2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Továbbra is titok, hol érettségizett Farkas Flórián
2016. 02. 21. 00:00

Továbbra is teljes homály fedi hol érettségizett és hol fejezte be általános iskoláját Farkas Flórián, mert a RomNet által szervezett érettségi találkozón a sajtón kívül senki sem jelent meg.

A RomNet az elmúlt tíz évben többször próbálta közérdekű adatszolgáltatás keretében megtudni, Farkas Flórián mikor és hol érettségizett, de próbálkozásaink egyszer sem jártak sikerrel. Nem sikerült szóra bírni a roma politikust azzal sem, hogy 2012. szeptember 28-án, az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székháza előtt kéttucatnyi roma fiatal követelte az ORÖ akkori elnökétől, fideszes országgyűlési képviselőtől, adjon számot arról, miért nem szerepel az Országgyűlés honlapján lévő önéletrajzában, hogy hol és mikor érettségizett. Farkas Flórián korábbi gyakorlatához híven néma maradt. Érettségi bizonyítványa legutóbb az egyetemi diplomamunkája kapcsán vált ismét kétségessé.

 

 

A RomNet mindezek tudatában a Cigány Egyetemisták Hálózatával közösen, abban bízva, hogy a Farkas Flóriánt körülölelő sűrű homályt sikerül tisztázni, több tucatnyi ember kérésének eleget téve, több mint egy hónappal ezelőtt meghirdette Farkas Flórián érettségi találkozóját, amelyre hívtuk a roma politikust, az egykori osztálytársait és tanárait. A Facebook közösségi oldalon mintegy 100 ezer emberhez jutott el felhívásunk, és a postot több mint 300 alkalommal osztották meg. A felhívás szinte az összes olyan csoportban megtalálható volt, amelyben a roma közélettel és politikával foglakoznak. Az érettségi bankettet az ELTE jogi karával szemben, egy nevében is odaillő, stílusos és elegáns étterembe hirdettük meg, hogy a diáktalálkozó keretében felelevenítsék a több évtizeddel ezelőtti történeteket.

 

Sajnálattal kellett tapasztalnunk, hogy erre az ünnepi eseményre egyetlen ember sem jelentkezett. Nem voltak ott az általános iskolai osztálytársak, akikkel együtt ballagott, sem a gimnáziumi barátai, ismerősei, de a tanárai sem. Sajnos olyan egyetemisták sem jelentkeztek, akik részt vettek volna az ELTE-n Farkas Flórián előadásain, pedig majd tíz éven át büszkén hirdette, hogy 2006-ig óraadó tanár volt a felsőoktatási intézményben. Igaz, azt tudatta, hogy a jogi karra járt, aztán a Magyar Nemzet oknyomozó cikkének megjelenése után döbbent rá arra, egy teljesen más karra és épületbe járt hosszú éveken át. Aztán újra módosítani volt kénytelen életrajzát amiatt is, hogy az egyetem volt rektora kijelentette, Farkas Flórián miniszterelnöki biztos soha nem volt óraadó tanár.

 

A vasárnap ebédidőben tartott ünnepi eseményen csak a sajtó munkatársai vettek részt, így csak ők láthatták Farkas Flórián életútjának néhány pillanatát, amelyet a sajtófotókból állítottunk össze osztálytabló hiányában. Mivel a roma politikusnak az elmúlt két évtizedben többször is gondja adódott a bankjegyekkel, és a számlakezeléssel, a szándékunk volt, hogy az iskolaévek felidézése közben megpróbáljuk összeállítani a bankjegyszakértőknek készített 4 millió forintos társasjátékot. Ledarált, vákuumcsomagolt 10 ezer forintos bakjegyeket kellett volna összeilleszteni, és azt beváltva renoválni lehetett volna a munka világába vezető, és egyre omladozó hidat.

 

Abban bíztunk, az osztálytalálkozóval kielégíthetjük a közvélemény kíváncsiságát arra vonatkozóan is, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztos - már felnőttként - melyik intézményben és mikor fejezte be az általános iskoláját. Mint azt a 168 óra újságírója, Kardos Ernő a roma politikus portréjában néhány hónappal ezelőtt megírta, a 7. és 8. osztályt már felnőttként, a dolgozók iskolájában fejezte be. A Magyar Narancs 1998-ban, ügyészségi és bírósági források alapján írt arról, hogy Farkas Flóriánt 1975 és 1982 között háromszor is elítélte a bíróság jogerősen felfüggesztett és végrehajtandó szabadságvesztésre, és több olyan információt is kaptunk, hogy az alapvégzettségét, huszonévesen, éppen ebben az időszakban szerezte meg. Ennek a szóbeszédben nem adtunk alapot, ezért abban bíztunk, az érintett cáfol minden nemű híresztelést azzal, hogy nyilvánosságra hozza bizonyítványát. Azt gondoltuk, 25 év ködös homályát sikerülne így tisztáznia. Sajnos 18 év alatt egyszer sem reagált Farkas Flórián arra, hogy valóban volt-e korábban büntetve, és miért került a bíróság elé.

 

A „Törvényesség, erkölcsösség és szakmaiság” politikáját hirdető Farkas Flóriántól a minimum követelményként elvárható lenne, hogy ezeket az adatokat nyilvánosságra hozza, és ha szükséges, cáfolja az állításokat.

 

Péterfalvi Atilla, az adatvédelmi hatóság elnöke a RomNet kérdésére egy állásfoglalást adott ki a hét elején, amelyben leírta: „egy országgyűlési képviselő alap- és középfokú végzettségének ténye, helye, és ideje közérdekből nyilvános adatnak minősül”.

