2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ferencváros folytatja a romák kitelepítését?
2008. 09. 04. 00:00

A ferencvárosi önkormányzat folytatja a városrehabilitáció árnyékában elkezdett kitelepítéseket, így hamarosan újabb csepeli lakásba költöztethetnek ferencvárosi, jó eséllyel roma származású bérlőket.

Egy 17 fős ferencvárosi roma család XXI. kerületbe, 52 m2-es lakásba történő kitelepítésére a Csepel.info hívta fel a figyelmet még augusztus 6-án. A csepeli önkormányzat ez után már nem tudta elhallgatni a kitelepítések tényét, pedig úgy tűnik igyekezett. Tóth Mihály polgármester ugyanis nem csak a sajtót, de még a csepeli önkormányzat képviselőit és az önkormányzat lakásügyi bizottságát sem értesítette a problémáról. (Csepelen ez sajnos bevett gyakorlat, a közelmúltban egy Duna öböl egymillió köbméter sittel való feltöltését hallgatta el az MSZP-s vezetés a képviselők és a lakosok elől.)
www.romnet.hu
A romák otthonukba, Ferencvárosba való visszaköltözését a fővárosi MSZP és az SZDSZ megakadályozta. A Németh Szilárd által előterjesztett, a Fővárosi Közgyűlés ülésén is tárgyalt javaslat elutasítása egyetlen szavazaton múlott. Így gyakorlatilag Horváth Gyula fővárosi képviselő - aki korántsem mellékesen csepeli alpolgármester - voksa döntött a kérdésben, aki tartózkodott a szavazásnál. John Emese képviselőasszony még erre is rátett egy lapáttal, amikor gyakorlatilag lerasszistázta Németh Szilárdot, az előterjesztés benyújtóját. Az SZDSZ-es képviselőnőt ebben még az sem zavartatta, hogy Németh Szilárd javaslatát nemcsak a kitelepített roma család, de Makai István, a Fővárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője is támogatta.
www.romnet.hu
Újabb öt csepeli lakás következik
www.romnet.hu
Tavaly egyet, idén pedig eddig újabb öt lakást vásárolt a ferencvárosi önkormányzat Csepelen, ahová a városrehabilitáció során bérlakás nélkül maradókat költöztetik - árulta el újságírói kérdésre Gegesy Ferenc a Csepp TV-nek. A XXI. kerületi televízió szeptember 1-jei Szigetelő című adásában adta le a polgármesterrel készült riportot. (Az interjú a Szigetelő adásának 12. percénél kezdődik.)
www.romnet.hu
Mi Ferencvároshoz közel veszünk lakásokat, mert a ferencvárosiak nem szeretnének messzire költözni - monda el az interjúban Gegesy Ferenc, aki hangsúlyozta: csak olyan ingatlanokat vásárolnak, amelyeknek kisebb lakások esetén 260, a nagyobbaknál 250 ezer forint alatt van a négyzetméteráruk. Ha tud ilyen lakásokat a IX. kerületben, akkor örömmel veszem a javaslatait - adta fel a magas labdát Vida Istvánnak, a Csepp TV riporterének arra a felvetésre, miért nem a kerületen belül talál új otthont a városrehabilitáció miatt otthon nélkül maradó szegényebb ferencvárosi családoknak az önkormányzat.
www.romnet.hu
Arra a kérdésre, mi történik, ha a kitelepített családok összeférhetetlen módon viselkednek, Gegesy elmondta, hogy az önkormányzatuk az ilyen esetekben felszólítja őket a megfelelő viselkedésre. Ha ennek nincs hatása, bírósági szakaszba kerülhet az ügy. Jelenleg két ilyen per is folyik a XIII. és a VIII. kerületben, mindkettőt megnyerte már a ferencvárosi önkormányzat, így csak pár hónap kell, hogy a végrehajtási eljárásnak is vége legyen - nyugtatgatta a csepeli nézőket - talán leendő szomszédokat - az SZDSZ-es polgármester.
www.romnet.hu
Tavaly egy lakást, május végéig öt lakást vásárolt a ferencvárosi önkormányzat Csepelen, összességében pedig hatvan családot költöztettek a kerületen kívülre, attól függően, hogy hol találtak olcsóbb ingatlanokat. Ez a folyamat azonban 15 éve tart, a legtöbb lakást pedig a VII. kerületben vásárolták - hangsúlyozta Gegesy Ferenc.
www.romnet.hu
Ha esetleg tudunk Ferencvárosban hasonló alapterületű, komfortfokozatú és négyzetméterárú lakást, jelezhetjük a hivatalnak? - kérdezte végül Vida István, a Csepp TV riportere. Gegesy Ferenc erre azt válaszolta, hogy tavaly hatvan lakást vettek más kerületekben, a saját kerületükben pedig ezen felül ötöt, ezért szükségük van még további ingatlanokra.
www.romnet.hu
A Csepp TV az interjú után arra kérte az adás nézőit, hogy ha tudnak a Gegesy Ferenc által elmondottaknak megfelelő ferencvárosi lakásokról - 260 ezer forintos négyzetméterár alatti, eladó lakásokról van szó - értesítsék arról a televízió szerkesztőit a [email protected] e-mail címen, hogy ezzel is segíteni tudjanak a ferencvárosi polgármester ingatlanproblémáin. (A Csepel.info utánanézett, és nem is kellett sokáig keresgélnünk az ilyen ferencvárosi ingatlanok után. Olvasóink is megtehetik, érdemes a gázfűtéses lakások árait a négyzetméterrel osztani: Gegesy bőven találhatna a saját kerületében is megfelelő lakásokat. Ajánljuk például ezt az internetes keresőt, ahol kerületenként válogathatunk az eladó lakások között.)
www.romnet.hu
Csillagtelep, végállomás?
www.romnet.hu
A Csepel.info olvasói jelzés után ment ki ahhoz a csillagtelepi, Szabadság utcai ingatlanhoz, amelyet információink szerint szintén a ferencvárosi önkormányzat vásárolt meg A földszinti garzonlakást már felújították, de érdeklődésünkre az ott lakók azt is elmondták, hogy a házban ezen kívül még két további lakást is eladtak a közelmúltban, melyeket szintén most újítanak fel. Azt, hogy a második emeleti két lakást is a ferencvárosi önkormányzat vette-e meg, nem tudtuk kideríteni.

