2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Petíció indítással tér vissza a politikába Kolompár Orbán
2017. 11. 26. 00:00

Visszatér a politikába az Országos Cigány Önkormányzat egykori elnöke, Kolompár Orbán, akit a Kiskunmajsán tartott közgyűlésen újra megerősített pártelnöki pozíciójában az MCF Roma Összefogás Párt.

A hétvégén Kiskunmajsán a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) Roma Összefogás Párt közgyűlést tartott, ahol a szervezet újra megerősítette elnöki pozíciójában Kolompár Orbánt. A roma politikus a párt tagságával történt egyeztetést követően bejelentette, napokon belül petíciót indít annak érdekében, hogy a magyar kormány tegye lehetővé, hogy azok a fiatalok és többgyermekes családok is részesülhessenek a vissza nem térítendő lakáscélú támogatásban, akik közfoglalkoztatási jogviszonyban állnak. A párt azt szeretné elérni, hogy az új lakás vásárlására, vagy építésére vonatkozó jogszabályban eddigi egy éves folyamatos munkaviszony időtartamát 6 hónapra csökkentsék le, és mivel a magyar társdalom biztosítás rendszerében a közfoglalkoztatottak is szerepelnek, a közmunkásokra is terjesszék ki, mert jelenlegi rendelkezés kizárja ezeket az embereket.

 

 

 

A petíció másik pontjában azt követelik a kormánytól, hogy a Magyarországon jellemző hiányszakmák miatti munkaerőhiány pótlására ne más országokból hozzanak szakembereket, hanem a rendszerváltozás óta tartós munkanélküliségben tengődő emberek gyors átképzésével segítsék elő foglalkoztatásukat. Kolompár Orbánnak és pártjának az elsődleges szempontja az lenne, hogy a szociális ellátórendszerben lévő embereket a hazai adófizető állampolgárokká tegyék.

 

Az MCF petíciójával azt is követelné, hogy a kormánytól, hogy módosíttassa az Országgyűléssel az Önkormányzati törvény módosítását annak érdekében, hogy a települési önkormányzatokbaban a hazai nemzetiségek részére ismét biztosítsák a kedvezményes mandátum megszerzésének lehetőségét.

 

Kolompár Orbán a RomNet-nek azt mondta, az aláírásgyűjtést hamarosan elindítják, és reményei szerint január végéig legalább 50 ezret tudnak összegyűjteni, hogy az általuk felvetett kérdéseket a kormány napirendre tűzze.

 

A roma politikus még az Országos Cigány Önkormányzat elnökeként, 2008 február elején a Magyar Gárda és más félkatonai szervezetek betiltásáért indított aláírásgyűjtést, és alig egy hónap alatt mintegy 80 ezer csatlakoztak a kezdeményezéshez.

 

 

Kolompár Orbán az ország egyik legismertebb roma politikusa lett azt követően, hogy 2003-ban az Országos Cigány Önkormányzat elnökévé választották, és két cikluson át is irányította az akkor még 53 fős testületet. Az általa vezetett Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) Roma Összefogás Párt önálló listát állítva elindult a 2006-os parlamenti választásokon, majd 2009-ben az EP-választásokra is saját listát állított. Karrierjének az vetett véget, hogy 2011-ben már nem tudta megőrizni elnöki pozícióját Farkas Flóriánnal szemben az országos nemzetiségi választásokon, és a több éven át húzódó büntetőperében 2013 márciusában a Kecskeméti Törvényszék jogerősen egy év és tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése miatt. Mellékbüntetésként pedig három évre eltiltották őt a közügyek gyakorlásától. A roma politikus a büntetését azóta letöltötte.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Képtalálat a következőre: „kiskunmajsán romnet”