2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mindent megszavaztak Kisvárdán az ORÖ képviselői
2016. 05. 25. 00:00

Kisvárdán, a Parish Bull Hotelben tartott közgyűlést ma az ORÖ. A testület új hivatalvezető személyéről, ingatlanjainak át-, illetve eladásairól, lekötött bankbetéteinek felhasználásáról döntött.

Mint arról már korábban, a roma önkormányzat több képviselőjének állítása alapján beszámoltunk, az 1,6 milliárd forintos fizetési kötelezettségük teljesítése előtt kimentené az összes ingó és ingatlan vagyonát az ORÖ, hogy azt különféle programokba álcázva felélje azt. A képviselőknek kiküldött meghívó napirendi pontjai között több olyan előterjesztés is szerepel, amely - a szervezet képviselő szerint - ha megszavazásra kerül, „komoly bűncselekményeket” vethet fel.

 

Hiába figyelmezették a képviselőket korábban, mindent megszavaztak. 

 

 

Titkos szavazáson döntöttek a szervezet hivatalvezetői pályázatáról is. Az ORÖ egyetlen érvényes pályázatot terjesztett a közgyűlés elé, bár több képviselő szabálytalannak tartotta a pályáztatást, mert azt nem a törvényi feltételeknek megfelelően hirdették meg. A hivatalvezetői posztra az ORÖ-ben április elsejétől titkárságvezetőként dolgozó Dr. Cserháti Tiborné volt az egyetlen jelölt. Cserhátiné 1995-től 2011-ig az Országgyűlés Hivatalában dolgozott főosztályvezető-helyettesként, a Fidesz kormány alatt pedig hazai és nemzetközi cégeknél volt vezető jogtanácsos. A közgyűlés többsége kinevezte az új hivatalvezetőt, bár többen felvetették, hogy az álláshirdetést a törvény által előírt módon kellett volna meghirdetni.

 

 

Mint megírtuk korábban, az ORÖ elnöke, Balogh János arra készül, hogy a szerdai közgyűlésén a Híd a munka világába projekt keretében az Emmi vizsgálata szerint jelentősen túlárazva vásárolt, a program szempontjából alkalmatlan ingatlanokat átadja a korábban Farkas Flórián által alapított és vezetett foglalkoztatási szövetkezetnek. Mindezek mellett az ORÖ 2,5 millió forintos „kölcsönt” is kíván adni az idén januártól Berényi László ORÖ-s képviselő, egykori fideszes országgyűlési képviselő által vezetett szövetkezetnek.

Ezt is csont nélkül megszavzták. 

A napirendi javaslatok között szerepel, hogy a csőd közelben lévő ORÖ megszerezzen egy közel 100 millió forint értékű vagyont, amely jelenleg egy végelszámoló vagyonkezelésében van. Felszabadítanák a még Kolompár Orbán idejében lekötött 50 millió forintos bankbetétet, amelynek kamataiból felsőoktatási intézményben tanuló roma diák részére kellene ösztöndíjat fizetni, valamint eladnák a Szív utcai ingatlant. A benkbetétet felszabadították, így a vagyonkezelőnek 8 napon belül át kell adnia az ORÖ elnökének a lekötött vagyonelemeket, és abbl már fizethetik is a megbízási díjakat, megyei irodafenntartást. 

 

Tovább működtetnék az Intézményhálózaton keresztül a megyi irodákat, és az eddigi 32 irodát 20-ra csökkentenék, és 30 ember, (Farkas Flóriánhoz és Balogh Jánoshoz hű képviselőket és családtagjaikat) foglakoztatását  tervezik. A képviselőknek történő működési költség kiszervezése miatt egyébkélnt a NAV nyomozást indított költségvetési csalás miatt, ugyanis az új elnökség február elsejével, visszadátumozott szerződésekkel fizetett havi 450 ezer forintos irodafenntartást és havi 200 ezer forint munkabért a Farkas Flórián-párti képviselőknek.

 

 

Az ORÖ elnöksége a felszabadított vagyonból befolyó pénzeszközöket már be is tervezték az ez évi költségvetésükbe és személyi juttatásként kifizetnék azt. A költségvetésben viszont egyetlen fillért sem különítettek el a közel kétmilliárd forintos adósságuk törlesztésére.

 

Több képviselő is jelezte, amennyiben a közgyűlés megszavazza a napirendi pontokban foglalt határozatokat, akkor a Kormányhivatalhoz és az ügyészséghez fordulnak és büntetőfeljelentést tesznek. Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke már előzetesen tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatalát, és csütörtökön újabb beadványt tesz a felügyeleti szervhez.

 


 

A közgyűlésen a 47 fős testületből 44 képviselő volt jelen. A luxusszállodában cigányzenekar is szórakoztatta a képviselőket.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

/hirek/2016/05/22/fedezetelvonasra_keszul_az_oro

/hirek/2016/05/24/nyomoz_az_adohatosag_az_oro_allami_tamogatasanak_kiszervezese_miatt