2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Magyarország valósága
2022. 04. 08. 11:05

Évszázadnyi időutazást jelent a múltba, ha valaki meglátogatja Ópályi cigánytelepét. Elképesztő nyomor és kilátástalanság, emberi lényhez nem méltó körülmények. Így él sok száz állampolgár ebben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban.

Ópályi majd ezerötszáz fős cigánytelepéről kitörni szinte lehetetlen. Főleg úgy, hogy a segítő szándékot is elutasítják mindazok, akik felelősek lennének a helyzet megoldásáért. Ellenállnak, csak azért, hogy büntessék a szegényeket, és a mélynyomorban tartottak még hosszú évekig kiszolgáltatottak legyenek.

 

 

Elképzelni is nehéz, nemhogy szembesülni azzal, hogy ma, 2002 tavaszán még mindig vannak olyan emberek, akik a múlt század legnyomorúságosabb körülményei között élnek, rongyból, sárból és nylonból épült kalyibákban. Számukra valóban túlélés minden egyes nap, a vacogó téli hidegben pedig minden egyes óra.

 

 

Vajon látják-e ezt a rideg valóságot mindazok, akik a közpénzek százmilliárdjait osztogatják batári cégeknek, alapítványoknak? Vajon mernének-e szemébe nézni az itt lakóknak azok, akik lówellnesst, fűthető focipályát, százmilliárdokért stadionokat építenek, 70 milliárd forintért vadászati kiállítást rendeznek, vagy 300 milliót fizetnek ki egy magánbulin fellépő sztárvendégnek?

 

 

Pedig talán egy havi kávépénzük árából megszüntethetnék egy-egy család mélynyomorát, és szociális gondozókkal, szakemberekkel segíthetnének helyre billenteni az emberek sorsát, életét, és valódi jövőképet adni számukra.

 

 

A RomNet, ahogy az elmúlt 20 évben, a jövőben is az ilyen társadalmi igazságtalanság ellen fog küzdeni. Hogy továbbra is hangja, szószólója legyen az elnyomottak százezreinek, a mélynyomorban tengődő tízezreknek, akinek hangja nem hallatszik túl a cigánytelepeken, akikhez nem jut el sem az információ, sem a segítség.

 

 

A megújulás, az új időszámítás jelképeként ma, 2022. április 8-án, a Nemzetközi Romanap alkalmából teljesen megújulva indul útjára a RomNet, hogy továbbra is hitelesen, pontosan, naprakészen tudja tájékoztatni a cigányságot, és mindazokat, akik érdeklődéssel, figyelemmel kísérik Magyarország legnagyobb lélekszámú kisebbségének életét, sorsát.

 

Mert ha mi nem vagyunk, sokszor csak az alternatív valóság tükröződik!

 

Hidvégi-B. Attila