2024 May 12., Sunday/Pongrác napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hat roma gyerek ballagását tiltaná meg a Losonci téri iskola igazgatója
2023. 06. 12. 18:07

Kizárna a pénteki ballagási ünnepségből hat roma származású végzős diákot a fővárosi Losonci téri Általános Iskola igazgatója büntetésből, a gyerekek állítólagos rossz magaviseletéért, ráadásul az érintett szülőket és a ballagás előtt álló tanulókat tantestületi határozattal tiltaná ki az iskola épületéből – értesült több forrásból is a RomNet.

A RomNet-hez eljutott információk szerint a VIII. kerületi általános iskola vezetője három végzős lányt és három fiút zárna ki a ballagási rendezvény lehetőségéből. Az iskolába járó gyerekek szülei nem értik, miért büntetné ilyen súlyos módon a gyerekeket az igazgatónő, elzárva tőlük a lehetőséget, hogy a 8. osztály elvégzése után osztálytársaikkal együtt búcsúzhassanak el az oskolától és tanáraiktól. Úgy tudjuk az elmúlt hetekben a végzős tanulók azért kaptak több igazgatói megrovást és szaktanári figyelmeztetést, mert órán rágógumiztak, tanóra alatt beszélgettek, a folyosón rohangáltak, vagy mert a porral oltót működésbe hozták, vagy vissza beszéltek a tanárnak.

A szankcióval érintett tanulók szülei közül a RomNet megkeresésére hárman is úgy nyilatkoztak, gyermekeik nem érdemelnének ilyen példátlan büntetést, mert annyira súlyos vétket nem követtek el. Más szülők is hasonlóképpen nyilatkoztak, azt hangsúlyozva, kérték is a tantestületet és az igazgatót, változtassák meg a ballagási tilalomra vonatkozó döntést, de egyelőre nem jártak sikerrel. Nevüket a RomNet-nek nyilatkozó szülők nem merték vállalni, mert más gyermekik is ebbe az iskolába járnak, vagy a következő tanévet is itt kezdik, és félnek az esetleges retorziótól.

Információnk szerint szerdán a Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója az iskolában tájékozódik a iskolavezető döntése miatt kialakult helyzetről, de a ballagás megtiltásával kapcsolatos problémát már jelezték az érintett kerület országgyűlési képviselőjének, és Józsefváros polgármesterének, és a Fővárosi Önkormányzatnak, valamint a főpolgármesternek.

Abban az estben, ha a ballagási tilalom érvényben marad, péntekre, az évzáró rendezvény időpontjára budapesti jogvédők és aktivisták tüntetést szerveznek a VIII. kerületi Losonci téri Átlalános Iskola épülete elé.

A RomNet az érintett iskolát többszöri próbálkozása ellenére sem tudta elérni.