2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Útra kelt a roma zarándokcsoport Birkenauba
2014. 07. 31. 00:00

Roma fiatlok zarándokcsoportja indult Budapestről Krakkóba és Auschwitz-Birkenauba, hogy megemlékezzenek a 70 évvel ezelőtti roma holokausztról.

Dik I na bistar – Nézd és ne feledd!” Ezen jelszó alatt zarándokol Európa 20 országából ezer cigány fiatal Auschwitz-Birkenauba, hogy a roma holokauszt 70. évfordulójának tiszteletére fejet hajtson a vészkorszakban ipari módszerekkel és kegyetlen kínzásokkal meggyilkolt embertársaikra. 

 

indulas

 

Az eddig példátlan összefogást tanúsító civil szerveződésű eseményt a ternYpe - Nemzetközi Ifjúsági Hálózat és a Phiren Amenca roma fiatalokból álló európai szervezet koordinálja.

Herfort Marietta, a ternYpe és a Phiren Amenca magyarországi programkoordinátora a zarándokcsoport indulását megelőző sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „mi, az új generáció, a roma értelmiség képviselői méltó módon kívánunk emlékezni a vészkorszakban ipari módszerekkel, elpusztított embertársainkra. Szervezetünk az európai fiatalok mostani egységes kiállásával demonstrálja, hogy van, és lehet közös ügy, és az új értelmiségi réteg politikai befolyásolóstól mentesen is meg tudja mutatni független, önálló és valós arcát, fejet hajtva a múlt előtt, képviselve a jelent és a jövőt. Kiállásunkkal példát akarunk mutatni a jelennek, hogy egy erős identitáson alapuló jövőt építhessünk, ahol az emberi értékek és valós cselekedetek számítanak.”

 

Emlékeztetett, a Phiren Amenca és a ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat már 5. alkalommal szervez hasonló tematikájú megemlékezés-sorozatot Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban a roma holokauszt nemzetközi emléknapjához kapcsolódóan, de ilyen nagyszabású rendezvényre eddig még soha nem került sor.

 

A teljes megemlékezés-sorozaton - amelynek médiapartnere a RomNet Média Alapítvány és a www.romnet.hu - olyan középiskolások és felsőoktatási hallgatók vesznek részt, akik hazatérve saját közösségeikben megosztják tapasztalataikat, elmesélik élményeiket, csökkentve a rasszizmust, az antiszemitizmust, küzdve ezzel is a szélsőségek erősödése ellen.

 

Herfort Marietta azt mondta: „Mi, a Phiren Amenca, Európa különböző országaiba önkéntes munkára kiküldött fiataljainkat arra ösztönözzük, hogy aktív szerepet vállaljanak a közösségi életben, nyitottan nézzenek a világra, és egy toleráns, egy befogadó társadalom megteremtését segítsék, majd tapasztalatikkal hazatérve adják tovább a megszerzett tudást, és segítsék hátrányos helyzetben élő, a társadalom által sok területen diszkriminált társait.

 

A programkoordinátor hangsúlyozta: hasonló célok mentén vezérelve viszik ki most a magyarországi delegációt a birkenaui megemlékezésre, hogy saját szemükkel tapasztalják és lássák a vészkorszak borzalmainak bizonyítékát, és a látottakat osszák meg saját közösségeikben, csökkente ezzel is az előítéletet, a gyűlölködést, a rasszizmust”.

 

Felidézte, idén áprilisban 30 magyarországi roma középiskolás csatlakozhatott a Nemzetközi Élet Menete (March of the Living) eseményhez, hogy emlékezzenek és emlékeztessenek a vészkorszak mintegy félmillió cigány áldozatára is, felhívva a figyelmet arra, hogy a roma holokauszt hivatalos elismerése még mindig hiányos, illetve nagyban korlátozott, különösen az európai fiatalok körében. „Fontosnak tartjuk, hogy zsidók és romák együtt jelenjenek meg, hiszen emlékezni és emlékeztetni mindannyiunk közös felelőssége és kötelessége, hogy a vészkorszak borzalmai, a fajelméleteken lapuló megkülönböztetések, törvények soha többé ne boruljanak fekete lepelként történelmünkre, hogy ne legyen több szégyenfoltja az emberiségnek” – fogalmazott Herfort Marietta.

 

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány vezetője az emlékezés fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy a rasszizmus ma is jelen van a társadalmakban, Európa és a világ számos országában. A gyűlölet ellen közösen, emberként kell küzdenünk - hangoztatta. Kiemelte azt is, nagyon fontos, hogy zsidók és cigányok együtt emlékezzenek és hajtsanak fejet az áldozatok emléke előtt, egyszerre kimondva: soha többé!

