2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Saját helyettese buktatta le Agócs Jánost
2022. 09. 02. 20:50

Ifjabb Farkas László, az ORÖ egyik elnökhelyettese, Tiszabura polgármestere élő videójában ismerte be, hogy ő maga buktatta meg Agócs Jánost. A 18 millió forint vesztegetési pénzt az ügyészségtől kapta, és miután egy kecskeméti csárdában megebédeltek, az összeg átadása után az ORÖ elnökét őrizetbe is vették.

Ifjabb Farkas László, az ORÖ egyik elnökhelyettese, Tiszabura polgármestere a Népszavának tegnap elismerte, hogy  ő volt az, aki átadta Agócs Jánosnnak a vesztegetési pénz első részletét, 18 millió forintot, majd másnap már a Facebookon élő videóban magyarázta el, hogyan is törént az estet, és mi vezette odáig, hogy íly módon buktassa le az ORÖ elnökét.

 

 

Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember és álló emberek

 

Pénteki facebookos bejelentkezésében ifjabb Farkas hangsúlyozta, hogy minden lépése az ügyészség tudtával és jóváhagyásával történt. Szerinte Agócs János korrupt és antidemokratikus rendszert működtetett az ORÖ-ben, volt rá eset, hogy 500 ezer vagy 1 millió forintért vásárolt meg képviselői szavazatokat. Ifjabb Farkas számára azért is csalódást okozott Agócs tevékenysége, mert – mint fogalmazott – „én csináltam belőle embert a politikában”.

 

Agócs eredetileg egy másik képviselőt keresett meg azzal az ajánlattal, hogy 30 millió forintért hajlandó megválni az elnöki poszttól. Az illető közvetítésével végül ifjabb Farkas László ment bele (látszólag) az üzletbe. Annak ellenére, hogy kettejük között egy ideje már ellenséges volt a viszont, Agócs János nem fogott gyanút: elutazott hozzá Tiszaburára, ott tárgyalták meg a részleteket. Később Kecskeméten, a Csalánosi Csárdában találkoztak. Ifjabb Farkas irattartó táskájában 900 darab 20 ezer forintos bankjegy volt: 18 millió forint. A tetemes összeget az ügyészség bocsátotta a rendelkezésére. Agócs pedig a lemondási nyilatkozatát vitte magával.

 

A vesztegetési pénz átadása előtt ifjabb Farkas levest, Agócs brassóit rendelt a csárdában. Aztán arról egyeztettek, hogyan lehet biztosítani a kellő többséget az ORÖ-ben ifjabb Farkas elnökké választásához. A megbeszélés után Agócsot a helyszínen lekapcsolták, mielőtt beülhetett volna az autójába.

 

Ifjabb Farkas szavaiból kiderült, hogy hangfelvételeket is készített az Agócs Jánossal folytatott megbeszéléseiről. A bűncselekmény kapja meg a méltó büntetését, tisztuljon meg a cigány közélet – foglalta össze, hogy mi volt a célja az akcióval. A korrupciót tettenéréssel lehet kétséget kizáróan bizonyítani, nem volt más lehetőség, csak a hatóság bevonása – magyarázta Facebook-oldalán a polgármester, akinek érveit a kommentelők többsége nem fogadta el. Sokan árulónak minősítették, vagy egyéb dehonesztáló jelzővel illeték.

 

Ifjabb Farkas László egyébként péntekre Tiszaburára hívta az ORÖ képviselőit, de az utolsó pillanatban lefújta az összejövetelt.

 

Agócs Jánost hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítják. Az ügyészség a bizonyítás megnehezítése, meghiúsítása, továbbá a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta az ORÖ-elnök letartóztatását, amit elrendelt a bíróság.