2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma pénzek: tovább nyomoznak
2015. 08. 07. 00:00

Október 24-ig meghosszabbította a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajló Híd a munka világába program forrásainak felhasználásával kapcsolatban ...

 

Az adóhivatal tájékoztatása szerint folyamatosak a kihallgatások, azonban egyelőre nincs gyanúsítottja az ügynek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) három feljelentést egyesítve, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A nyomozást a Fővárosi Főügyészség rendelte el.

 

A főként uniós pénzből megvalósuló Híd a munka világába program gyanús pénzköltései ügyében tett három feljelentés miatt további négy ügyben érkeztek feljelentések az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) ellen a NAV-hoz. A hivatal tájékoztatása szerint utóbbiak közül egy esetben a feljelentés elutasítása mellett döntöttek, méghozzá abban az ügyben, amelyet a Farkas Flórián korábbi ORÖ-vezető elnöki költségvetési keretének felhasználása miatt tettek. A további három ügyben egyelőre nem adott tájékoztatást a NAV.

 

A csaknem ötmilliárd forintos uniós program miatt egyébként már másodszorra folytat szabálytalansági vizsgálatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Index szerint ezúttal 300 millió forintot is meghaladó összeggel kapcsolatban vizsgálódik a tárca.

 

A 2013-ban indult Híd a munka világába uniós program során a gyanú szerint nem a célnak megfelelően, a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használták fel a pénzeket, s a program tele van gyanús beszerzésekkel, kifizetésekkel. Többek között kiderült, több száz millió forintért vásároltak ingatlanokat, irreális áron béreltek gépjárműveket, vásároltak irodabútorokat. Farkas Flórián, az ORÖ volt elnöke, aki jelenleg a program forrásait kezelő Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke, a botrány kipattanása óta nem hajlandó nyilatkozni a pénzek felhasználásáról.

 

A roma önkormányzatnál a nyomozások miatt rendkívül feszült a hangulat. A szervezeten belül alakult alternatív vizsgálóbizottság több gyanús ügyletet bemutatott már a sajtónak. Legutóbbi tájékoztatásuk alkalmával az ORÖ székházában egybegyűltek és hozzátartózik nekiestek a tájékoztatót tartó képviselőknek. A botrányba fulladt sajtótájékoztató üvöltözésbe és trágár szavakkal kísért személyeskedésbe torkollott.