 

Gordon Gábor „Roma Élet Menetének” nevezve az eseményt azt mondta, bízik abban, hogy a kezdeményezés utat tör, és a jövőben egyre több szó esik majd a roma holokausztról és még nagyobb zarándokcsoportok róják majd le kegyeletüket az áldozatok emléke előtt.

 

Az emlékezésre indulókat Székely János, a cigánypasztoráció koordinálásával megbízott katolikus püspök köszöntette, majd az esztergom-budapesti segédpüspök magyar és cigány nyelven elmondott imádsággal áldotta meg a delegációt.


Aldas

 


Hidvégi. B. Attila az indulást megelőzően tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: augusztus másodika kettős gyásznap a cigányság életében. A ternYpe Nemzetközi Ifjúsági Hálózat magyarországi csoportja ezért arra kéri az ország cigány és nem cigány embereit, a közösségek tagjait, a civileket és közszereplőket, hogy a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án koszorúikkal, gyertyáikkal és mécseseikkel, valamint csendes főhajtásukkal emlékezzenek a 2008 és 2009 között végrehajtott cigányok elleni sorozatgyilkosság hat halálos áldozatára is. Főként annak tudatában, hogy pontosan öt évvel ezelőtt, a roma holokauszt nemzetközi emléknapjára időzítve, augusztus 2-án, lőtték agyon kislétai otthonában, álmában a 45 éves Balogh Máriát, és sebesítették meg az akkor 13 éves kislányát, szélsőséges nézeteket valló sorozatgyilkosok.

 

„Nem kívánunk párhuzamot vonni az éppen 70 évvel ezelőtt, a birkenaui lágerben és a vészkorszakban elpusztított cigányok ellen elkövetett embertelen cselekedetekkel, de fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy a II. világháború idején eluralkodott szélsőjobboldali nézetek alapján, faji indíttatásból, előre megtervezett módon, a vészkorszak után éppen 65 évvel hajtottak végre szélsőjobboldali nézeteket valló emberek Molotov-koktélos és fegyveres támadásokat hazánkban.

Főhajtásunkkal most adózunk a támadássorozat valamennyi áldozatának emléke előtt is” – mondta.

 

A rendezvény elején és végén a Romano Glaszo együttes és a Nemes Nagy Ágnes Általános Iskola énekszakos lányokból álló kórus a Hodászról érkezett autentikus cigány zenekar tagjaival közösen énekelték el a cigány himnuszt.

 

A magyarországi zarándokcsoport kedd délután érkezett meg Krakkóba A jövő hétfőig tartó rendezvénysorozat keretében a fiatalok konferenciákkal, koncertekkel, illetve az egykori birkenaui láger területén lévő emlékműnél koszorúzással emlékeznek az áldozatokra. Krakkóban, nemzetközi konferencia keretében olyan témákat vitatnak meg, mint a holokauszt-emléknapok stratégiája, továbbá jól működő oktatási gyakorlatokat és eszközöket mutatnak be.

 

A július 30-án Krakkóban kezdődő program-sorozaton részt vesz Forgács József “Bandi”, Magyarországon élő roma származású holokauszt-túlélő is. A budapesti székhelyű Phiren Amenca szervezésében megvalósuló programok alatt a 20 országból érkező résztvevők részére július 31-én és augusztus 1-jén szakértők és aktivisták több mint 40 workshopot és előadást tartanak a roma népirtás, a holokauszt, az emberi jogok oktatásával és aktivizmussal kapcsolatban a Krakkói Pedagógiai Egyetem épületében, valamint Krakkó belvárosának közterein. Július 31-én és augusztus 1-jén egy külön konferencia megrendezésére is sor kerül. A nemzetközi konferencia 70 szakértő, érintett, döntéshozó, roma és nem roma ifjúsági szervezeti tag számára kínál lehetőséget a holokauszt emléknapok stratégiájának megvitatására, különböző megközelítések és oktatási anyagok ismertetésére, valamint jól működő gyakorlatok és oktatási eszközök bemutatására. A rendezvényen részt vesznek és felszólalnak az Európa Tanács és az Európai Bizottság magas rangú képviselői, az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnöke videóüzenetben köszönti majd a konferencia résztvevőit.


A roma holokauszt nemzetközi emléknapja augusztus 2-án van. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.


A Phiren Amenca (Járj velünk) roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett. Az ernyőszervezet Európa 10 országának ernyőszervezete.


A ternYpe Magyarország Hálózat olyan tenni vágyó fiatalok közössége, akik a kölcsönös tisztelet, együttműködés és az elfogadás szellemiségét képviselik. Célja a roma fiatalok mobilizációja és érdekeinek érvényesítése. A ternYpe Európa 15 országában képviseli a fiatalokat. Magyarországon több mint 500 aktív tagja van.

 

HBA