2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sztojka Attila: Vissza kell szerezni a romák bizalmát a vezetésük iránt
2022. 09. 05. 00:00

Sztojka Attila kormánybiztos szerint nem szabad a cigánysággal és a magyarországi romák képviseletével azonosítani azt, ami az ORÖ elnökével tötént, de vissza kell szerezni a romák bizalmát a vezetésük iránt.

Átlátható, tisztességes és szakmai alapon működő Országos Roma Önkormányzatra van szükség, amely szisztematikus munkát végez a cigányságért, és továbbviszi az eddig elért eredményeket – erről beszélt a Magyar Nemzetnek az ORÖ elnökének botránya kapcsán a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. Sztojka Attila úgy véli: ebben a helyzetben nyugalomra és felelős döntésekre van szükség.

Vissza kell szerezni a romák bizalmát a vezetésük iránt

 

– Azt, ami az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökével történt, nem szabad a cigánysággal és a magyarországi romák képviseletével azonosítani

– jelentette ki a Magyar Nemzetnek Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselő. Mint azt korábban megírtuk, a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája múlt pénteken egy hónapra – október 2-ig – elrendelte Agócs János letartóztatását, akit vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítanak. 

 

A megalapozott gyanú szerint a férfi harmincmillió forintért árulta saját posztját az ORÖ-ben, Agócs Jánost a nyomozó ügyészek tetten is érték.

 

Sztojka Attila emlékeztetett arra, hogy Agócs János elnök az április 3-i országgyűlési voksolás előtt a baloldal kampányában mutatkozott, de az ellenzéki vereség után feltehetően maga sem kívánt tovább érdemi munkát végezni. A politikus úgy véli, hogy Agócs 2019 óta tartó elnöksége alatt az érdemi munka valójában sohasem volt felfedezhető, az ORÖ-elnök sajnálatosan a közösség érdekei elé helyezte az egyéni érdekeit.

 

A kormánybiztos ezzel szemben kiemelte: 

az elmúlt tizenkét év kormányzati munkájának köszönhetően nagyon komoly eredményeket sikerült elérni a felzárkózás és esélyteremtés területén.

 

– Ennek a sikere azon is múlott, hogy partnerként működtünk együtt a roma nemzetiségi önkormányzatokkal és képviselőkkel. A felzárkózásban elért sikerek a közös munka eredményei is – hangsúlyozta. A kormánybiztos sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy az Országos Roma Önkormányzatban az elmúlt időszakban nem azon a szakmai színvonalon folyt a munka, amely elvárható lett volna. Szavai szerint a nemzetiségi képviseletben az alapérték – így a nemzetiségi önkormányzatoktól is elvárható minimum –, hogy megvalósítsák és gyakorolják a kulturális autonómiát. 

 

– Az Országos Roma Önkormányzat testülete iránt megcsappant a hazai cigányság, az össztársadalom bizalma. De nem szabad általánosítani! Az ORÖ képviselői között vannak, akik eredményesen dolgoznak a magyarországi roma közösségért – mutatott rá a politikus. 

 

A kormánybiztos jellemzőnek nevezte, hogy 

 

ahol a balliberális oldal megjelenik, ott előbb-utóbb botrány tör ki, és ez sajnálatosan így történt az Országos Roma Önkormányzatnál is.

 

Sztojka Attila elmondta: a legfontosabb, hogy a jelenlegi vezetés után az önkormányzat törvényesen működjön tovább, és a munkájuk iránti bizalom visszaszerzésében a tiszta és átlátható roma politika érdekét tartsák szem előtt. Sztojka Attila kitért arra is, hogy nemcsak a most napvilágra került bűncselekménygyanús eset jelenti a gondot, hanem többek között az is, hogy az önkormányzat törvényes működését nem biztosították. Példaként említette, hogy ha egy-egy képviselő javaslattal élt, akkor az ORÖ elnöke sokszor nem vette napirendre, természetesen jogszabályellenesen. – Másrészt egyes finanszírozási források kapcsán egy sor visszafizetési kötelezettség adódott a gazdálkodási visszásságok miatt. Vagyis a szabályos, átlátható működést nem feltétlenül biztosították – tette hozzá a kormánybiztos. 

 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ORÖ autonóm szervezet, vagyis a következő lépésekről az ottani képviselőknek kell dönteniük. 

 

– Egy biztos, átlátható, tisztességes és szakmai alapon működő Országos Roma Önkormányzatra van szükség, amely szisztematikus munkát végez a cigányságért, és továbbviszi az eddig elért eredményeket, aminek köszönhetően egy polgárosodási folyamat is elérheti a romákat 

 

– fogalmazott. Hozzátette: ebben az esetben is igaz, hogy ha munka van, akkor minden van.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/09/vissza-kell-szerezni-a-romak-bizalmat-a-vezetesuk-irant?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök