2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rendkívüli közgyűlésen menesztenék az ORÖ hivatalvezetőjét
2018. 03. 19. 00:00

Az ORÖ elnöke azt állítja, a tudta nélkül küldte ki a hivatalvezető az „ellenkampány-leveleket”, ezért ma délután rendkívül közgyűlésen menesztenék a hivatal éléről Cserháti Tibornét.

Mint arról a RomNet vasárnap beszámolt, az Országos Roma Önkormányzat hivatalvezetője az elmúlt napokban sok ezer hivatalos levelet küldött ki az ország legkülönbözőbb részeibe azoknak a romáknak, akik szerepelnek a választói névjegyzékben, hogy felhívják a figyelmüket, amennyiben nem iratkoznak le határidőig, nem voksolhatnak országos pártlistákra. A levelek kiküldése mintegy 6 millió forintjába került az önkormányzatnak. Az ORÖ több képviselője is a RomNet-nek úgy nyilatkozott, az önkormányzat Farlas Flórin utasítására írta és küldte ki az önkormányzat, hogy ezzel is segítsék a Fideszt és a kormányzatot.

 

(Balogh János ORÖ-elnök és Cserháti Tiborné hivatalvezető)

 

Elvileg a központi költségvetésből azért kapott az Országos Roma Önkormányzat 80 millió forintot, hogy arra buzdítsa a nemzetiséghez tartozó választópolgárokat, hogy kérjék felvételüket a választói névjegyzékbe, és szavazzanak az önkormányzat nemzetiségi listájára, de a kiküldött levelek éppen ennek ellenkezőjére biztatják a roma választókat.

 

Balogh János, az ORÖ elnöke a RomNet-nek azt mondta: nem volt tudomása arról, hogy a hivatalvezető a nemzetiségi névjegyzékből történő leiratkozásra buzdító leveleket küldött ki a névjegyzékben szereplő választópolgároknak. Közlése szerint a hivatalvezető önhatalmúlag döntött a szerinte törtvénysértő cselekedetről, és felhatalmazása sem volt arra, hogy több millió forinttal terhelje meg az önkormányzat költségvetését.

 

Vajda László, az ORÖ képviselője még vasárnap rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, hogy Csertháti Tiborné hivatalvezetőt mentse fel megbízatása alól az ORÖ közgyűlése, és új megbízott hivatalvezetőt nevezzenek ki. A testület elnöke pedig hétfőn 14 órára össze is hívta a közgyűlést a szervezet Dohány utcai székházába.

 

Az elmúlt egy évben több törekvés is volt a képviselők részéről, hogy eltávolítsák a hivatal éléről Cserháti Tibornét, de nem a javaslat nem kapott többséget. A RomNet-nek több képviselő is úgy nyilatkozott hétfő reggel, hogy a testületi ülés határozatképes lesz, és a többség támogatja a hivatalvezető leváltását, aki - álláspontjuk szerint – egyébként is jogszabály sértően tölti be pozícióját.

 

Az ORÖ rendkívüli közgyűlése dönt a Nemzeti Választási Bizottság által meghatározott kampányfinanszírozás felhasználásáról is.

 

HBA

 

Kapcsolódó cikk:

/hirek/2018/03/18/onmaga_es_a_ciganysag_ellen_kampanyol_az_oro