2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szabadulna a csalás gyanújába keveredett szolnoki iskolájától az ORÖ
2015. 05. 31. 00:00

Előremenekülve szabadulna meg a költségvetési csalás gyanújába keveredett szolnoki iskolájától az Országos Roma Önkormányzat, ezért büntetőfeljelentést tesznek az intézmény gazdálkodása miatt.

Újabb botrányos visszaélések és jelentős összeget meghaladó csalások árnyékolják be az Országos Roma Önkormányzatot, és a fenntartása alá tartozó intézményeket, programokat. Bár a szolnoki Kormányhivatal a normatív támogatások lehívása miatt folytatott törvényességi vizsgálatot a Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégiummal szemben a költségvetési támogatások igénylése és elszámolása miatt, a RomNet birtokába jutott dokumentumok szerint nem csak a fejkvótának nevezett normatív támogatásokkal, hanem az egyéb kifizetésekkel kapcsolatban is problémák adódhatnak. A felelősség nem csak az intézményt és annak vezetőjét, hanem az iskola fenntartóját, vagyis az ORÖ-t is érinti.

 

A RomNet birtokába került pénzügyi elszámolásokat összesítő adatok szerint a szolnoki iskola számára 945 ezer forintért vásároltak egy benzines fűnyírót, de tételek között szerepelnek olyan kifizetések is, mint kulcsmásolás 850 ezer forintért, 930 ezer forintért ragasztó, 860 ezer forintért falazó anyag. De talán a legmeglepőbb az, hogy közel 4 millió forintot költöttek egy tanév alatt krétára. Az adatok szerint a nyári iskolaszünet előtti héten, 2013. június 6-án 858 ezer forintét vásároltak színes krétát, de áprilisban két ízben is vettek ugyanekkora összegért táblakrétákat. A jelentős összegű, sok százezres krétavásárlás 2014-ben is folytatódott. Az árubeszerzések rendre ugyanattól a cégtől származnak. A RomNet megkereste az érintett  papírboltot, amely elismerte, hogy kapcsolatban állnak az iskolával, és rendszeres árubeszállítói az intézménynek, de csak a gyanús összegeket tartalmazó számlákat - az általunk leadott számla sorszámok alapján - nem találták. Az adatok szerint például az érintett papírbolt 1.717 forintért adott el a középiskolának krétát, de ugyanazon a napon egy másik számlatömbből származó adat alapján 980 ezer forintért dekorációs kartont, és 850 ezer forintért újabb tétel krétát is vásároltak.

 

A RomNet több budapesti papírboltban is érdeklődött az iskolakréták ára iránt: egy 10 darabos kiszerelésű kréta 140 forintba kerül, míg az iskolák a 100 darabos csomagot 1510 forintért vásárolhatják meg. A papírboltok tájékoztatása szerint a nem porolódó, jobb minőségű táblakrétákból egy 300 tanulót oktató iskola számára egy tanévre 5-600 darab kréta bőven elegendő. Az egyik legnagyobb és legnevesebb budapesti gimnázium és egy általános iskola gazdasági igazgatója a RomNet érdeklődésére azt mondta, pontos összeget ugyan nem tudnak mondani, de egy évben mindössze néhány tízezer forintot költenek krétára. Sok intézményben pedig már digitális támlák vannak, így egy 100 darabos csomag egész tanévre elegendő lehet – jegyezték meg az iskolavezetők. A milliós nagyságrendű krétavásárlást firtató kérdésünet az igazgatók és a papírbolt eladói is viccnek gondolták.

 

A kifizetéseket összesítő dokumentumok szerint csak 2013-ban közel 14 millió forintos forgalmat bonyolított le a Dr. Hegedűs T. András iskola az érintett szolnoki papírboltban, de a 6 millió forintos alaptőkével bejegyzett cég adatai szerint 2013-ban mindössze 1 millió 954 ezer forint volt a nettó éves árbevételük.

 

A tanszerbeszerzések mellett jelentős összeget fordítottak az iskolában a tisztaságra is: WC-pumpát 700 ezerért, fertőtlenítőszereket is több mint félmillió forintért vásároltak. Az élelmezés is nehézkes feladat lehetett az intézmény számára, mert az összesítések szerint több mint 4 millió forintot fizettek ki a TESCO-ban szeletelt kenyérre, és volt olyan számla, amely alapján az látszik, közel egymillió forintért vettek zsírt.

 

az iskola épületet

(A szolnoki iskola épülete)

 

Gyanúsnak tekinthető számlakifizetések és anyagbeszerzések az ORÖ más iskoláiban is fellehetők. A RomNet birtokába jutott összesítésből az látszik, hogy az ORÖ bőkezűen támogatta és segítette a főként hátrányos helyzetű, roma származású gyermekek nevelésével foglalkozó iskolákat. Ezek között kiemelkedik Farkas Flórián lakhelyén működő szolnoki iskola, amely az összesítés alapján mintegy kétmillió forintért vásároltak kávét, egymillió forintért ásványvizet, de több százezret költöttek cukorra, citromlére is. A jó munka és kiváló eredmények elismerését jelentheti, hogy 756 ezer forintért vettek emléklapot és okleveleket a Dr. Hegedűs T. András iskolának.  

