2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár Orbán: Senki ne játsszon mások egészségével, életével!
2021. 04. 17. 00:00

Bárki lehet áldozat, a vírus sem származásra, sem nemre, sem életkorra nincs tekintettel - figyelmeztet Kolompár Orbán, hangsúlyozva, egy nagyobb város lakossága halt már meg a koronavírusban.

„Kiskunmajsa teljes lakosságának két és félszerese halt már meg Magyarországon a vírusfertőzésben, és félő, hogy még több ezer ember lesz az áldozata ennek a betegségnek, ezért figyelmeztetni kell az embereket, hogy bárki lehet áldozat, a vírus sem származásra, sem nemre, sem életkorra nincs tekintettel” – mondta az alig 10 ezer fős Bács-Kiskun megyei városban élő roma politikus, azt hangsúlyozva, a fertőzéstől a távolságtartási szabályok és óvintézkedések sem tudnak teljes védelmet adni, éppen ezért arra kér mindenkit, regisztráljanak a vakcinára, és oltassák be magukat!

 

 

Kolompár Orbán tavaly decemberben fertőződött meg a koronavírussal, három hétig nagyon súlyos tünetei voltak. A kórházi kezeléstől - és akár a lélegeztetőgéptől - csak az mentette meg, hogy a nehéz légzése esetén mérte a véroxigén szintjét, és saját oxigénpalackot használva próbálta a kellő mértékre javítani az oxigén-szaturációját. A Facebookon több felhívást is intézett az emberekhez, hogy a néhány ezer forintért is beszerezhető oximéterrel mérjék az eredményeket, és ha az eredmény 90 alá esik, azonnal hívjanak mentőt, mert sürgős orvosi segítségre van szükségük. Gyógyszerek, pihenés és oxigénpalack használatával január elejére felgyógyult, de mint mondta, a betegség mentálisan és fizikailag is megviselte.

 

Kiskunmajsa egy fertőző gócpont lett, a lakosságból nagyon sokan kapták el a koronavírust annak ellenére, hogy a kisebbségi önkormányzat és a város vezetése is fertőtlenítőszerekkel, maszkokkal segítette az embereket, és a szabályok betartását hangsúlyozták. A kisvárosban olyan mértéket öltött a fertőzés, hogy egymást követték a halálesetek.

 

Március elején Kolompár Orbán 41 éves édes testvére is megfertőződött, kórházba került, lélegeztetőgépre kötötték.  Alig egy héttel később kapta a szomorú hírt, hogy az öccse szervezete feladta a küzdelmet. Még el sem tudták temetni, amikor 26 éves fiánál és 56 éves feleségénél is jelentkeztek a tünetek. A felesége kórházba került, két napig oxigént kapott, de hirtelen romlott az állapota, és lélegeztetőgépre kötötték. Két nappal később, kora este pedig elhunyt.  A tragédiát fokozva néhány nappal később a rokonságának két másik tagja, köztük a 36 éves unokatestére is belehalt a fertőzésbe. Fia kórházi kezelés nélkül le tudta küzdeni a betegséget, most tünetmentes.

 

„A fél életemet, vagy akár a kezemet, vagy a lábamat is képes lettem volna odaadni, ha azzal a feleségem életét megmenthetem, vagy akár az összes létező védőoltást beadatnám minden családtagomnak, hogy megmenthessem őket a lélegeztetőgéptől, vagy a haláltól” – mondta Kolompár Orbán, azt hangsúlyozva, a családtagok koporsójánál állva döbbenhet rá igazán mindenki, milyen pótolhatatlan érték az emberi élet.

 

„Senki ne játsszon mások egészségével, életével, mert aki felelőtlen, aki nem tartja be a szabályokat, és tagadja a vírus létezését, az mind ezt teszi” – mondta a cigány vezető, aláhúzva, rendkívül fontosnak tartja, hogy mindenki beoltassa magát a rendelkezésre álló, vagy felkínált vakcinával, és ha nem tudnak regisztrálni az ingyenes vakcinára, kérjenek segítséget. „Megértem azokat, akik félnek, vagy csak pusztán elhiszik a sok valótlan hírt, de ne akarják átélni azt a tragédiát, amit nekem is kellett” – figyelmeztetett az Országos Cigány Önkormányzat volt elnöke, hozzáfűzve, egy családtag elvesztése komoly anyagi terhet jelent a családok számára, főleg úgy, hogy sokaknak nincs lehetősége munkát sem vállalni a korlátozó intézkedések miatt cégek, vállalkozások álltak le, vagy szűntek meg.

