2024 July 27., Saturday/Liliána, Olga napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Átadták az idei Aranyvirág Roma Női Civil Díjat
2023. 11. 18. 00:00

A közösségi aktivizmusban kiemelkedő tevékenységet végző roma nőket díjazott a Civil Kollégium Alapítvány (CKA), hogy ily módon nyilvános megbecsülésben részesülhessenek azok a nők, akik közösségszervező aktivistaként, vagy segítőként nemcsak egy adott célcsoport támogatáséért, hanem a környezetük jobbá tételéért dolgoznak. Az idei évben a CKA Somnakuni Luludyi (Aranyvirág-díj) Szakmai díját Bitó-Balogh Zsanett nagykállói aktivista, a Zsűri díját a kecskeméti Somogyi Tímea Anna szociológus, a Közönségdíjat pedig az ukrán menekülteket segítő budapesti aktivista, Szécsi Magdolna szociális munkás kapta.

A Civil Kollégium Alapítvány a 2022-ben létrehozott Roma Női Civil Díjjal a közösségi aktivizmusban legaktívabb roma nők munkáját szeretné elismerni, ráirányítva ezzel is a figyelmet, hogy a hétköznapi hősként tevékenykedő roma nők nemcsak a saját közösségük, hanem Magyarország számára is példamutató tevékenységet végeznek, és sokkal nagyobb társadalmi megbecsülést érdemelnek. A közéleti díjat a Civil Kollégium Alapítványon belül a Roma Munkacsoport vezetői, Balogh-Bitó Zsanett és Balogh Fruzsina javaslatára hozták létre, és minden évben három, kifejezetten roma nő kaphatja meg.

 

 

Az idei évben több tucatnyi jelölés érkezett az ország legkülönbözőbb részeiből, amelyek közül egy 5 fős szakmai zsűri, köztük az előző év három díjazottja, Makula Réka, Bogdán Zsoltné és Badzsó Angéla választotta ki azt az 5 jelöltet, akik közül idén először nyílt szavazás alapján lehetett kiválasztani a legaktívabb közösségi segítőt.

 

A sajtóban és a közösségi médiában megjelent felhívás, és a jelölteket bemutató ismertető alapján összesen 1194 érvényes szavazat érkezett, és a legtöbb, 358 szavazatot Szécsi Magdolna szociális munkás kapta, aki már 30 éve aktívan dolgozik a roma közösségben. Dolgozott roma asszonyok és családanyák szakmához juttatásában oktatási mentorként, az iskolai szegregáció elleni szakértőként, a pandémia idején több tízezer család segítőjeként, majd az ukrán-orosz háború kitörése után több ezer, főként kárpátaljai roma származású menekült ellátásában és elhelyezésében. Jelenleg több mint 600 ukrajnai menekültnek segít önkéntes alapon direkt szociális munkásként nemcsak élelmezés, vagy lakhatási problémák megoldásában, hanem a hivatalos ügyeik intézésében is. A nyílt szavazás alapján az 5 jelölt közül Szécsi Magdolna kaphatta meg a legaktívabb roma nőnek járó Somnakuni Luludyi (Aranyvirág-díj) Közönségdíját.

 

 A CKA szakmai zsűrijének döntése alapján a kiemelkedő közösségszervezői munkájáért Bitó-Balogh Zsanett, a nagykállói Somnakuno Drom Roma Női Civil Egyesület vezetője, a CKA korábbi munkatársa - aki a most átadott Aranyvirág-díj egyik megálmodója is - kaphatta meg.

 

A Zsűri által adható díjról a 2022-es év három díjazottja, Badzsó Angéla, az Összefogás a Balatonért vezetője, Bogdán Zsoltné, a salgótarjáni Jelenlét ház korábbi vezetője, az Érdekem az érdeked Egyesület alapító-elnöke, valamint Makula Réka, a XXI. századi Roma Nők Egyesület vezetője közel 24 órás vitát követően tudott döntést hozni. A Zsűri díját ebben az évben Somogyi Tímea szociológus, a Védőháló karitatív közhasznú egyesület, és a 75 gyermek oktatását segítő kecskeméti Hajnalcsillag tanoda alapítója kaphatta meg.

 

A szakmai zsűri nevében Bálint Mónika, a CKA igazgatója és Balogh Fruzsina a Roma munkacsoport vezetője oklevéllel ismerte el közösségi aktivizmusban végzett munkáját annak a két további jelöltnek is, akik a több tucatnyi elhivatott nő közül került be a kiválasztott 5 fős díjjelölt csoportba. A Somnakuni Luludyi - Aranyvirág-díjra jelöltek közé került Daróczi Anna, a Phiren Amenca nemzetközi hálózat munkatársa és Sebők Marika óvodavezető, a nyírmihálydi Fogd meg a kezem Roma Egyesület vezetője.

 

A budapesti Benczúr Hotelben tartott péntek esti díjátadó gála a Dromara együttes koncertjével zárult.

 

HBA

 

 

A Közönségdíjas Szécsi Magdolna