 

Az Országos Roma Önkormányzat fenntartásában működik 2002 szeptemberétől a sziráki Teleki József Általános Iskola és Szakiskola, 2012 júliusától a szolnoki Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégium, valamint a Tiszapüspöki Általános Iskola. Az ORÖ honlapján megtalálható dokumentumok nem, vagy csak részben részletezik például a nemzetiségi iskolák dologi kiadásait, eszközbeszerzéseit. A hivatalos kimutatásban nem találni meg például a közel egymillió forintos kulcsmásolást, a mintegy 3 millió forintért vásárolt szaloncukrot, vagy a 850 ezer forintért vásárolt izzókat.

 

Az Országos Önkormányzat honlapján korábban nem lehetett megtalálni a roma érdekképviseleti szervezet fenntartásában működő intézmények mérlegbeszámolóit. Azt, hogy mennyi támogatásból működött egy-egy intézmény, és mennyi volt a bérkifizetés és dologi kiadás, csak az ORÖ és programjai körül kialakult pénzügyi botrány és büntetőfeljelentések megtétele után derülhetett ki.

 

A Farkas Flórián által vezettet Országos Rom Önkormányzat négy éves gazdálkodásáról a közvélemény semmit nem tudhatott meg, ugyanis törvényi kötelezettségüket megszegve egyetlen évben sem számoltak be honlapjukon az állami költségvetésből kapott adóforintok felhasználásáról.  A közgyűlési jegyzőkönyvek, határozatok, mérlegbeszámolók, az ORÖ által fenntartott intézmények működési költségvetéseinek beszámolója 2011-2014 közötti évekre vonatkozóan rendre homályban maradt, hiába kutatta, kérte a sajtó, köztük a RomNet. Múlt év októberétől már nem Farkas Flórián, hanem korábbi helyettese, Hegedüs István vezeti az országos önkormányzatot, Farkas Flórián pedig miniszterelnöki megbízottként felügyeli a romaügyeket, és „istápolja a cigányságot” Orbán Viktor miniszterelnök kérésére, beleértve az Országos Roma Önkormányzatot is.

 

Az új, 47 fősre zsugorodott önkormányzat közgyűlésébe bejutott ellenzéki képviselők a Farkas Flórián regnálása alatti időszak pénzügyeit próbálta vizsgálni, amikor kiderült, egyetlen beszámolót sem juttattak el a Magyar Államkincstárhoz, a közgyűlési jegyzőkönyvek pedig hiányosak. A képviselők által megalakított Alternatív Vizsgálóbizottság mindezekért feljelentés tett, egyben törvényességi vizsgálatot kért az illetékes Kormányhivataltól.

 

A már Hegedüs által vezettet ORÖ észlelve a törvénytelenséget és szabálytalanságot, valamint a pénzügyi gazdálkodásáról szóló országos politikai botrányt, idén  március végén és április elején az ORÖ honlapján megjelentette az elmúlt négy évre vonatkozó mérlegbeszámolókat, amelyek furcsa módon, néhány nap alatt készülhettek el. A hivatalosnak tekinthető dokumentumok legyen az a 2011-es, a 2012-es vagy a 2013-as évre vonatkozó beszámolók mindegyike 2014. november 14-én és 15-én éjjel készültek el. Az ORÖ viszont minden általa fenntartott intézmény mérlegbeszámolóját elkészítette egy azonos könyvelési formanyomtatvány és táblázat alapján, amely főként a személyi kiadásokra, a bérkifizetésekre, és az intézmények kötelező fenntartási költségeire korlátozódik Magyarország éves központi költségvetéséből valamint a nemzetiségi iskoláinak járó normatív támogatások felhasználása alapján. (http://oronk.hu/hivatal/9-Hivatal)

 

A RomNet által az interneten fellelhető dokumentumok és kigyűjtött adatok alapján az látszik, hogy a szolnoki iskola 2012-ben, amikor az ORÖ átvette fenntartóként az intézményt, 63 millió 207 ezer forintból gazdálkodott. Ebből a személyi jutatás 23 millió, a járulékok pedig 6 millió forintot tett ki, a dologi kiadásokra pedig 11 millió 829 ezer forintot költöttek. A működési előirányzat mintegy 41 millió forint volt, ezzel szemben 64 millió forintos előirányzattal számoltak.

 

A Dr. Hegedűs T. András iskola 52 főt foglalkoztató intézmény. A hivatalos adatok szerint az általános iskola 5-8 osztályos évfolyamára 30 fő, a gimnázium 9, 12 és 13. évfolyamára 53 fő jár. A cigány nemzetiségi tanulók száma 53 fő. A gimnáziumi célú felnőttképzésben 235 fő indult, de a tanév záró létszáma már csak 135 fő volt. A szakközépiskolai részlegen 15 fő tanult, a szakiskolában az induló létszám 134 volt, a tanév végre a lemorzsolódás miatt 103 fő maradt. A kollégiumban 80 tanulóból év végére 57 fő kért ellátást.

