2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

CHOLI 80! Emlékezés Choli Daróczi Józsefre
2019. 05. 23. 00:00

Családtagokkal, barátokkal és tisztelőkkel a 80. születésnapján, vasárnap Újpesten emlékezünk korunk legismertebb cigány közéleti személyiségére, a romák ikonjaként tisztelt Choli Daróczi Józsefre.

A bölcs, a nagy öreg, az író, a költő, a tanító, a társaságok középpontja május 26-án lenne 80 éves, de sajnos nem érhette meg kerek évfordulóját, mert egy évvel ezelőtt, 2018.  május 12-én hosszan tartó betegség után itt hagyott minket.

 

 

 

Mi, akik személyesen ismerhettük, jó barátságot ápolhattunk vele, hosszú estéket beszélgethettünk át vele nyári táborokban, iskolai és egyéb rendezvényeken, úgy döntöttünk, versekkel, zenével, vidám történetek és találkozások felidézésével emlékezünk  a „Fekete Korallra”.

 

Az emlékest szervezői, a RomNet, az "Eötvös József" Cigány - Magyar Pedagógiai Társaság és az Újpesti Roma Könyvtár, valamint a Phiren Amenca nemzetközi hálózat, úgy gondoljuk, a magyarországi cigányság ikonjaként tisztelt Choli Daróczi József 80. születésnapja alkalmad ad arra is, hogy őszintén beszélgessünk arról, hová, merre vezet a cigány bölcs általa kitaposott ösvény, az az út, amelyen generációk indulhattak el identitásukban megerősítve. Hisszük, hogy Choli emlékéhez, élete munkásságához talán ez a fajta beszélgető-megemlékezés lenne a legméltóbb.

 

Õrizve Choli örökségét, feledhetetlen alakját, szeretettel és tisztelettel hívunk és várunk mindenkit, aki velünk emlékezne a cigány nép tanítómesterére, a Fekete Korallra, 2019. május 26-án 17 órától Újpesten, a Rácz Gyöngyi Közösségi Központban. (Tél utca 52.)

 

Az "Eötvös József" Cigány - Magyar Pedagógiai Társaság, Újpesti Roma Könyvtár, a RomNet és a Phiren Amenca által szervezett emlékest meghívott beszélgetőpartnerei: Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész, Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a József Attila Színház igazgatója,  Nagy Gusztáv író, költő és Rézműves Benjamin politológus.

 

https://www.facebook.com/events/576489912846737/?active_tab=discussion

 

HBA

 

 

 

/hirek/2018/05/25/szazak_kisertek_utolso_utjara_a_ciganysag_ikonjat_choli_daroczi_jozsefet?fbclid=IwAR22St9ejIo9oupAMdR7PsmcGmytXJzf7jsB_rFWlzXhhgjKJNigKmXbl4g