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy csak Csillagtelepet szemelte ki a ferencvárosi önkormányzat az újabb kitelepítésekre. Az első, botrányt kavaró eset ugyanis a Szent László utcai lakótelepen volt, azaz csak azt lehet biztosan megmondani, hogy most elsősorban a téglaépítésű, gázfűtéses társasházi lakásokat keresi a ferencvárosi önkormányzat, amelyekből Csepelen is meglehetősen sok van, nem csak a Szent László úton vagy Csillagtelepen, hanem - többek között - az Erdősor utcánál és a sétányoknál is.

Németh Szilárd újabb lépéseket tesz

Németh Szilárd fővárosi képviselő, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője a Csepel.info-nak elmondta: felháborítónak és elfogadhatatlannak tarja azt az etnikai színezetű kitelepítési gyakorlatot, amit Ferencváros SZDSZ-es polgármestere és MSZP-s alpolgármestere folytat, most már úgy látszik, hogy a csepeli vezetők tudtával és csendes beleegyezésével. "Felszólítom a ferencvárosi polgármester urat, hogy fejezze be a kerület szociális feszültségének Csepelre exportálását." - fogalmazott.

Miután az MSZP és az SZDSZ megakadályozta az akaratuk ellenére Csepelre kitelepített roma család hazaköltöztetését, jogászokat kértem fel, hogy vizsgálják meg, milyen lépéseket tehetünk az ügyben. Az általam vezetett fővárosi bizottság következő ülésén a cigány kisebbségi önkormányzat elnökével közösen vizsgálóbizottság felállítását fogjuk kezdeményezni. Ennek a bizottságnak a feladata lesz, hogy megvizsgálja a ferencvárosi intergrált városfejlesztési stratégia kisebbségi és esélyegyenlőségi fejezeteit.

Csepeli képviselőként nem fogom engedni, hogy a kerületünk lakosai bármilyen sérelmet és kárt szenvedjenek az ilyen típusú, rasszista színezetű és intoleráns döntések miatt. A ferencvárosi kitelepítések nagyon kényes kérdéseket vetettek fel. Úgy gondolom, hogy meg kell védeni azokat a cigány családokat is, akiket pusztán szociális problémáik miatt száműznek más kerületekbe.

A Szent László utcai eset is ilyen, hiszen az már bebizonyosodott, hogy egy dolgos, tiszta, minden tekintetben rendes családról van szó, akiknek talán egyetlen bűnük a szegénységük, és a sok gyerek lehetett. Õk, és a hozzájuk hasonló családok számíthatnak a segítségemre, amennyiben kénytelenek elszenvedni, hogy egyik napról a másikra megszokott környezetüktől kiszakítják őket - jelentette ki Németh Szilárd.