2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Másfél évtized alatt végezte el általános iskoláját Farkas Flórián
2016. 06. 08. 00:00

Hosszú hónapokon át tartó kutatómunka és bírósági per útján sikerült fényt derítenie a RomNet-nek Farkas Flórián alapvégzettségére. Az eredmény meglepő.

Két évtizeden át kutatták újságírók és a Lungo Drom elnökének politikai pályatársai milyen végzettsége és előélete is lehet Farkas Flóriánnak, de nem jártak sikerrel, mert a roma vezető soha nem bizonyult beszédesnek múltját illetően. Gyermekkori osztálytársait, barátait és ismerőseit is hiába kérdeztük, kutattuk mi is, nem tudtak, vagy nem mertek beszélni, és legtöbbször csak fél információkat, legendákat hallhattunk azoktól, akik mégis megszólaltak. A múltat fedő homály és kérdőjel máig bőven akad, de a ködfátyolt most részben sikerült eloszlatnunk. Hidvégi-B. Attila írása.


Egyetemi diploma – kitűnő minősítéssel


Mint ismeretes, a roma politikus egy évtizeden át valótlanul állította a Parlament honlapján is közzétett önéletrajzában, hogy 2005-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett politológusi diplomát, és ugyanott 2006-ig óraadó tanár is volt. A Magyar Nemzet idén januárban tényfeltáró cikket közölt Farkas Flórián egyetemi végzettségéről, és miután kiderült, hogy a jó nevű egyetemnek nem a jogi, hanem a társadalomtudományi karra járt, kénytelen volt módosítani életrajzát.  Állítása szerint kitűnő minősítéssel szerzett okleveles politológusi végzettséget, és szakdolgozatának címe: „Az Európai Unión belül-kívül? Az uniós csatlakozás hatásai a magyarországi cigányság életkörülményeire”. Az önéletrajzát két nappal később újra módosítani volt kénytelen, mert Klinghammer István, az ELTE akkori rektora, és Farkas Flórián tanszékvezetője, Vida István is határozottan cáfolta, hogy Farkas Flórián óraadó tanárként dolgozott volna ott.

 

A titokzatos érettségi

 

Farkas Flórián, aki 1988 márciusában a Szolnok Megyei Néplapnak még úgy nyilatkozott, hogy 30 évesen, három gyermekes apaként gimnáziumban jár, és azon a héten vizsgázik, majd főiskolára készül, de kiderült, főiskolára mégsem járt soha, az akkor még a szolnoki Motor úti cigánytelep családsegítőjeként, és helybeli romák nyilatkozata szerint rendőrségi besúgóként is tevékenykedő, a Hazafias Népfronttal szoros kapcsolatot ápoló, kiemelkedésre törekvő Flóri.


Köztudott: az egyetemi felvételi alapfeltétele az érettségi, ezért kutattuk, vajon hol maturált Farkas Flórián, mert politikustársai körében az volt köztudott, nem rendelkezik ilyen bizonyítvánnyal. A konkrét lépést idén januárban, a diploma körüli botrány után tettük meg: több tucatnyi ember kérésének eleget téve érettségi találkozót szervezett a RomNet, amelyre hívtuk a roma politikust, egykori osztálytársait és tanárait is. A február 21-én tartott érettségi találkozót, az ELTE jogi karával szemben egy étteremben tartottuk, de azon senki nem jelent meg közülük. /hirek/2016/02/21/tovabbra_is_titok_hol_erettsegizett_farkas_florian

 

 

Farkas Flórián hosszú hetekig hallgatásba burkolózott annak ellenére, hogy az érettségi találkozóról a teljes magyar sajtó beszámolt, és firtatta bizonyítványának meglétét. A RomNet, a Magyar Nemzet és az Index közérdekű adatigénylés keretében próbálta kikérni az országgyűlési képviselőtől bizonyítványát, de a törvényes 15 napos határidőn belül nem reagált.  Aznap, amikor a Magyar Nemzet bírósághoz akart fordulni, váratlan fordulat történt: a miniszterelnöki biztos e-mailben tudatta: „Érdeklődésükre küldöm a kívánt információt: Középfokú tanulmányaimat a Budakalász Gimnázium esti tagozatán végeztem. A végzés éve: 2001. Üdvözlettel: Farkas Flórián” http://index.hu/belfold/2016/03/08/farkas_florian_megmondta_hogy_honnan_van_erettsegije._mi_viszont_tudjuk_hogy_ez_nem_igaz/

