2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Agócs János lett az ORÖ új elnöke
2019. 12. 03. 00:00

Kétharmados többséggel Agócs Jánost, a Firosz képviselőjét választotta elnökévé az Országos Roma Önkormányzat keddi alakuló közgyűlése. A 47 tagú szervezet általános elnökhelyettese Dancs Mihály lett.

Mint az várható volt, Agócs Jánost, a Fiatal Romák Országos Szövetségének (Firosz) képviselőjét választották meg az Országos Roma Önkormányzat elnökévé a grémium keddi alakuló ülésén. A 47 tagú testület alakuló ülésén 46 képviselő jelent meg és tett esküt. A hivatalvezető az alakuló ülésen jelentette be, hogy Farkas Flórian, a Lungo Drom elnöke november 20. hatállyal, az országos választási eredmény jogerőre emelkedésének napjával lemondott ORÖ-s mandátumáról, igy nem is jelent meg az ORÖ alakuló ülésén. A bejelentést hatalmas üdvrivalgással fogatták a nem lungo dromos képviselők és az ORÖ Dohány utcai székházában megjelent több mint száz ember.

 

 

Az alakuló ülést korelnökként a lungo dromos Lakatos István vezette, de már a jegyzőkönyvvezető és hitelesítő személyében is vita alakult ki a képviselői frakciók között. Az eskütétel, majd az eskü szövegének aláírása után a napirendi pontoknak megfelelően került sor a tisztségviselők megválasztására. Az október 13. választási eredmények alapján a Lungo Drom 20 fős képviselőcsoportja jelölhetett elsőként elnököt. Az ORÖ-t az elmúlt 5 évben irányító Lungo Drom egyik képviselője, Szilárdi László, a tiszapüspöki képviselőtársát, Csóka Jánost jelölte elnöknek, ám a jelöltsége nem volt elfogadható, mert a szükséges 16 helyett csak 14-en támogatták.

 

A 18 képviselői helyet szerzett Firosz képviselője, Ifjabb Farkas László Agócs János mélykúti képviselőt jelölte a tisztségre, majd az 5 képviselővel rendelkező Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke, Dancs Mihály, valamint a 4 mandátummal a testületbe jutott Phralipe vezetője, Babos Béla is Agócs Jánost nevezte meg elnökjelöltnek. A hármas szövetség már korábban közös nyilatkozatban deklarálták, hogy nem kívánnak együttműködni a Lungo Drommal az elnöki tisztséget illetően, és egyben felszólították Farkas Flóriánt és képviselőtársait, ne akarják befolyásolni szövetségüket, és azok tagjait. A hármas szövetség így egységben maradt, és időközben két lungo domos képviselő is átállt az Agócs Jánost támogatók táborához, így az alakló ülésen 31 igen szavazattal, a lungo dromosok tartózkodása mellett a következő 5 évre meg is választották a szervezet elnökének. Az új elnököt óriási üdvrivalgással és tapssal köszöntötték.

 

 

A már megválasztott elnök átvette az ülés levezetését, és javaslatot tett az elnökhelyettesek személyére vonatkozóan: általános elnökhelyettesnek jelölte Dancs Mihályt, és a szervezeti és működési szabályzat alapján további három elnökhelyettesnek javasolta Lakatos Oszkárt, a Phralipe képviselőjét, Varga Zoltánt és Ifjabb Farkas Lászlót, a Firosz képviselőit. Egy képviselő szintén elnökhelyettesnek jelölte Balogh Miklós Boxit, a Luno Drom Hajdú-Bihar megyei elnökét - aki szintén az Agócs János elnökké választását támogatta a Lungo Drom Baranya megyei vezetőjével, Orsós Ferenc Gogennel együtt – de a végszavazásnál az öt jelölt közül ő kapta a legkevesebb szavazatot, így nem nyerte el az elnökhelyettesi megbízatást. A Lungo Drom képviselői minden szavazásnál tartózkodtak, Balogh Miklós személyéről szóló voksoláskor pedig nem szavaztak.

 

Nem akar boszorkányüldözést az új elnök

 

Az ORÖ új elnöke az alakuló ülést követően elsőként a RomNet-nek nyilatkozatot, amelyben leszögezte: nem boszorkányüldözésre, hanem átlátható és tisztességes munkára van szükség ahhoz, hogy az önkormányzat maradéktalanul eleget tegyen a törvényben meghatározott közfeladatának, és ellássa a valós és következetes képviseletet.  „Nem a Firosz és partnerszervezetei, hanem a mintegy egymilliós magyarországi cigányság elnöke és képviselője kíván lenni” – jelentette ki Agócs János, hozzátéve, ennek érdekében az ORÖ elnökeként együtt akar dolgozni a mindenkori kormánnyal, segíteni a valós társadalmi integrációt, felzárkóztatást, de szoros együttműködésre törekszik a civil szervezetekkel és minden egyes nemzetiségi önkormányzattal, függetlenül attól hogy milyen szervezet színeiben nyerték el a mandátumot.  

 

 

Agócs János abban bízik, hogy az átadás-átvétel folyamata a jövő héten zökkenőmentesen megtörténhet, és ezt követően határozhatják meg a legfontosabb és legsürgetőbb feladatokat. Megjegyezte, a hivatalvezető tájékoztatása szerint az önkormányzatnak vannak ugyan szerződés szerinti fizetési kötelezettségei, de azt nem tudja, jelenleg menyi az ORÖ adósságállománya, így a Híd a munka világába programsorozat miatti visszafizetési kötelezettségükből és egyéb pályázati támogatásokból mennyi adósságot örököltek. A hivatali dolgozóknak nincs elmaradt bér és járuléktartozása, a közüzemi díjakat is rendezték, és az önkormányzat intézményeinek gazdasági helyzetének áttekintését is az átadás-átvétel után láthatja majd tisztán.

 

Az ORÖ új elnöke a RomNet-nek azt mondta, Balogh János korábbi elnökkel a jövő héten egyeztetnek a hivatalos procedúráról, addig a törvény szerint a hivatalvezetőnek van aláírási és utalványozási joga. Az első feladatai között Agócs János azt említette, hogy közeledve a karácsonyi ünnepekhez, egy, a cigánysághoz és az önkormányzathoz méltó módon szeretnének szervezni egy karácsonyi ünnepséget a gyermekek és a rászoruló emberek számára, és ugyanilyen cselekedetre biztatja az október 13-án megválasztott valamennyi nemzetiségi önkormányzatot.

 

 

A Bácsalmáson 1970. május 24-én született, vállalkozóként tevékenykedő Agócs János 2006 és 2010 között a Bács-Kiskun megyei cigány önkormányzat elnöke volt, de az Országos Cigány Önkormányzatban 2010 és 2011 között is képviselő volt.

 

Hidvégi-B. Attila