2024 July 27., Saturday/Liliána, Olga napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ünnepi cigány szentmise a bazilikában
2023. 12. 10. 14:08

Cigány és magyar nyelven, Székely János püspök által celebrált szentmisével ünnepelték az idén 20 éves, három pápa által megáldott, Jézus fából faragott, megfeszített testét ábrázoló keresztet Advent második vasárnapján délben a budapesti Szent István-bazilikában.

A jubileumi ceremónia annak állított emléket, hogy a magyarországi romák egy 200 fős csoportja 2003-ban zarándokútra kelt, hogy a Vatikánban, II. János Pál pápa színe elé járuljon, és apostoli áldást kérjen a romák hitéletét jelképező faragott keresztre. A 2005 április 5-én elhunyt, és azóta szentté avatott katolikus egyházfő által először megáldott keresztet a cigányság egyik legnagyobb zarándokhelyére, Csatkára vitték, ahol a megáldott feszület tiszteletére és méltó őrzésére az akkori Országos Cigány Önkormányzat közreműködésével kápolnát emeltek. A kereszt gondozására még abban az évben létrehozták az Áldott Kereszt Egyesületet, amelynek vezetője a húsz évvel ezelőtti zarándokút egyik szervezője, a zalalövői Kövesi Csaba lett. A hitéleti jelképet az elmúlt két évtizedben számos alkalommal zarándokkörútra vitték, és a Vatikánban XVI. Benedek pápa és Ferenc pápa is megáldotta. A cigányok áldott keresztje Ferenc pápa minkét magyarországi, valamint romániai apostoli látogatásán is jelen volt, de minden fontos vallási és ünnepi eseményen felállítják, bemutatva a hívőknek.
 
A budapesti Szent István-bazilikában Advent második vasárnapján tartott ünnepi szentmisén Székely János, a Szombathelyi egyházmegye püspöke magyar és cigány nyelven bemutatott miséjén arról beszélt, az áldott kereszt küldetése, hogy utat készítsen a cigányság felé a szentíráshoz, a hitélethez, a család szentségéhez. A cigányság hitélete, az Advent időszaka is arra tanít minket, hogy Jézust be kell engedni szívünkbe, irgalmasnak, nagylelkűnek kell lennünk  - mondta a püspök.  mert szakadékokat hidal át, szeretet épít.
 
A kereszt, és a mögötte lévő hit, és ez az elhivatott küldetés bizonyítja, a cigányság nem átok, nem egy teher, nem egy homlokra írt és letörölhetetlen bélyeg, hanem remény, bizalom, és jövőkép, ami a boldogsághoz, az isteni élethez vezet – fogalmazott Székely János, aki korábban esztergom-budapesti segédpüspök volt, és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője, azt hangsúlyozva, a cigányság áldott keresztje egy út Isten felé, amely emberek és társadalmi csoportok között szakadékokat hidal át.
 
Székely János arra kért minden hívőt, romát és nem romát egyaránt, hogy főként most, a karácsonyi lelki készülődés, az Advent időszakában imádkozzon, hogy a társadalom gyógyítsa meg sebeit, és a szentestén Jézus, a betlehemi gyermek mindannyiunkban megszülethessen.
 
Az ünnepi szentmisén vallási énekekkel is közreműködött az a szendrőládi dicsőítő cigány zenekar, amely Ferenc pápa idén áprilisi budapesti látogatása alkalmával a fővárosi Rózsák terén lévő Szent Erzsébet templomban énekelt a katolikus egyházfőnek, és apostoli áldásban részesültek.
 
Az áldott kereszt 20 éves jubileumi rendezvénysorozat záróeseményének számító szentmise Kövesi Csaba tanúságtételével zárult. Az Áldott Kereszt Egyesület vezetője arról beszélt, hogy önkéntes küldetésük a kezdetekben számos nehézséget, bosszúságot és ellentétet okozott nemcsak a romák között, hanem az egyházi vezetőkkel való kapcsolatokban is, de az elmúlt két évtizedben az általuk őrzött kereszt, mint vallási jelkép, és a zarándokutak szervezése és lebonyolítása, a pápai apostoli áldások megértést, elfogadást, lelki feltöltődést, hitbéli megerősítést és örömöt hozott. 
 
A két évtizednyi küldetésünk mindennapja, a három pápa áldása is bizonyítéka annak, hogy a cigányok hívő emberek. Hisznek a Szentháromságban, Szűz Máriában és az egyházban. Nekik és értük jött létre ez az Áldott Kereszt Egyesület, az ő hitük testesül meg a csatkai áldott keresztben és a vatikáni zarándoklatokban - mondta.
 
Kövesi Csaba emlékeztetett: Ferenc pápa már 2013-ban, pápává választása után, és azóta számos alkalommal, amikor roma zarándokokat fogadott a Vatikánban, vagy ha cigány közösségeket látogatott meg, kihangsúlyozta: a cigányság nem az egyház peremét képviselik, hanem éppen a központját alkotják, és az egyház szívében vannak.
 
Hidvégi B. Attila
 
Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember, templom és a Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception templom
 
Lehet, hogy egy kép erről: 11 ember, a Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception templom és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 13 ember, hegedű és a Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception templom
 
Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember és a Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception templom
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és a Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception templom
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 7 ember és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember és szöveg