 

(Farkas Flórián parlamenti képviselőként Fotó: MTI)

 

A sajtó megkeresésére az említett iskola korábban nem kívánt reagálni, hogy volt-e tanulójuk Farkas Flórián, az Oktatási Hivatal pedig az Indexnek korábbi közérdekű adatigénylésükre azt közölte: az 1998 utáni érettségi vizsgákat tartalmazó nyilvántartásban, az úgynevezett KIR részeként működő „Központi Érettségi Bizonyítvány, Tanúsítvány és Törzslapkivonat nyilvántartásban” nem szerepel az országgyűlési képviselő, Farkas Flórián neve.  A cikk megírása után viszont az OH már újabb információt közölt, miszerint az év, iskola neve alapján sikerült azonosítaniuk a keresett érettségi bizonyítvány és a törzslap számát, vagyis így már megvan a kiállítás pontos dátuma és a vizsgabizottság elnökének neve is” – állt az OH levelében. „Így ma már kétséget kizáróan megállapítható, hogy Farkas Flórián képviselő úr számára a Budakalász Gimnáziumban 2001. június 27-én érettségi bizonyítványt állítottak ki” - írták az Indexnek.

 

A legnehezebb iskolatáska


Bár Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke a RomNet-nek még a februári érettségi találkozó előtt küldött állásfoglalásában aláhúzta, az általános iskolai és a középiskolai végzettség meglétének ténye, a végzettség megszerzésének éve és helye egy országgyűlési képviselő esetében közérdekből nyilvános adatnak minősül, az általános iskolai tanulmányokra Farkas Flórián mégsem reagált.

 

A RomNet ezért márciusban újabb közérdekű adatigényléssel fordult a fideszes országgyűlési képviselőhöz, hogy megtudjuk, hol végezte el az általános iskoláját, de választ megkeresésünkre nem kaptunk. A törvényes határidőt követően újabb megkereséssel éltünk a képviselő felé, de arra sem reagált, ezért április 8-án bírósághoz fordultunk, kötelezzék a fideszes képviselőt a kért adatok kiadására. A Fővárosi Törvényszék múlt péntekre, 2016. június 3-ára tűzte ki az ügyben a tárgyalást. A bírósági pert megelőző napon Farkas Flórián jogi képviselője, Dr. Fancsali Ágnes szolnoki ügyvéd a bíróságnak címzett, de a felperesként eljáró Hidvégi-B. Attila címére is eljuttatott egy személyeskedő hangvételű „érdemi ellenkérelmet”, amelyben nehezményezte, hogy „egy roma származású országgyűlési képviselő és miniszterei biztos” (sic!) általános iskolai végzettségét közérdekből firtatja, mert mint írta: „sajnálattal tölt el, hogy egy közismerten leterhelt bíróság politikai érdekekkel és célokkal átszőtt eljárás lefolytatására kénytelen”. Bár az ügyvéd illetékességi kifogással élt, és egyéb indokokat is felsorolt, az általunk kért adatokat az érintett tanintézmények hivatalos igazolásának másolati példányaként végül is kiadta.

 

Mindezek alapján megtudtuk:

 

Farkas Flórián, aki 1957. szeptember 4-én született Tiszaroffon, az általános iskola 1-6. osztályát a település iskolájában végezte el. A Tiszaroffi Baptista Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Patocsai László által aláírt dokumentum szerint a 6. osztályt Farkas Flórián az 1971/1972-es tanévben végezte el, 15 évesen.

 

Az általános iskola 7. osztályát már a szolnoki Dolgozók „Tejüzem” Iskolájában végezte el három évvel később, 1975. január 30-án, egy 160 órás tanfolyam keretében.