 

A szolnoki iskola 2013-ban már 143 millió 142 ezer forint működési állami bevételből gazdálkodott, és dologi kiadásokra 35 millió 951 ezer forintot költött. A működési kiadás arra az évre vonatkozóan összesen 184 millió 704 ezer forint volt. Az intézmény 42 közalkalmazottnak 82 millió 869 ezer forint munkabért fizetett ki. A dokumentumok szerint 2014-ben 130 millió 545 ezer forint költségvetési bevételből működhetett a szolnoki középiskola.

 

tanévnyitón

(Farkas Flórián az ORÖ elnökeként beszédet mondt a szolnoki iskola tanévnyitóján)

 

Az iskola pénzügyi beszámolója az interneten egy kis keresgéléssel fellelhető, de a tüzetes tanulmányozás alapján megállapítható, hogy az ORÖ honlapján közzétett könyvviteli mérlegbeszámolóval csak elenyésző százalékban egyezik. Az intézmény - amely honlapján olvasható bemutatkozása szerint „több mint másfél évtizedes tapasztalattal rendelkezik a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének megteremtése terén” - élére 2013 nyarán pályázat útján kerestek igazgatót, de sem a az intézményvezetőről, sem pedig a tanári karról az iskola honlapján nem találhatunk ismerettőt. http://htaszakiskola.hu/

 

Az Országos Roma Önkormányzat képviselői már többször felvetették a közgyűléseken, hogy az intézményvezetők nem számoltak be a gazdálkodásukról személyüket pedig nem ismerik, miközben döntéseket kell hozniuk az intézmények működéséről.

 

Az ORÖ szombaton rendkívüli közgyűlést tartott Abonyban, ahol dönteniük kellette a képviselőknek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal által a Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégium intézményben lefolytatott eljárással kapcsolatban. Az előterjesztés szerint a Jász- Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal 2015. március 9. és április 20. között ellenőrzést végzett a köznevelési intézményben, és az iskola által ellátott feladatok alapján 2013. október 01-től 2013. december 31-ig terjedő időszakban megillető költségvetési támogatások igénylésének, elszámolásának ellenőrzésével kapcsolatban. Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy a  költségvetési támogatások igénylése, elszámolása megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, valamint a költségvetési támogatások jogszerű felhasználási követelményei biztosítottak-e.

 

A kormányhivatal jelentős problémákat, hiányosságokat tárt fel, ezért törvényességi felhívást intézett az Országos Roma Önkormányzathoz, mint a szolnoki iskola fenntartójához. A közgyűlés 38 igen, 5 nem és egy tartózkodó szavazat mellett úgy döntött,  a feltárt hiányosságok és törvénytelenségek miatt büntetőfeljelentést tesz költségvetési csalás megalapozott gyanújával ismeretlen tettes ellen, és döntést hoztak arról is, hogy az ORÖ a szeptemberi tanávkezdéstől már nem kívánja tovább fenntartani a szolnoki Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégium intézményt.

 

megszavaztákr  

(A rendkívüli közgyűlés megszavazza a büntetőfeljelentés megtételét)

 

Hegedüs István azt mondta, az iskolában tanuló még tankötelezettségi korhatár alatt lévő gyermekek elhelyezéséről, oktatási lehetőségeik folytatásáról gondoskodni fognak. Az ORÖ hivatalvezetőjének tájékoztatása szerint ez mindössze közel 10 tanulót érint, vagyis ennyi 16 éven aluli gyermek tanul a szolnoki iskolában, amelynek éves költségvetése meghaladja a 150 millió forintot, és mint azt Hegedüs István ORÖ-elnök is megjegyezte a közgyűlésen, a fenntartói finanszírozás komoly pénzügyi kötelezettséget és likviditási gondot okoz az önkormányzatnak.

 

Bár az ORÖ rendkívüli közgyűlésén konkrétan nem beszéltek az iskolával szemben feltárt hiányosságról és visszaélésről, a RomNet-nek a hivatal munkatársai és a képviselők azt mondták, a kormányhivatal vizsgálata alapján az derült ki, hogy az intézmény sokkal több tanuló után hívta le az állami normatív támogatást, mint ahány gyermek járt az iskolába. A nemzetiségi iskolaként működő intézmény ellen ezért költségvetési csalás miatt Hegedüs István megteszi a büntetőfeljelentést.

 

Az ORÖ több más projektje kapcsán is nyomozások zajlanak költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt, amely részben még a Farkas Flórián által 2011-214 októbere közötti időszakban vezetett önkormányzat gazdálkodásához köthető, de nyomozás zajlik a VII. kerületi kapitányságon a jelenlegi vezetés egyik pénzkifizetése miatt is az ORÖ ellenzéki képviselőinek feljelentése alapján.

 

Hidvégi-B. Attila