2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Díjátadó és fesztivál az idei roma napon
2022. 04. 08. 11:04

A roma kultúra fennmaradásáért végzett kiemelkedő tevékenységéért az idei évben Nagy Gusztáv költő és Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület alapítója vehette át a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága által alapított Balázs János-díjat a Budapest Bálna központban nemrég megnyitott Szentandrássy István Roma Művészeti Galériában.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztostól és Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a RomNet-hez április 8-a alkalmából eljuttatott közös közleményében azt írta: a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság célja a foglalkoztatáson és a képzésen túl a cigány közösség kultúrájának, hagyományainak, anyanyelvének ápolása, ezért fontosnak tartják egymás megértésen keresztül az elfogadást és az egymás mellett állást a szemben állás helyett.

 

 

 

A kormányzat roma politikáért felelős tisztségviselői felidézték: 1971. április 8-i Roma Világkongresszus tiszteletére ünnepeljük a roma kultúrát, és ehhez kapcsolódva az ünnepnap emlékére elismerést kapnak azok, akik a roma emberekért, a roma kultúra fennmaradásáért kiemelkedő tevékenységet folytatnak. A Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága a Balázs János-díjat 2019-ben azért alapította, hogy elismerje azokat, akik a roma emberek társadalmi felzárkózásáért, oktatásáért, foglalkoztatásuk elősegítéséért, társadalmi beilleszkedésük és megbecsülésük segítéséért, valamint a jövő generációjának példaképet adó, a roma identitás, roma kultúra megőrzéséért, gyarapításáért munkálkodó, a romák és nem romák egymás megismerését, társadalmi párbeszédét támogató, a békés társadalmi együttélést előmozdító kiemelkedő munkát végeznek.

 

Az idei évben az elismerést Nagy Gusztáv költő és Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület alapítója vehette át a díjat Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztostól valamint Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkártól. A díjátadó helyszíne a Budapest Bálna központban nemrég megnyitott Szentandrássy István Roma Művészeti Galéria volt.

 

A kétnapos Cigánykerék fesztiválon fellép többek között Oláh Gergő énekes, Lakatos László humorista és a Romano Glaszo együttes. A fesztivál helyszíne szintén a Szentandrássy István Roma Művészeti Galéria.

 

HBA