 

A 8. osztályát már Dunaújvárosban, a Földes Ferenc Dolgozók Iskolájában járta ki. Az általános iskolai tanulmányit befejező okiratot 1977. június 9-én állította ki az intézmény, vagyis 20 éves volt, amikor általános iskolai tanulmányait befejezte.

 

Farkas Flórián gyermekkori ismerősei és barátai, egykori politikustársai kétkedve fogadták a RomNet megkeresésére a dunaujvárosi tanulmányokat, mert érthetetlennek tartották, hogy a most miniszterelnöki biztosi pozíciót betöltő politikus hogyan került lakhelyétől közel 170 km távolságra, és miért nem Szolnokon fejezte be iskoláját. Farkas Flórián közeli ismerősei szerint a politikus katonai szolgálatot nem teljesített, és az erre vonatkozó kérdésünkre maga az érintett sem reagált.

 

Az újabb homályos folt miatt újabb kutatásba kezdtünk:

 

A Magyar Narancs már 1998-ban - amikor Farkas Flórián ellen vádat emeltek és köztársasági elnöki kegyelmet kapott, így megúszta a bírósági felelősségre vonást alapítványai ügyében – megírta, hogy a roma politikust 1975 és 1982 között háromszor is elítélték, köztük letöltendő börtönbüntetésre. http://magyarnarancs.hu/belpol/eljarasi_kegyelem_farkas_floriannak_elsikalva-61985 A Szolnok Megyei Néplap 1997 egyik szeptemberi számában, az előbb említett ügy vádindítványi beadványról szóló tudósításukban Farkas Flóriánról azt írták: „Farkas Flórián ellen régebben már több alkalommal is folytattak büntetőeljárást. Annak ellenére, hogy a korábban kiszabott büntetéseinek jogkövetkezményei alól már mentesült, ezt a tényezőt esetlegesen súlyosító körülményként értékelhetik a későbbiek során, de ennek megítélése már a bíróságra tartozik.”

 

Farkas Flórián büntetett előéletét az elmúlt közel két évtizedben soha nem cáfolta, az erre vonatkozó megjegyzésekre, utalásokra soha nem reagált.

 

Az országgyűlési képviselő nyolcadik osztályának befejezését igazoló dokumentum másolatán az érdemjegyek mellett olyan rublikákat is kitakartak, amelyet a 7. osztályos bizonyítványról viszont nem.  Feltűnő, hogy a bizonyítványban a tantárgyak között a „Családi nevelés” is szerepel, és a bizonyítvány másolatának hitelesítő pecsétjét a Rosti Pál Gimnázium nyomta rá. A Dunaújvárosi Földes Ferenc Dolgozók Iskolájának jogutód intézménye ma a Rosti Pál Gimnázium, Általános és Szakközépiskola. Ennek az iskolának, mint az a tanintézmény szervezeti és működési szabályzatából kiderült, ma is van úgynevezett „börtöntagozata”. A Büntetés-végrahajtás Országos Parancsnokságának honlapján található információk szerint Dunaújváros-Pálhalma börtönnek három alegységi létesítménye van: Mélykút, Bernátkút és Sándorháza.

 

A RomNet megkereste a BVOP-t,  hogy megtudjuk, a Dunaújváros-Pálhalma BV intézet és alegységei voltak-e bármikor is kapcsolatban az alapképzettség (általános iskola) megszerzése érdekében 1975-1978 között a dunaújvárosi Földes Ferenc Dolgozók Iskolájával?

 

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztályvezetője kérdésünkre azt közölte: „a jelenleg elérhető dokumentumok szerint a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben a sándorházai új szálláskörletek átadása után 1972-ben alakították ki a fogvatartotti tantermeket. Az oktatást először a Dolgozók Általános és Középiskolája, névváltása után 1977-től  a Földes Ferenc Dolgozók Iskolája, majd az újabb névváltoztatást követően 1994-től a 2000-es évek elejéig a Rosti Pál Gimnázium, Általános és Szakközépiskola biztosította”.

 

Hidvégi-B. Attila