2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Önmaga és a cigányság ellen kampányol az ORÖ
2018. 03. 18. 00:00

Saját érdekei ellen kampányol az ORÖ, hogy ezzel is a kormánypártnak tegyen szívességet; arra biztatják a cigányokat, iratkozzanak le a nemzetiségi névjegyzékből, hogy szavazhassanak pártokra.

A 2018. április 8-án tartandó országgyűlési választásokra az ORÖ is felállította nemzetiségi listáját, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság március 12-én jogerősen is nyilvántartásba vett. A nemzetiségi listát az a Farkas Félix vezeti, aki elvileg az elmúlt 4 évben is parlamenti szószólóként képviselte a romákat az Országgyűlésben.

 

A törvény rendelkezései alapján az ORÖ 80 millió forintot kapott kampánytámogatásra a központi költségvetésből.

 

A kampánytámogatás összegét a Nemzeti Választási Bizottság az alapján számolta ki, hogy az országos listaállítás másnapjáig, azaz 2018. március 7-ig az adott nemzetiség hány választópolgára jelentkezett be a nemzetiségi névjegyzékbe. Ez a szám a romák esetében 20.132 nemzetiségi választó volt. Kedvezményes mandátumot akkor kap egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét. Ehhez 2014-ben mintegy 22 ezer szavazatra lett volna szükség, de akkor ez egyik nemzetiségnek sem sikerült. Azok az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok, amelyek nem tudtak kedvezményes képviselői mandátumot szerezni, szavazati joggal nem rendelkező szószólót küldhetnek az Országgyűlésbe úgy, hogy ehhez mindössze egyetlen érvényes szavazat érkezzen a nemzetiség országos listájára.

 

Képtalálat a következőre: „farkas félix farkas flórián”

 

A magukat nemzetiséghez tartozóknak vallók 2018. március 23-án 16 óráig kérhetik magukat a nemzetiségi választói névjegyzékbe vételre, amely 10 évig érvényes. A nemzetiségi névjegyzékben szereplők viszont április 8-án, az országgyűlési választásokon pártlistára nem szavazhatnak, csak egyéni képviselőjelöltre, illetve a nemzetiségi listára.

 

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszterelnöki biztos, a Fidesszel választási szövetséget kötött Lungo Drom elnöke, és Farkas Félix nemzetiségi szószóló már korában felhívta a figyelmet arra, hogy a választói névjegyzékbe való kérelmet csak az országgyűlési választások utánra szorgalmazzák. Mindezt azért, hogy a romák minél nagyobb számban szavazhassanak a Fidesz-KDNP országos pártlistájára. A Lungo Drom és Farkas Flórián az elmúlt hetekben és napokban több közleményt is kiadott, amelyben a jelenlegi kormánypártra történő szavazásra biztatják a cigányokat, és e célból vezérelve vettek részt március 15-én is a Békemeneten, és folytatnak kormánypárti politikusokkal országos kampányt. Farkas Flórián az ország különböző részeiben kormánypárti képviselőkkel tartott közös kampányrendezvényeken a migránsokkal riogatta a cigányokat, azt hangoztatva, csak a Fidesz képes megvédeni a romákat a bevándorlóktól, akik elvennék a munkalehetőséget és a pénzt a romáktól.

 

Meghasonlott ORÖ

A központi költségvetésből azért kapott az Országos Roma Önkormányzat 80 millió forintot, hogy arra buzdítsa a nemzetiséghez tartozó választópolgárokat, hogy kérjék felvételüket a választói névjegyzékbe, és szavazzanak az önkormányzat nemzetiségi listájára.

 

A roma önkormányzat a hivatalvezetője viszont az elmúlt napokban sok ezer hivatalos levelet küldött ki az ország legkülönbözőbb részeibe azoknak a romáknak, akik szerepelnek a választói névjegyzékben, hogy felhívják a figyelmüket, amennyiben nem iratkoznak le határidőig, nem voksolhatnak országos pártlistákra. A levelek kiküldése mintegy 6 millió forintjába került az önkormányzatnak. A legfurcsább az, hogy az ORÖ több képviselőjének lakcímére olyan levelek is érkeztek, amelyeken számukra ismeretlen nevek szerepelnek. Hegedüs István Komlón, Lakatos Oszkár Hevesben a lakcímére más névre szóló leveleket is kapott az ORÖ-től, ugyanazzal a felhívási tartalommal. Álláspontjuk szerint ez azért fordulhatott elő, mert az önkormányzat azokra a fiktív címekre is kiküldött leveleket, amelyeket még a Híd a munka világába nevű becsődölt foglakoztatási szövetkezet gyűjtött az uniós program elindításához. A személyes adatokat a botrányprogram során vásárolt Gellérthegy utcai székházban tárolták.  

