/   

 

A ternYpe Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózat olyan tenni vágyó fiatalok közössége, akik a kölcsönös tisztelet, együttműködés és az elfogadás szellemiségét képviselik. http://www.ternype.eu/

 

 


 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt