2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Corvinus Egyetem második esély programjának kibővítését szorgalmazza Lőcsei Lajos
2022. 05. 05. 00:00

Ha a Corvinus Egyetem valóban a rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekek esélyegyenlőségét szeretnék javítani, és azt elérni, hogy minél több roma származású fiatal kerülhessen be a felsőoktatásba, akkor legalább a húszszorosára kell emelni az Illyés Gyula Program jelenlegi, 10 fős keretszámát – írta a felsőoktatási intézmény rektorának címzett levelében Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője, megjegyezve, minderre az alapítványi fenntartásba került egyetem állami cégektől kapott támogatása bőven lehetőséget adna.

Ha a Corvinus Egyetem valóban a rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekek esélyegyenlőségét szeretnék javítani, és azt elérni, hogy minél több roma származású fiatal kerülhessen be a felsőoktatásba, akkor legalább a húszszorosára kell emelni az Illyés Gyula  Program jelenlegi, 10 fős keretszámát – írta a felsőoktatási intézmény rektorának címzett levelében Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője, megjegyezve, minderre az alapítványi fenntartásba került egyetem állami cégektől kapott támogatása bőven lehetőséget adna.

 

 

 

 

Takáts Előd, a Corvinus Egyetem rektora a múlt héten jelentette be, hogy a felsőoktatási intézmény Illyés Gyula Programjának célja, hogy olyan rászoruló fiataloknak nyújtson második esélyt a felsőoktatásba való bejutáshoz, akiknek már megvan az érettségijük, de eddig nem vették fel őket egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Az egyéves kurzus keretében a diákok heti 30 órában tanulhatnak intenzíven matematikát és angolt a Corvinus külföldi diákjaival együtt. A felsőoktatásba készülő fiataloknak havonta 130 ezer forint ösztöndíjat is biztosít az egyetem, emellett pedig ingyenes kollégiumi ellátást, valamint napi egyszeri meleg étkezést, BKK-bérletet és a tanuláshoz szükséges eszközöket, laptopot, mobiltelefont és internet-előfizetést is, valamint havonta egyszer a diák hazautazásának a költségeit is finanszírozza. A programra május 3. és augusztus 21. között lehet jelentkezni a már érettségizett, de 26 évnél fiatalabbaknak.

 

 

Lőcsei Lajos, a most alakult Országgyűlés képviselője az egyetem rektorának küldött levelében örömét fejezte ki a hátrányos helyzetű diákokat célzó program elindításával kapcsolatban, de a 10 fős keretszámot nagyon kevésnek találj ahhoz, hogy valódi esélyegyenlőséget lehessen teremteni a felsőoktatásban. A Momentum roma származású képviselője Takáts Elődnek azt írta, igazi hatást akkor lehetne elérni a programmal, ha azt legalább 200 fővel hirdetnék meg, és így ezáltal sok roma fiatal számára is kitörési lehetőséget adhatna a program.

 

takáts előd corvinus rektor

Takáts Előd, a Corvinus Egyetem rektora.

 

 

Megjegyezte a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a MOL és Richter 10-10 százalékos részvénytulajdonnal rendelkezik, ennek értelmében az idei évben összesen 24,8 milliárd forint osztalékot kaptak, vagyis ennyiből gazdálkodhatnak a 2022-es esztendőben, így az Illyés Gyula Programra szánt évi 40 millió forintos keretösszeg „szűkmarkú” támogatásnak értékelhető.

 

Lőcsei Lajos arra kéri a Corvinus Egyetem rektorát, hogy bírálják felül a meghirdetett 10 fős létszámot, és legalább 200 fiatallal indítsák el a programot minél nagyobb társadalmi nyilvánossággal.