 

Az ORÖ több képviselője is a RomNet-nek úgy nyilatkozott, az önkormányzat Farlas Flórin utasítására írta és küldte ki az önkormányzat, hogy ezzel is segítsék a Fideszt és a kormányzatot. Álláspontjuk szerint az ORÖ vezetése abban is bízik, hogy cserébe a kormány elengedi majd azt a 300 millió forint adósságot, amely a Híd a munka világába nevű botrányprogramból maradt.

 

Képtalálat a következőre: „farkas félix farkas flórián”

 

Mint ismeretes, a Farkas Flórián által vezetett önkormányzat eredetileg egy 5 milliárd forintos foglalkoztatást segítő uniós programot bonyolított volna le, de időközben különböző visszaélésekre derült fény, és az adóhatóság három évvel ezelőtt jelentős értékre elkövetet költségvetési csalás gyanújával nyomozást indított. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma lezárta a programot, és a már kifizetett 2,5 milliárd forintból 1,6 milliárdot visszakövetet az ORÖ-től. Mivel az önkormányzat nem tudott fizetni, a kormány az adósságból még 2016 karácsonya előtt 1,3 milliárd forintot átvállalt. A fennmaradt 300 millió forintra részletfizetési megállapodást kötöttek, havi 7 millió forintos összeggel, és a maradékot tavaly decemberben kellett volna egy összegben kifizetnie az ORÖ-nek, de annak azóta sem tett eleget.

 

Az ORÖ-nek tehát most az az érdeke, hogy minél kevesebben szerepeljenek a roma nemzetiségi választói névjegyzékben, és inkább a Fidesz-KDNP listájára adják le szavazataikat. Farkas Félix akkor is megkapja 2022-ig tartó szószólói mandátumát, ha az egész országban csak egyedül ő szavaz a romák nemzetiségi listájára, vagyis önmagára. Az ORÖ felhívása minden bizonnyal közrejátszott abban, hogy egyre többen iratkoznak le a névjegyzékből, az utóbbi napokban már közel ezren tették meg.

 

A romáknak egyébként reális esélye lenne arra, hogy szavazati joggal rendelkező, önálló képviselőt küldjenek az Országgyűlésbe a kedvezményes mandátum révén, de ez sem Farkas Félix szószólónak, sem Farkas Flórián honatyának nem érdeke. Annak ellenére sem, hogy a becslések szerint mintegy félmillió roma rendelkezik szavazati joggal. A német nemzetiség viszont feltehetően önálló képviselőt küldhet a parlamentbe, pedig a romák arányához viszonyítva töredék annyian élnek Magyarországon.

 

Március 7-én a németeknek 29.229 választójuk jelentkezett be az április 8-ai választásra a nemzetiségi névjegyzékbe, és országos önkormányzatuk a legtöbbet, összesen 112,7 millió forintot kapott kampánytámogatásként. A németek önkormányzata pedig azért kampányol, hogy még több választójukat regisztráltassák a nemzetiségi névjegyzékbe, és április 8-án  el is menjenek szavazni.

 

Tüntetés a korrupt ORÖ ellen

Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Parlament Egyesület elnöke március 21-én 17 órára, a Rasszizmus elleni világnapon „a romák valós képviseletének kiharcolása érdekében” demonstrációt hirdetett az Országos Roma Önkormányzat budapesti Dohány utcai székháza elé. A roma politikus a RomNet-hez is eljuttatott felhívásában úgy fogalmazott: „a magyar állam és annak bűnüldöző szervei nem lépnek föl a Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos vezérelte, az Országos Roma Önkormányzatot is átszövő, bűnszervezettel szemben, ezért az öntudatos állampolgároknak kell kikényszeríteni a távozásukat!”

 

Hidvégi-B. Attila