2024 July 27., Saturday/Liliána, Olga napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Emlékrendezvények a girincsi cigány muzsikusokért
2023. 04. 13. 00:00

Kulturális eseménysorozatot szerveznek 2023. április 22-én a Borsod megyei Girincsen élt cigány muzsikusok emlékére.

Évtizedekkel ezelőtt az országban talán egytelen egy olyan falu sem volt, ahol ne lettek volna cigány muzsikusok, akik a bálokban, keresztelőkön, lakodalmakban, búcsúban, vagy temetéseken ne muzsikáltak volna. Nem voltak képzet zenészek, nem jártak zeneiskolába, mégis el tudtak játszani minden nótát, vagy akkori slágert, első hallása is. Az öreg cigányok ünnepnapokon elegánsan felöltözve ott voltak a kocsmában, a presszóban, és örömzenéltek. A vidék hangulatához ez a kép hozzátartozott. Ma is jó érzéssel tölt el, amikor ezekre az időkre visszaemlékezem. Arcuk, alakjuk még ma is előttem van, ahogy a berzéki kocsma előtt muzsikálnak, vagy Girincsen, Körömben a falusi búcsú napján muzsikálnak a vendégek között, vagy Húsvétkor házról-házra járva vidámságot lopnak a szívekbe. Az alig ezer fős Girincsen 32 cigányzenész élt. Szinte minden családban volt egy muzsikus, aki játszott valamilyen hangszeren. Bőgős, brácsás, klarinétos, cimbalmos, prímás. Komplett zenekarokká állhattak így össze, és akár Miskolcra az akkori Leninvárosba, (ma Tiszaújváros) is bejártak muzsikálni, de a környező települések családi ünnepeire is hívták őket.

 

A városokban ma már szinte sehol sincs olyan hely, ahol cigányzenészek muzsikálnak, de a nagy múltú Budapesten is ritkaságszámba megy, ahol élő zenekar játszik. A legrangosabb és leghíresebb éttermek bezártak, a nagy múltú szállodákban ma sehol sincs cigányzenekar. A világszerte ismert prímások és zenekarok munka és fellépési lehetőség nélkül maradtak. Az elmúlt években hiába indult a cigányzenét megmentő kormányzati program, az tűzoltásnak is kevésnek bizonyult.

 

 

Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember és , szöveg, amely így szól: „Girincs MEGHÍVÓ Szeretet Romajó Egyesület emlékkoncertet szervez Girincs és Kiscsécs községben élt zenészek emlékére melyre szeretettel meghívja Önt! Helyszín: Girincs Művelődési ház 2023. 04. 22. 10.00 óra BELÉPÉS DIJTALAN EURÓPAI FALU � LEADER Kozosség Fellépők: BÅcs Általános Iskola tanulói Rontó Kevin (dob) Barna Barnabás, Balogh Mihály Bálint (gitár, szinti) Balogh Family (gitár) -Miskolci Balogh Zoltán és zenekara (Hagyományörző cigány muzsikusok) KÃSZONTJUR GIRINCSEN MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK! Koncerten megjelenteket vendégül látjuk ebédre! PIC.COLLAGE”

 

A hagyományos cigányzene mára szinte elveszett. Generációk nőttek fel, akik nem tanultak zenét. A falvakban a legifjabb nemzedék már nem is emlékszik a régi muzsikusokra, sok családban már a hangszer sincs meg, amit az apák, nagyapák ereklyeként őriztek és adták tovább. Egyre kevesebb fotó marad hátra az utókornak ezekről az emberekről, filmfelvételek pedig valódi ritkaságszámba mennek.

 

Az emlékek megőrzése, a kultúra és a hagyományápolás is egyre kevesebbek számára fontos. Éppen ezért számít unikumnak, hogy a legvirágosabb és egyik legszebb Borsod megyei falu, Girincs egyik lelkes lakosa, Horváth Kálmán gondolta azt, méltó emléket állít azoknak a régi cigány muzsikusoknak, akik gazdagították a település kulturális életét. Megemlékezzenek azokról az emberekről, családokról, akik a falu megbecsült lakosai voltak, akiknek szava, rangja és hírneve volt a környéken.

 

Első eseményként 2023. április 22-én egy tiszteletadó koncertet tartanak a Girincsen élt cigány muzsikusok emlékére, amelyen a falubeli tehetséges gyerekek fognak fellépni, majd a régi, családi fotókból kiállítást rendeznek. A falubeli cigány muzsikusok emlékének méltó megőrzésére május végén pedig egy emlékhelyét avatnak, kopjafával, márványtáblával.

 

Az ötletgazda, Horváth Kálmán, aki szintén girincsi cigányzenész, prímás családból származik, és a családi hagyományokat a lánya viszi tovább, azt mondta, célja az, hogy a mindennapi gondok és nehézségeik ellenére is megmutassák, elengedhetetlenül fontos a múlt tisztelete, hogy az értékadó elődök nevei örökre megmaradjanak az utókornak, és ahogy régen, a jövőben is pozitívan, jó szívvel beszéljenek Girincsről, és tisztelettel említsék településükön élt és ma is itt élő cigány embereket.

 

Hidvégi-B. Attila