 

Megemlítette, korábban arra kérte a települési önkormányzatokat, alkossanak rendeletet, hogy a nehéz helyzetbe került családoknak a köztemetésben tudjanak segítséget nyújtani, mert a hatályos rendelkezések szerint erre csak nagyon korlátozottak a lehetőségek, és még egy szerény temetés is akár egy család éves bevételébe is belekerülhet. 

 

„A megfelelő védekezés, az emberi élet, az egészség  megóvása pártpolitikától független, most nincs helye vitáknak, mert holtában nem tud már senki tenni a jövőért, a gyermekeiért, unokáiért, vagy a közösségért” – jelentette ki Kolompár Orbán, aki példamutatónak nevezve, hogy civil szervezetek az ország több száz településén romáknak és nem romáknak egyaránt segítséget nyújtanak a védőoltás regisztrációjában, hozzáfűzve, az ORÖ vezetőjeként maga is ugyanezt kezdeményezte volna, de már hetekkel korábban. Az Országos Roma Önkormányzat és különböző civil szervezetek összefogásával zajló akció Kiskunmajsára is eljut, Bács-Kiskun megye más települései mellett. 

 

A roma politikus úgy fogalmazott: az „Oltass, hogy élhess!” kampány mindenképp sikeres lesz, mert ha csak néhány száz embert tudnak hozzájuttatni a védőoltáshoz, és ebből akár csak egyetlen ember életét óvják meg, azzal a világot mentik meg.

 

 

A koronavírus fertőzésben Magyarországon eddig már 25 ezer ember vesztette életét, közel 750 ezer igazolt fertőzöttet regisztráltak. Ismert és közismert roma művészek, aktivisták, politikusok lettek a vírus áldozatai az elmúlt egy évben.

 

A Covid-19 elleni védőoltásra való regisztrációt segítő átfogó kampány indult az ország 300 leghátrányosabb helyzetű településén az Országos Roma Önkormányzat, a Rendszerszint és a Civil Tanács Egyesület koordinálásában, hogy konkrét segítséget adhassanak azoknak az embereknek, akik szeretnék megkapni a koronavírus elleni védőoltást. A civil aktivisták helyben segítenek az azt igénylő állampolgároknak, hogy zökkenőmentesen tudjanak regisztrálni a koronavírus elleni vakcina igényléséhez. Az országos akció egyszerre 100 településen indult, és az adott helyszínen öt-öt napon keresztül nyújtanak segítséget az embereknek akár házról-házra járva, vagy egy utcában, a falu központjában kihelyezett pultoknál. 

 

A vakcina-regisztrációhoz kapcsolódva az aHang koordinálásában a Dikh Tv, a RomNet, a Roma Sajtóközpont, a Civil Kollégium Alapítvány és az 1 Magyarország Kezdeményezés „Oltass, hogy élhess!”  jelszóval egy közös, országos médiakampányt indított, hogy egyrészt a saját felületein, olvasó-, és nézőközönsége körében, valamint a közösségi médiában a védőoltás-regisztráció lehetőségére hívják fel a figyelmet, kihangsúlyozva, a védőoltás senki számára nem kötelező, de aki szeretne élni a lehetőséggel, de nem tud, az segítséget kaphasson. A civil összefogáson alapuló komplex akció célja az, hogy a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos legfontosabb információ és a konkrét segítségnyújtás a leghátrányosabb helyzetben élőkhöz is eljuthasson. A civil kezdeményezéshez neves sztárok is csatlakoztak, akik közös videóval is felhívják a figyelmet az oltás, illetve a regisztráció fontosságára, szükségességére.

 

Hidvégi-B. Attila – RomNet

 

Kapcsolódó cikk:

/hirek/2021/04/10/atfogo_kampany_indult_a_koronavirus_elleni_vakcina_regisztraciojara