2023 January 28., Saturday/Karola, Károly napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egyelőre érinthetetlen Farkas Flórián
2016. 07. 30. 00:00

Hiába utalt rá Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, hogy az Országos Roma Önkormányzat több képviselője az ő közbenjárására kerülte el a börtönt, a rendőrség nem nyomoz az ügyben – értesült lapunk.

A RomNet portál május közepén hozott nyilvánosságra egy vélhetően titokban készített hangfelvételt, amelyen Farkas Flórián beszélt. A Lungo Drom-frakció zártkörű ülésén a miniszterelnök bizalmasa többek közt azt mondta, hogy az ORÖ több képviselője 18–20 millió forint közötti összegeket vett fel az önkormányzattól, és emiatt már börtönbe is kerülhettek volna, ha néhány képviselőtársuk nem teszi azt, amit ő kért tőlük.

 

 

Miután a felvétel nyilvánosságra került, Tényi István Fidesz-tag büntetőfeljelentést tett az ügyészségen bűnpártolás gyanújával. A vádhatóság a feljelentés kivizsgálásával a rendőrséget bízta meg. A minap pedig kiderült, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya elutasította a feljelentést, méghozzá azért, mert szerintük hiányzik a bűncselekmény gyanúja. „Mivel a hűtlen kezelés alapbűncselekmény gyanúja hiányzik, ezért a bűnpártolás bűncselekmény elkövetésének gyanúja sem állapítható meg” – írták.

 

Farkas Flórián és képviselői

 

Személyre szabott törvény

Farkas Flórián – aki a jelek szerint továbbra is a háttérből irányítja az ORÖ-t – egy másik hangfelvételen arról beszél, hogy egy személyre szabott törvény alapján ő maga térhetne vissza az ORÖ élére. „Ha nekem vissza kell jönni azon az áron, hogy rehabilitálva legyen a cigánypolitika – az Országos Cigány Önkormányzat –, akkor az elnöknek le kell mondania” – mondta Farkas. A kormányfő megbízottja szerint ezt úgy tenné meg, hogy az „összeférhetetlenségi kiiktatásra” vonatkozó törvénymódosító javaslatot Farkas Félix parlamenti roma nemzetiségi szószóló, a Lungo Drom alelnöke fogja beterjeszteni az Országgyűlés elé.

 

 

A kormánypárti országgyűlési képviselőt a botrányos Híd a munka világába felzárkóztatási program miatt már a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) is kihallgatta volna, ám Farkas nem tett eleget a szervezet felhívásának, és egyszerűen nem ment el az OLAF irodájába.

 

Nyomozás

Egyébként az eredetileg uniós pénzből tervezett felzárkóztatási program után az adóhivatal folytat nyomozást jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt, immár csaknem másfél éve eredménytelenül. A hivatal nemrég kezdeményezte az eljárás októberig történő meghosszabbítását.

 

Farkas Flórián

 

Legutóbb szintén nem indult nyomozás egy másik visszaélésre utaló esetben. A Prisztás-gyilkosság felbujtójaként jogerősen elítélt Portik Tamás ugyanis hiába állította tanúként a bíróságon, hogy tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át Pápa Marianne nevében Rogán Antalnak, az ügyészség nem indított nyomozást az ügyben.

 

 

Értékes ember

 

A Farkas Flórián nevéhez köthető botrányok ellenére már számtalan alkalommal vették védelmükbe a miniszterelnöki biztost a kormánypárti vezetők. A legemlékezetesebb Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter volt, aki szerint a sajtó azért támadja Farkast, mert cigány származású. A tárcavezető voltaképpen rasszistának bélyegezte a sajtót, és azt mondta „azért, mert valaki cigány ember, illetve cigány vezető, még nem szabad rászállni”. Orbán Viktor kormányfő pedig a parlamentben védte meg Farkast, amikor a roma képviselő menesztését sürgette az LMP politikusa. A miniszterelnök közölte, nincs ilyen szándék, s azt mondta Ikotity Istvánnak: Ön utazik Farkas Flóriánra, és ez az ő pozícióit erősíti. De Halász János, a Fidesz frakciószóvivője is figyelemre méltó kijelentést tett az ORÖ-nél indult vizsgálatról és Farkas Flóriánról. Azt mondta: Farkas a frakció nagyon értékes tagja.

 

 

 


 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 30.