2024 July 13., Saturday/Jenő napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Összefogtak a roma szerveztek a regisztráció ellen
2013. 09. 24. 00:00

Roma szervezetek - eddigi példátlan összefogást tanúsítva - arra kérik a magukat cigánynak valló szavazópolgárokat, senki ne regisztráltassa magát nemzetiségiként az országgyűlési választásokra ...

Roma szervezetek - eddigi példátlan összefogást tanúsítva - arra kérik a magukat cigánynak valló szavazópolgárokat, senki ne regisztráltassa magát nemzetiségiként az országgyűlési választásokra, hogy élve alkotmányos jogukkal, tavasszal pártlistákra is leadhassák voksaikat.

Széleskörű összefogásban tiltakoznak a roma társadalmi szervezetek a választójogi törvény azon alkotmányellenes rendelkezése ellen, hogy azok az állampolgárok, akik a közelgő országgyűlési választásokra nemzetiségként választói névjegyzékbe vetetik magukat, nem szavazhatnak pártlistára, csak az Országos Roma Önkormányzat által felállított listára. Vagyis egy emberre, azaz Farkas Flórián által meghatározott képviselőjelöltre adhatnák le voksaikat.  

Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista, a  Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért szervezet elnöke a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épülete mellett tartott keddi sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar választójogi törvény ellent mond az Alaptörvényben foglaltakkal, mert a nemzetiségként regisztrált választók nem gyakorolhatják a pártok közötti választási jogukat, így kevesebb joguk van, mint a többséghez tartozóknak.

 

A nemzetiségi névjegyzékben regisztrált választópolgár csak formailag élvezi a választójog egyenlőségének elvét, mert bár számtanilag két szavazattal rendelkezik, vagyis egyéni jelöltre és a nemzetiségi listára szavazhat, de nem dönthet arról, melyik párt listájára adja le voksát, így a törvényi rendelkezés ellentmond a választók akaratának szabad kifejezését biztosító rendelkezésnek - magyarázta.

 

Véleménye szerint a magyar szabályozás ellentmond az európai jogelveknek és normáknak, és a kisebbségek negatív megkülönböztetéséről rendelkezik. A regisztráció ellen összefogó 36 roma társadalmi szervezet külön sérelmesnek tartja, hogy az egypártrendszerű formában működtetett kisebbségi önkormányzat kizárólagos joga - mint jelölő szervezet-, hogy eldöntse, ki kerülhet fel képviselőjelöltként a listára, így a más politikai véleményt képviselő választópolgárok megfosztódnak a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választástól.

 

Horváth Aladár azt mondta: a jelenleg hatályos törvények a választók többségét a nemzetiségi választásoktól való távolmaradásra kényszeríti, aminek következtében egy a romák töredéke fog szavazni valakire, aki a teljes magyarországi cigányság nevében kap egy képviselői helyet a parlamentben. Ebből adódóan súlyos demokráciahiány legitimációs, hitelességi konfliktus alakulhat ki - hívta fel a figyelmet.