2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyomozhatnak a romagyilkosságok szabadon lévő bűnsegédei után
2022. 09. 06. 11:07

Feljelentéskiegészítés elrendelését kéri Tényi István a romák elleni sorozatgyilkosságok ügyében a Magyar Nemzetben megjelent legutóbbi cikkek nyomán tett feljelentésében.

A közérdekű bejelentéseiről közismert Tényi István a Magyar Nemzetben a romák elleni sorozatgyilkosságok ügyében megjelent cikkek nyomán feljelentést tett a rendőrségen és az ügyészségen. 

 

Indokolása szerint a bűncselekmény beismerése miatt az üggyel kapcsolatban − bizonyítottság esetén − felmerülhet a bűnsegédként előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntett gyanúja.  Ezért indokolt lehet az elítélt Kiss Árpád újbóli meghallgatása, esetlegesen újabb nyomozás elrendelése.

 

A napilap feledézte: beismerte a tizenhárom évvel ezelőtt elkövetett romagyilkosságokat a napokban lapunkban megjelent interjúban Kiss Árpád, a Halálbrigád vezetője, aki két tettestársával, testvérével, Istvánnal, valamint Pető Zsolttal együtt tényleges életfogytiglani fegyházbüntetését tölti. Csontos István augusztus 20-án, 13 év fegyház letöltése után szabadult. Ő a banda utolsó két támadásánál sofőr volt. Kiss Árpád a beismerés mellett két, még szabadon lévő tettestársról is beszélt. Azt állítja, hogy mindketten pénzzel és lőszerekkel segítették őket, ráadásul egyikük, akinél Kiss szerint még a felbujtás is megállhat, korábban jobbikos önkormányzati tisztségig jutott. Az ügyben új nyomozás is indult, abban pedig a nyomozók az utóbbi férfi jobbikos kapcsolatai után érdeklődtek.

 

Nyomozhatnak a romagyilkosságok szabadon lévő bűnsegédei után

 

 

Tényi István az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérte az ügyészségtől, egyben az ügyben tett intézkedésekről tájékoztatást is kér.

 

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, ennyi év távlatából a beismerés nemcsak az áldozatok családjának jelenthet megnyugvást abban az értelemben, hogy azok bűnhődnek, akik a cselekményeket elkövették, hanem ez az igazságszolgáltatás gépezetének is egy fontos információ.

 

Mindenkire, aki egy gyilkosságban részt vesz, bármilyen jogi meghatározás alá is essen, egyformán igaz, hogy nem évül el a cselekménye – emelte ki Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az ügy kivizsgálhatóságáról. Szerinte döntő fontosságú, hogy a nyilatkozat után konkrét nyomokkal, konkrétumokkal tud-e szolgálni Kiss Árpád. − Ebből a szempontból pedig az is fontos, hogy mi motiválta a beismerést: a figyelemfelkeltés, netán a lelkiismeret? – tette fel a kérdést Horváth, aki szerint akár olyan szándék is mozgathatja az elkövető tetteit, hogy eddig büntetlen cinkosai is az ő sorsára jussanak.

 

Tarjányi Péter szerint a vallomás nyomán azt kell megvizsgálni, hogy kire gondolhatott Kiss Árpád, amikor finanszírozókat és támogatókat említett, és nekik pontosan milyen szerep jutott a gyilkosságokban.

 

– Ha van egy felbujtó, aki megbízóként, pszichés segítőként vett részt a bűncselekményekben – és aki azt gondolta, hogy egy ilyen gyilkosságsorozatnak Magyarországon helye van –, és a szerepét nem vizsgálják, az nagy probléma – jelentette ki a szakértő, aki szerint indokolt, hogy a vádhatóság és a nyomozó hatóság ismét felvegye a kapcsolatot Kiss Árpáddal. 

 

 

A szakértők szerint a hatóságnak annak ellenére újra kell vizsgálódnia, hogy az interjúnkból kiderült: korábban már elindultak ezen a szálon. − Szakmailag ilyenkor megér egy beszélgetést, ha az elkövető beismerő vallomást tett – mondta a Magyar Nemzetnek Tarjányi Péter.

 

Forrás:

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/09/nyomozhatnak-a-romagyilkossagok-szabadon-levo-bunsegedei-utan?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator