2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gyors segítség a magukra hagyott menekült roma családoknak
2022. 09. 23. 12:29

Vannak olyan Kárpátaljáról hazánkba menekült magyarajkú cigány családok, akik nem részesülnek sem az állami, sem a nagy segélyszervezetek támogatásában és segítségében. Mivel menedékes státuszra még nem tudtak regisztrálni, így ellátásukat magánemberek és civilek segítik. Feltehetőleg több ezer ilyen ember is lehet jelenleg Magyarország területén, akik magánházakban lettek elszállásolva. Egy ilyen három gyermekes családnak segített a Civil Tanács Egyesület és a Phiren Amenca nemzetközi szervezet Budapesten.

A kárpátaljai Nagyszőlősről, (ukránul Виноградів Vinohragyiv) egy fiatal édesanya, aki egyedül neveli három kisgyermekét, édesanyjával jött át Magyarországra a háború elől menekülve. A mintegy 25 ezer fős településről, amelynek 15 százaléka magyar, a felnőtt férfiak a hadkötelezettség miatt nem hagyhatják el az országot. A fiatal asszony egyedül neveli a 2, 6 és 11 éves gyermekeit, a településen ahol laktak egy héten többször is megszólalt a légvédelmi sziréna, óvóhelyekre menekültek, félelmükben jöttek Magyarországra. A család gyalog jutott el a magyar határig, onnan vonattal jöttek Budapestre. Szállást egy olyan kőbányai lakásban kaptak, amelyet egy számukra teljesen ismeretlen hölgy, egy facebookos csoportban ajánlott fel menekült családoknak. A címet a vasútállomáson kapták meg, mert mint elmondták, a nagy segélyszervezetek nem akarták befogadni, regisztráltatni őket. A két szobás harmadik emeleti lakás egyik szobáját kapák meg, itt húzzák meg magukat a gyerekekkel. A másik szobában három ukrán férfi lakik, akik Magyarországon dolgoztak korábban, de most épp munkát keresnek.
 
A család napok óta nem tudott mit főzni, amíg lehetőségük volt, a Keleti és a Nyugati pályaudvarnál kaptak élelmiszeradományt és néhány ruhaneműt és takarót a gyerekeknek. A Civil Tanács figyelmét egy ismerős aktivista hívta fel, hogy a családnak nagy szüksége lenne segítségre. A fiatal anya azt mondta, előző nap csak vízben főzött búzadarát és egy kis babot tudtak főzni. A családnak a mai napon a mindennapi főzést és szükségleteiket segítve tíz kiló csirkehúst, tésztát, olajat, lisztet, cukrot, rizst, krumplit, fűszereket, mosóport, öblítőszert, tisztítószereket, pelenkát, fogkefét, fogkrémet, és édességet vittek több mint 40 ezer forint értékben.
 
A fiatal asszony és az édesanya arról panaszkodtak, hogy több segélyszervezettől származásuk miatt nem kaptak segítséget. A legnagyobb gyermek és a felnőttek ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkeznek, de a két kisebb gyermeknek csak keresztlevele van, és a hivatalos ügyek intézését csak úgy tudják elkezdeni, ha az idegen nyelvű dokumentumokról hiteles másolatot készíttetnek. A hitelesített fordítás pedig több ezer, tízezer forintba kerül. Ennek kifizetése nagy gondot okoz nem csak a Kőbányán elszállásolt családnak, hanem feltehetően azoknak is, aki az ország más területén kaptak átmeneti oltalmat. Ha a mindennapi létfenntartás problémát okoz, munkát nem találnak, vagy a kisgyermek miatt nem is tudnának ellátni, több tízezernyi forintot egy dokumentumért nem is tudnának kifizetni. A Nagyszőlősről menekült roma család tudja, hogy csak rövid ideig tudnak a kőbányai társasház szobájában maradni, ezért munkát keresnek, és megoldást, hogy a háború végéig biztonságos és megfelelő körülményt találjanak.
 
A Phiren Amenca most azoknak a roma családoknak szeretne segíteni, akik az ország különböző területein magánszállásokon kaptak menedéket, és a menekültes státuszra való regisztrációjukat információkkal, vagy a hivatalos papírok kitöltésével segíti, illetve szükség szerint élelmiszer és ruhaadományt, gyógyszert, orvosi ellátást biztosít számukra. Az eddigi felmérések szerint több ezer olyan család lehet az országban, akik semmilyen ellátásban nem részesülnek, nincsenek a nagy segélyszervezetek látókörében, adataikat nem regisztrálták, és dokumentumokkal nem rendelkeznek.