2022 October 03., Monday/Helga napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Politikai menedékjogot kapott Kanadában Mohácsi Viktória
2018. 05. 11. 00:00

Hét éves procedúra után megkapta a politikai menedékjogot a kanadai hatóságoktól Mohácsi Viktória roma jogvédő-politikus, egykori Európai Parlamenti képviselő – tudta meg a RomNet.

Mohácsi Viktória a Medgyessy-kormány idején az oktatási tárca roma és hátrányos helyzetű gyermekek integrációjáért felelős miniszteri biztosa a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben 2004–2009 között az Európai Parlament (EP) képviselője volt az Európai Liberális, Demokrata és Reformpárt frakciójában.

 

A jogvédő-politikus 2011 decemberében hagyta el Magyarországot, és a kanadai Torontóba ment, hogy politikai menedékjogot kérjen. Egy évvel később, a CBC kanadai közszolgálati televízióban szólalt meg először, azt állítva, azért kért menedékjogot Kanadában, mert Magyarországon életveszélyes fenyegetéseket kapott, miután kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy lassan halad a 2008-ban és 2009-ben elkövetett romagyilkosságok felderítése, ugyanis „egyesek szerint összefüggésbe hozhatnak néhány állami tisztségviselőt a gyilkosokkal”.

 

Képtalálat a következőre: „mohácsi viktória európai parlament”

 

Kanada 2012-ben biztonságos demokráciának ismerte el Magyarországot, így nagy arányban utasították el az onnan érkező kérelmeket. A konzervatív Stephen Harper kormánya után azonban 2015-ben a liberális Justin Trudeau lett a miniszterelnök, ekkortól ismét megnőtt a menedékkérők száma Kanadában. Az elfogadott kérelmek aránya 2016-ban elérte a 60 százalékot.

 

Mohácsi Viktória menekültkérelmét az észak-amerikai ország hatósága 2016 decemberében elutasította, és múlt év április 10-én le is zajlott az első, hazatelepítéssel kapcsolatos meghallgatás. Erről maga az érintett beszélt a Magyar Nemzetnek.

 

Mohácsi Viktória a döntés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, és ismét megvizsgálták indokait, és a becsatolt dokumentumokat, majd a hatóságok úgy döntöttek, megalapozottak az indokai, ezért: Welcoma to Canada.


A jogvédő-politikus menekültstátusi kérelmének elfogadásáról a RomNet Kanadában élő, szintén politikai menekültstátust kapott olvasóitól értesült elsőként. Torontóban élő olvasóink, ismerőseink a Facebookon gratuláltak Mohácsi Viktóriának, aki válaszként, megköszönve a jókívánságokat és az örömhírt, úgy reagált: „még mindig hihetetlenek tűnik. Bele lehet betegedni ebbe a menekültügyi eljárásba. Hét évet küzdöttem érte, remélem, most már minden jóra fordul” – írta Mohácsi Viktória.

 

A politikai menedékjogot kapott Mohácsi Viktória korábban ígéretet tett arra, ha jogszerűen Torontóban maradhat, elsőként a RomNet-nek ad interjút. Már felvettük vele a kapcsolatot, de az időeltolódás miatt péntek délelőtt még nem értük el.

 

Képtalálat a következőre: „mohácsi viktória európai parlament”

(Mohácsi Viktória a tatárszentgyörgyi gyermekgyilkosság helyszínén 2009. február 23-án.)

 

Hidvégi-B. Attila