2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Eltemették Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét
2020. 07. 24. 00:00

Több ezren búcsúztatták el és kísérték el utolsó útjára Cserdi közismert polgármesterét, Bogdán Lászlót pénteken, a Baranya megyei falu temetőjében.

A tragikus körülmények között, 46 éves korában elhunyt közismert roma származású polgármester gyászszertartása engesztelő szentmisével kezdődött délelőtt 10 órakor a temető előtti téren felállított haranglábnál, ahová Bogdán László zárt, mahagóni koporsóját is felravatalozták. Az elhunyt polgármester koporsójának közelében csak a rokonok, és a falubeliek állhattak, a távolabbról érkező, végtisztességet tevők csak a szalaggal és kordonokkal elkerített részen kívülről hallgathatták és nézhették a gyászmisét.

 

(Bogdán László sírja a temetés után)

 

Dr. Nyúl Viktor, a Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke és Szilárdi Ferenc plébános a katolikus liturgia szerinti misén Isten kegyelmébe ajánlotta az elhunytat, és vigasztalást kért mindazokra, akik szerették és tisztelték Bogdán Lászlót, és akiket halála megérintett, elszomorított.

 

A Pécsi Egyházmegye helynöke a szertartáson úgy fogalmazott: Bogdán László a szeretet és az irgalom embere volt. Reményt adott, nevelte az ifjúságot, törekedett nemcsak a faluja, hanem az ország felvirágoztatásán. Településére úgy tekintett, mint egy családapa, jósággal, és szeretettel – tette hozzá. Nyúl Viktor atya azt mondta: Cserdi község polgármestere a találkozások embere volt, egy hídemer, aki ember és emberek között, népek és népek között építette a hidat.

 

Mi, mindannyian köszönjük meg ezt a szeretetet, sírásunk, gyászink fejezze ki a hálát mindazért, amit Bogdán László a falujáért és az országért tett, mert élete munkássága arra alapult, hogy bármilyen rangú is legyen egy ember, a testvért lássa a másikban, ne az ellenséget. Mert Isten szemében mindenki egyenrangú, egyforma – mondta a katolikus pap, hangsúlyozva, a koporsóban nem lehet vagyonokat vinni a túlvilágra, éppen ezért az életben kapott szeretet és a tisztelet a legnagyobb kincs és érték. A Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke úgy fogalmazott, az apró Baranya megyei településen Bogdán László gyászszertartásán megjelent több ezer ember jelenléte is azt demonstrálja, hogy szerették és tisztelték, megbecsülték személyét, és mindazt az értéket, amit teremtett, tett a magyar társadalomban.

 

A gyászmisét követően Bogdán László koporsóját kézben vitték végső nyughelyére, ahová a több ezer gyászoló is elkísérte utolsó útján. A frissen készült kriptájánál Varga Gusztáv, a Kalyi Jag autentikus cigány együttes vezetőjével két romai nyelvű siratót énekeltek, majd katolikus szertartás szerint eltemették a polgármestert.

 

A sírnál Varga Gusztáv a cigány himnusz alatt mondott beszédében felidézte, Bogdán László milyen értéket teremtett falujában, kiemelve az egyedi holokauszt emlékművet, a munkahelyteremtő és élelmezés-segítő mintaprogramot, és a még befejezés előtt álló zöldség-feldolgozó üzemet. A Kalyi Jag vezetője magyar és romani nyelven is elbúcsúzott Bogdán Lászlótól, és beszédét azzal zárta, hogy a budapesti roma nemzetiségi középiskola alapítójaként posztumusz állami érdemrendre fogja felterjeszteni Cserdi elhunyt polgármesterét, hogy legalább halála után ismerjék el mindazt a felbecsülhetetlen értékű munkát, amit alig másfél évtizednyi polgármestersége és közszereplése alatt országos szinten tett és elért, példát mutatva a roma és a teljes magyar társadalomnak egyaránt.

 

Cserdi, sorstragédia-festmény

(Sorstragédia - Festmény a polgármesteri hivatal hátsó falán)

 

A temetési szertartást követően a polgármesteri hivatal mögötti téren közösségi megemlékezést tartottak, ahol a Suha testvérek a Schindler listája című Oscar-díjas film fő betétdalát játszották el, majd Galkó Balázs színművész József Attila: A Hetedik című versét mondta el. A közösségi megemlékezésen Varga Gusztáv, a Kaly Jag együttes vezetője, és Gyurok János egyetemei tanár mondott beszédet. A főhajtás, amely a polgármesteri hivatal hátsó falán lévő, a roma közösséget és az országot érintő legnagyobb sorstragédiáit ábrázoló festmény avatása is volt, amely a polgármester halála miatt maradt el. A közösségi megemlékezés Bogdán László: Minket című versénekközös szavalása zárta.

 

(Emléklap a szertartáson megjelenteknek)

 

Az ismert roma közszereplő búcsúztatásán részt vett emberek egy, a Bogdán László portré fotóját és a Minket című versének kéziratát ábrázoló emléklapot kaptak.

 

A gyászszertartáson ismert közéleti személyiségek, politikusok is részt vettek, de a roma politikusok közül Teleki László volt szocialista országgyűlési képviselő, egykori romaügyi államtitkár, az Országos Roma Önkormányzat volt és jelenleg elnöke, Kolompár Orbán és Agócs János, valamit a testület több jelenlegi és korábbi képviselője is megjelent, és lerótta kegyeletét Bogdán László sírjánál, amelyt a szertartás végére virág és koszorúerdő borított.

 

Cserdi község polgármesterének, Bogdán Lászlónak a temetésére érkezők parkolását közel száz rendőr és polgárőr segítette, de a vöröskereszt is felállított ez egészségügyi sátrat, és ivóvizet osztott a szertartáson résztvevőknek.

 

(Cserdi polgármesteri hivatal bejárata, ahol mécsesekkel emlékeznek Bogdán Lászlóra)

 

A cigány reformerként is ismert Bogdán László 1974. június 3-án született Pécsett. Falujában, Cserdiben 2002-ben lett önkormányzati képviselő, majd alpolgármester, 2006-ban már településvezetőként dolgozott, és azóta irányította a Baranya megyei falut, működtetett foglalkoztatási mintaprogramokat, amelyet a média és a közvélemény „Cserdi csodaként” emlegetett.  

 

Az ismert roma származású közszereplő 2020. június 14-én halt meg, 46 éves korában, feltehetően önkezével vetett véget életének.

 

A Baranya megyei faluban, Cserdiben október 4-én lesz az időközi polgármester-választás Bogdán László halála miatt.

 

Bogdán László-gyászkeret

 

Hidvégi-B. Attila