 

Reménykedtünk abban is, hogy talán fény derülhet arra a titokra, kik lehettek azok a magukat rendőrnek kiadó, símaszkos és fegyveres zsarolók, akik 1995. szeptember 8-án a szolnoki Touring Hotel egyik szobájában Farkas Flóriánt megbilincselték, majd fejéhez pisztolyt tartva kirabolták, és 4 millió forinttal megzsarolták. Az elmúlt években többször próbáltuk kideríteni, hogyan zárult a rendkívül súlyos bűnügyben a rendőrségi nyomozás, de rendre falakba ütköztünk.

 

Az elmaradt rendezvény ellenére reméljük, hogy a sajtóhíradások hatására mégis sikerül eloszlatni a Farkas Flóriánt körülölelő rózsaszín ködöt, és megismerve előéletét valódi példaképként tekinthetnek majd a roma politikusra a cigány fiatalok, és útmutatóul tud szolgálni arra, hogy hogyan lehet valaki sikeres, megbecsült tagja nem csak a társadalomnak, hanem a politikai elintek is. Mert Farkas Flóriánnak, aki a Hazafias Népfrontból indulva az MDF, a Kisgazdapárt, majd az MSZP és aztán Fidesz kegyeltje és szövetségese lett, könnyedén sikerült – hívta fel a figyelmet Kovács Richárd, a cigány hallgatói hálózat alapítója.

 

Amennyiben Farkas Flórián nyilvánosságra hozza, hol szerezte meg alap- és középfokú végzettségét, cikkünket frissítjük.

 

HBA

 

A 2016. január 17-én tett felhívásunk pedig így szólt: 

 

Érettségi találkozót szervez a RomNet Farkas Flóriánnak

 

Eloszlatva a romaügyi miniszteri biztost érintő alaptalan találgatásokat és rosszindulatú pletykákat, a RomNet Média Alapítvány és a RomNet.hu internetes hírportál érettségi találkozót szervez Farkas Flóriánnak, amelyre ezen felhívással hívja és várja a roma politikus egykori általános iskolai és gimnáziumi osztálytársait. 


A RomNet a rendezvény teljes költségét átvállalva szeretne egy jó ízű és jó hangulatú találkozót szervezni azok számára, akik a legmagasabb pozíciójába jutott roma politikussal az általános iskola utolsó két osztályában, és a középiskolában a hétköznapokat is együtt töltötték. A múltidézés mellett a rendezvényen résztvevők felidézhetnék a maturálás boldog és szomorú pillanatait, és anekdoták mesélése mellett felidézhetik érettségi tételeiket, szóbeli és írásbeli vizsgájuk pillanatait. Bízunk abban, az ünnepi rendezvényre elhozzák az egykori osztálytársak tablóik fotóját, és olyan fotókat, amelyek az iskolás évek alatt, és az érettségi bizonyítvány átadásakor készültek.

 

Rendezvényünkkel a teljes roma társadalom nevében szeretnénk tisztelegni, és megbecsülésünket kifejezni az Országos Roma Önkormányzat volt elnökének, fideszes országgyűlési képviselőnek, miniszterelnöki biztosnak, a Lungo Drom elnökének, a Híd a munka világába foglakoztatási szövetkezet elnökének, a Fidesz parlamenti képviselőcsoport frakcióvezető-helyettesének, hogy életútjával, szakmai tevékenységével utat és példát mutatott az elmúlt három évtizedben az integrálódni akaró, a szegénységből kitörni vágyó cigányságnak.

 

A roma értelmiség példaképévé, a diplomázott, és diploma előtt álló roma fiatalok mentorává és atyjává vált roma vezető a lehető legjobb és legnagyobb példa, tanúbizonyság arra, hogy a tanulás az egyetlen kitörési pont bármilyen élethelyzetből. Bebizonyosodott Farkas Flórián életútjával az is, hogy soha senkinek nem jelenthet hátrányt politikussá, állami vezetői szintre való jutásában az, ha az általános iskola 7. és 8. osztályát felnőttként esti tagozaton végzi el, majd az ország egyik legjobb egyetemén kitűnő képesítéssel diplomát szerezzen úgy, hogy az órákon, előadásokon részt sem vesz.

 

Hisszük, hogy az okleveles politológusunk az ELTE társadalomtudományi karán kitűnő minősítéssel leadott és megvédett szakdolgozata, diplomamunkája a magyarországi cigányság legnagyobb és legfontosabb műve, ezért kezdeményezzük, hogy a dokumentum az egyetemi könyvtárból kikerülve sokszorosításra kerüljön, és abból hazánk minden egyes könyvtárába, középiskolájába és felsőoktatási intézményébe öt-öt példány kerüljön, és érettségi tétel, egyetemi oktatási tananyag lehessen.

 

Farkas Flórián érettségi találkozójának megszervezését azért vállalta magára a RomNet, mert a miniszterelnöki biztosnak az elmúlt egy évben történt sorozatos „megtámattatása okán” kilátásba helyezett személyiségi jogi perek, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal által, jelentős értékre lekövetett költségvetési csalás miatt indított és folyamatban lévő nyomozások miatt minden bizonnyal ez évben sem lesz ideje.

 

Az érettségi találkozóra természetesen örömmel várjuk azokat a férfiakat is, akik 1975 és 1982 között szoros barátságot ápoltak Farkas Flóriánnal, és egy bentlakásos intézményben közösen tervezték a jövőt. Megvalósult álmaikról, további terveikről szintén beszámolhatnak a hangulatos rendezvényen, amelynek időpontját hamarosan közöljük.

 

 

érettségis osztálykép is lehetne