2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Büntetőfeljelentést tett Balog Zoltán az ORÖ gépkocsi bérlései miatt
2015. 03. 27. 00:00

Balog Zoltán miniszter büntetőfeljelentése alapján rendőrségi nyomozás zajlik az ORÖ Híd a munka világába programmal kapcsolatban.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt az éves meghallgatásán kérdésre válaszolva elmondta: hogy feljelentést tett a Híd a munka világába programmal kapcsoltban. A tárcavezető jelezte: ő miniszterként az előírások betartását tudja áttekinteni, és a székházvásárlásnál úgy tűnik, ez rendben volt, ugyanakkor a gépkocsi-bérlést nem látta rendben lévőnek, mert azt olcsóbban is meg lehetett volna oldani - jegyezte meg.

 

A dokumentumok szerint a Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő által vezetett szövetkezet alsó-középkategóriás Opel típusú autókat béreltek havi 500 ezer forintért, mindössze hat hónapra. A gépjárművel féléves bérleti díja többe kerül, mintha a szövetkezet megvásárolta volna az egyébként használt gépkocsikat. Az eladásra kínált gépjármű adatbázisok szerint egy Opel Corsa típusú új gépkocsit nem sokkal több mint 2 millió forintért is meg lehet vásárolni, és tartós bérletben már havi 70-90 ezer forint is lehet találni ugyanilyen típusú járművet.

 

Sajtóhírek szerint az Országos Roma Önkormányzat 205 millió forintért vásárolta meg a Naphegy téri székházat a fogalakoztatási szövetkezetnek, és további 300 millió forintért akartak ingatlanokat vásárolni hét másik vidéki helyszínen, így Budapest mellett Gödöllőn, Szolnokon, Miskolcon, Hódmezővásárhelyen, Pécsett, Veszprémben és Zalaegerszegen vásárolnának vagy bérelnének ingatlant. Az ORÖ közlése szerint a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci bekapcsolódását segítő iroda működik majd az Országos Roma Önkormányzat által megvásárolni kívánt ingatlanokban.

 

Mint arról a RomNet korábban beszámolt, Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos feljelentése alapján büntetőeljárást kezdeményezett a budapesti főügyészégen a Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az Országos Roma Önkormányzat korábbi elnöke által alapított, és az általa jelenleg is vezetett Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet programjával kapcsolatban. A RomNet érdeklődésére a Nemzeti Adó és Vámhivatal bűnügyi sajtóirodája korábban azt közölte, hogy az Országos Roma Önkormányzat vonatkozásában a Főváros Főügyészség feljelentés kiegészítést rendelt el, amelynek végrehajtásával a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályát bízta meg.

 

A büntetőfeljelentéstől függetlenül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is személyesen rendelt el vizsgálatot az Országos Roma Önkormányzat vitatott pénzköltései miatt.  Felvetődött, hogy az ORÖ részvételével zajló csaknem ötmilliárd forintos foglalkoztatási program forrásait nem a célnak megfelelően, vagyis nem a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használják fel.  A tárca közlése szerint a vizsgálat legalább öt, de legfeljebb tizenöt napot vesz igénybe., és ennek során azt ellenőrzik majd, hogy a Híd a munka világába program szakmai terve és támogatási szerződése összhangban van-e. A minisztérium a vizsgálat eredményétől függően dönt majd a támogatás kifizetésének mértékéről, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium bevonásával a program módosítását is kezdeményezhetik.

 

A vizsgálat határideje már régen lejárt, de annak teljes eredményéről a tárca még nem számolt be.

 

Bár Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető, az uniós pénzek felhasználásának felügyeletét is ellátó miniszter a Magyar Nemzetnek még korábban úgy nyilatkozott, hogy kész ellenőrizni a Híd a munka világába program fejlesztési pénzeinek útját, de csak akkor, ha az már befejeződött. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte nem volna szerencsés, ha a különböző híresztelésekből vagy névtelen feljelentésekből indulna ki a vizsgálat. Pár nappal korábbi parlamenti felszólalásában a tárcavezető még indokoltnak látta a vizsgálódást, és tárcájának szakemberei segítségét ígérte, hétfőre már visszakozott, és közlése szerint a Kehi vizsgálatát sem kezdeményezik.

 

Az elmúlt időszakban valamennyi parlamenti párt felszólalt az Országgyűlésben az Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába nevű projektjének gyanús pénzköltése miatt, de egyértelmű, megnyugtató választ, a sajtóban is megjelent információkat tételesen és minden kétséget kizáró cáfolat sehol nem hangzott el, nem került elő.

 

Teleki László szocialista parlamenti képviselő az Országgyűlésben az üggyel kapcsoltban kérdezte már az illetékes minisztériumok vezetőit, Polt Péter legfőbb ügyészt is, korrekt és tisztességes vizsgálatot követelve. A parlamentben Rétvári Bence államtitkár az ORÖ projektjét és munkáját dicsérve azt hangoztatta, hogy a legfontosabb, hogy a munkanélküli és szegény körülmények között élő emberek ne segélyből legyenek kénytelenek megélni, hanem visszakerüljenek a munkaerőpiacra, a foglalkoztatásba.

 

Teleki László szocialista képviselő, volt romaügyi államtitkár az Országgyűlésben megjegyezte azt is, hogy a kormány és a Fidesz egyedüli monopolhelyzetet teremtett a romaügyben, mert kizárólag a Lungo Dromot és Farkas Flórián törekvéseit támogatták. A Lungo Drom egyedüli cigány civil szervezetként évente 150 millió forintos költségvetési támogatást kap az adófizetők pénzéből, kapott egy 300 millió forint értékű budapesti székházat, 150 millió forintot annak felújítására, és külön költségvetési fejezetben több száz millió forint plusz támogatást kap az ORÖ a több mint negyedmilliárdos éves normatív támogatása mellett.

 

Hidvégi-B. Attila