2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újabb milliárdokat nyúltak le a roma integráció zászlaja alatt?
2015. 08. 20. 00:00

Vizsgálják az ESZOSZ tevékenységét - közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Az ESZOSZ arra kapott támogatást, hogy 2800 munkanélküli ember munkához juthasson (Pontosabban: TÁMOP 2.4.3.F-14/1  számú „Komplex Térségfejlesztési Környezettudatos Munkáltatói Program a hátrányos helyzetű, alulképzett munkaerő tömeges foglalkoztatása érdekében. Így míg, he egy kicsit furfangosan fogalmazva is, de semmi kétségünk, hogy a cigányságra alapozvan pályáztak, és nyerték meg a millárdos nagyságú pályázatot - RomNet Szerk.). Több hónapon keresztül ki is fizették az alkalmazottakat - emlékeztetett a helyettes államtitkár.

 

Közölte: az első híreket követően, amelyek arról szóltak, hogy gond van 900 ember foglalkoztatásával és kifizetésével, az irányító hatóság vizsgálatot rendelt el, hogy feltárja, van-e lehetőség a projekt sikeres befejezésére. A kormány is ebben érdekelt, ám ha kiderül, hogy nem lehet befejezni a projektet, akkor minden eddigi támogatást visszahívnak - jelentette ki.

 

Ugyanakkor a helyettes államtitkár visszautasította, hogy az MSZP a maffiával hasonlítson össze embereket, akik több hónapon keresztül ennek a projektnek köszönhetően jutottak fizetéshez.

 

"A kormány abban érdekelt, hogy a projekt az eredeti vállalásoknak megfelelően befejeződhessen, az MSZP pedig abban, hogy mindenki veszítse el a munkáját" - áll a közleményben.

 

Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő szombati sajtótájékoztatóján az ESZOSZ-ra utalva arról beszélt: Magyarországon maffiamódszerekkel lopják az európai uniós és a közpénzeket, és emiatt több ezer munkavállaló került lehetetlen helyzetbe.

 

Az ellenzéki politikus szerint a szövetkezet egy uniós programban hátrányos helyzetű, alulképzett munkavállalók foglalkoztatását vállalta öt évre az Észak-alföldi régióban. Az ESZOSZ 1,3 milliárd forintot kapott öt hónap alatt, de nem fizet az embereknek, még irodái sincsenek. A szövetkezet becsapott 2800 munkavállalót, és lehetetlen helyzetbe hozta a családjukat is - fűzte hozzá a szocialista képviselő.

 

MSZP: maffiamódszerekkel lopják az uniós- és a közpénzeket


Az MSZP szerint Magyarországon maffiamódszerekkel lopják az európai uniós és a közpénzeket, és emiatt például több ezer munkavállaló került lehetetlen helyzetbe – mondta Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Az ellenzéki politikus ismertette az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) ügyét. 

 

A szervezet egy uniós programban hátrányos helyzetű, alulképzett munkavállalók foglalkoztatását vállalta öt évre az észak-alföldi régióban, szerződést is kötött velük, ám az emberek nem kapnak fizetést. A cég 1,3 milliárd forintot kapott öt hónap alatt, ennek ellenére nem tud fizetni az embereknek és nincsenek irodái sem - mondta a képviselő, hozzátéve: ezzel a cég becsapott 2800 munkavállalót és lehetetlen helyzetbe hozta a családjukat is.

 

Az érintettek, éppen az érvényes szerződésük miatt, álláskeresési támogatást sem kaphatnak, így ma semmilyen bevételük nincs - közölte.

 

Az elmúlt hetekben ezrek keresték meg az ügyben az MSZP Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezeteit, és több mint 500 feljelentést nyújtottak már be munkaügyi bírósághoz.

 

Utalt arra, hogy három hete írásbeli kérdéssel fordult Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez és Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez. A válaszokból az derült ki, hogy „egyértelműen Orbán Viktor és Lázár János felelős a kialakult helyzetért” - fogalmazott, ezért az MSZP felszólítja őket, minél hamarabb rendezzék a lehetetlen helyzetbe hozott 2800 munkavállaló sorsát.

 

Közölte, pártja minden eszközt és jogi lehetőséget felhasználva igazságot akar szolgáltatni az embereknek, és feltette a kérdést: vajon hány hasonló, meg nem valósult pályázat lehet Magyarországon?