2022 May 17., Tuesday/Paszkál napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A magyar kormány bepofátlankodott a cigányvadászat film berlini vetítésére
2014. 10. 08. 00:00

Az cigánygyilkosságokról szóló dokumentumfilm berlini vetítésére tudatosan nem hívták meg a helyettes államtitkárt, ennek ellenére bepofátlankodott, hogy a kormányát dicsérje.

Egy német nyelvű, Kelet-Európával foglalkozó blog szerint kínos lett múlt héten az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilm berlini vetítése.

 

ítélet

 

A Potsdamer Platzon lévő Arsenal moziban vetítették a filmet, ami a cigánygyilkosságok peréről szól, az alkotók végigforgatták az összes tárgyalást. A vetítés után beszélgetés is volt, ahová meghívták a rendező Hajdú Esztert és a procuder Mester Sándort is. Senkit sem hívtak viszont a magyar kormánytól.

 

A blog szerint Horváth Erika, a berlini magyar nagykövetség munkatársa szerette volna rávenni Hajdú Esztert, hogy hívják meg Prőhle Gergelyt (aki most az EMMI helyettes államtitkára, azelőtt a külügyben dolgozott és azelőtt berlini nagykövet is volt). A rendező azonban jelezte, hogy nem szeretné a politikát belekeverni. (Prőhle Gergely a cikk végén elmondja erről a véleményét.)

 

Ennek ellenére a vetítésen megjelent Prőhle, illetve Czukor József nagykövet és Horváth Erika is.

 

 

 

A kép a berlini vetítés utáni utáni beszélgetésen készült.
A kép a berlini vetítés utáni utáni beszélgetésen készült.

 

 

 

A rendezvényről szóló cikk szerint Prőhle rögtön a vetítés után szót kért, és beszámolt arról, hogy milyen sokat tett az Orbán-kormány a magyarországi romákért, és hogy milyen jó a kapcsolata Balog Zoltán miniszternek a film rendezőjével. Hajdú Eszter később azt mondta a német cikk szerzőjének, hogy életében egyszer találkozott Baloggal, amikor interjút készített vele.

 

Prőhle később arról beszélt, hogy van ok az optimizmusra, a filmben is lehetett látni jól szituált romát, és a berlini követségen is dolgozik egy roma diplomata, mégpedig Horváth Erika.

 

Ezután Horváth Erika szólt hozzá: „most nem konzulként beszélek, hanem mint magyar roma”. Majd elmondta, hogy

 

„Az egész film alatt nagyon rosszul éreztem magam mint magyar roma. Mit akar Ön ezzel a filmmel bizonyítani? A jövőben ez a film semmit sem hoz a magyar romák számára, csak a két oldal közötti távolságot fogja növelni. Magyarország egy biztonságos ország. A film csak a történet egyik oldalát mutatja be. A film rombolja a világban Magyarországról kialakult képet.”

 

A rendező erre azt mondta, hogy „Nem ezek a filmet ártanak Magyarországnak, hanem az, ami történt. Mi, filmesek, ezeket a filmeket nem az országunk ellen, hanem érte csináljuk. Azért, hogy jobb legyen.”

 

Ezután vita kezdődött arról, hogy a jót miért nem lehet megmutatni, miért nincsenek filmek a pozitív folyamatokról is. A beszámoló szerint a német közönség méltatlankodott és beszólogatott a magyar kormány embereinek.

 

A végén Czukor József nagykövet próbálta csitítani a kedélyeket. Elmondta, hogy szerinte a film nagyon jó volt, de nem kifejezetten Magyarországról, hanem egész Európáról szólt: „Ez egy európai probléma! És én nem látok különbséget Kelet-és Nyugat-Európa között – ez a mi viselkedésünk. Szép és igen gyümölcsöző vitának voltunk fültanúi, de ne gondolják, hogy önök itt a német többségi véleményt képviselik. Ez probléma – és nagyon jó, hogy egy ilyen filmet megnézünk, nagyon üdvözlöm, hogy ez a film létrejött, és nagyon örülök, hogy meghívtak bennünket és megnyilvánulhattunk.”

 

A szervezők azt mondták, hogy ők nem hívták meg a nagykövetet, csak Horváth Erikát, aki viszont nem vállalta, hogy részt vegyen a vitában, és inkább Prőhle Gergelyt ajánlotta maga helyett.

 

plakát

 

UPDATE: Cikkünk megjelenése után megkereste a szerkesztőségünket Prőhle Gergely. Mint mondta, a bloggernek szíve joga bármit írni, de az egyszerűen nem igaz, hogy ő betrollkodta magát a vetítésére. Az eseményre a német szervezők hívták meg, ezért is ment Berlinbe. Az asztalhoz végül valóban nem ült ki, mert a film magyar rendezője és a producere már kint jelezte, hogy nem szeretnék, ha politikus is lehetőséget kapna. Prőhle ezt ugyan furcsállotta, de végül elfogadta (“ők a művészek”). Az lett a megoldás, hogy beült a nézők közé, és megnézte a filmet. A rendezvény műsorvezetője viszont – mivel tudta, hogy ott van a nézőtéren -, megszólította őt, és megkérte, hogy mondja el a véleményét a filmről. A helyettes államtitkár szerint messze nem volt olyan ellenséges a hangulat, mint az a szövegből kiderült, a végén többen odamentek hozzá, és megköszönték, hogy helyrehangott egy-két dolgot, ami a beszélgetésben elhangzott.

 

Kapcsolódó cikk:

Kiakadtak a németek a magyar kormány píár-akcióján

 

Értetlenkedéssel és felháborodással fogadta a német sajtó a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szórólapjait, amelyeket Fliegauf Bence Csak a szél című, romagyilkosságokat feldolgozó filmjének berlini premierje után helyeztek el a sajtótájékoztató helyszínén. A magyar rendező nem tudott az ismertető anyagról, szerinte az ötlet jellemző a jelenlegi Magyarországra.

 

http://www.origo.hu/filmklub/blog/hir/20120217-kiakadtak-a-nemetek-a-magyar-kormany-piar-akciojan.html