2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Híd a munka világába workshopok indultak
2015. 04. 17. 00:00

Elindult a botrányokkal övezett, a romák felzárkóztatását célzó projekt, a bemutató országjárás első állomása csütörtökön Balassagyarmaton volt.

Az MTI tudósítása szerint Rákos Mártonné, a Foglalkoztatási szövetkezet - Híd a munka világába projekt észak-magyarországi regionális irodájának vezetője a rendezvényen arról beszélt: a régióban az elmúlt hónapokban több ezer halmozottan hátrányos helyzetű potenciális munkavállalóval vették fel a kapcsolatot. Ezzel párhuzamosan a kapcsolatot építettek ki a régió legnagyobb állami tulajdonú vállalataival, önkormányzataival, a mezőgazdaság és az ipar jelentős szereplőivel.

 

Mint kiemelték: az országos workshopsorozat célja, hogy a roma foglalkoztatási szövetkezet a konkrét munkaadói visszajelzések figyelembevételével kezdhesse meg működését. A balassagyarmati workshop tapasztalatai szerint az észak-magyarországi munkaadók több ezer roma szövetkezeti dolgozó foglalkoztatására nyitottak - emeli ki a közlemény.

 

A Híd a munka világába projekt feladata, hogy Magyarországon létrejöjjön és megkezdje tevékenységét egy új szociális gazdasági szereplő, a foglalkoztatási szövetkezet. Ennek tagjai azok a roma emberek, akik szeretnének kitörni az elszigeteltségből, munkájukból eltartani a családjukat. A projekt keretében megalakult foglalkoztatási szövetkezet egyrészt a tagok, vagyis a leendő munkavállalók foglalkoztathatósága feltételeinek megteremtésével, másrészt munkaerő-szervezéssel foglalkozik.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) április 2-án azt közölte: befejeződött a Foglalkoztatási szövetkezet - Híd a munka világába című projekt ellenőrzése; találtak néhány szabálytalanságot, de ezek nem befolyásolják a program folytatását. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagjaiból álló úgynevezett "alternatív vizsgálóbizottság" viszont továbbra is azt állítja: a Híd a munka világába projekt miatt több bűncselekmény gyanúja miatt folytatnak eljárást a hatóságok.

 

A Minap.hu beszámolója szerint a "Híd a munka világába" Foglalkoztatási Szövetkezet több ezer halmozottan hátrányos helyzetű potenciális munkavállalóval vette fel a kapcsolatot az Észak-magyarszági régióban az elmúlt hónapokban. Ezzel párhuzamosan feltérképezték a régió legnagyobb állami tulajdonú vállalatait, önkormányzatait, a mezőgazdaság és az ipar jelentős szereplőit.

 

– Egyértelműnek tartom, hogy a szociális szövetkezet telitalálat, a munkaadók nyitottak, már ebben az évben két-háromezer fővel egészen biztosan el tudjuk kezdeni tevékenységünket – fogalmazott dr. Rákos Mártonné, a szövetkezet projekt Észak-magyarországi regionális irodájának vezetője.

 

A workshopon hét regionális vállalkozás képviselője vett részt, akik elmondták, jelenleg is foglalkoztatnak romákat, de az egyik legnagyobb nehézséget számunkra a szervezésük, a kiválasztásuk jelenti, ebben nagy terhet vehet le vállukról a szövetkezet.

 

A szövetkezeti rendszerben a munkaadó a szövetkezettel szerződik és nem munkaviszony keretében alkalmazza a munkavállalót. A szövetkezet elvégzi a tagok munkavállalásával kapcsolatos valamennyi adminisztratív munkát.

 

Hátravan még az informatikai háttér és a munkabázis kiépítése, de a programszervezők tervezik regionális irodák megnyitását is.