HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Leváltották az MCF elnöki tisztségéből az ORÖ-t is irányító Balogh Jánost

betűméret csökkentése betűméret növelése
2017 április 02    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Jogerős bírósági döntéssel elrendelt rendkívüli közgyűlésen név szerinti szavazással leváltották a Magyarországi Cigányszerveztek Országos Fóruma (MCF) elnöki tisztségéből Balogh Jánost, aki az Országos Roma Önkormányzat elnöki tisztségét is ellátja. Az MCF székhelyére, Kiskunmajsára összehívott közgyűlésre azért volt szükség, mert a tagság szerint az elnök sorozatos törvénysértéseket követett el, és Balogh János nem tett eleget a jogerős törvényszéki határozatnak.

Hirdetmény

Rafael Gyula, a szervezet elnökhelyettese még 2015 decemberében fordult a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséghez, hogy a roma civil szervezet törvényességét felügyelő szerv kötelezze az elnököt az általa megjelölt napirendi pontok alapján a szervezet közgyűlésének összehívására. Varga Zoltán, az MCF felügyelőbizottságának elnöke, szintén bírósági beadvánnyal élt, hogy a hatóság kötelezze Balogh Jánost a szervezet tisztújító kongresszusának összehívására. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Rafael Gyula keresetének helyt adva kötelezte az MCF elnökét, hogy hívja össze a roma szervezet kongresszusát. Egy hónappal azután, hogy Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos kijelölt embereként Balogh János átvette az ORÖ irányítását, 2016. április elsején 11 órára Nyíregyházán, az Inkobátorházba hívta össze a közgyűlést, ahol újabb törvénysértésekre került sor, ezért Rafael Gyula és Varga Zoltán ismét az ügyészséghez fordult.

 

Az MCF rendkívüli közgyűlése Kiskunmajsán   Rafael Gyula elnökhelyettes az MCF rendkívüli közgyűlése Kiskunmajsán

 

Beadványukban dokumentumokkal alátámasztva azt állították, hogy az egy évvel ezelőtti testületi ülésen Balogh János azért, hogy biztosítani tudja szavazattöbbségét, olyan személyek szavazatával hozott határozatokat, akik nem rendelkeztek mandátummal, vagyis nem tagjai a szervezetnek, míg az egyik egyesületi tagot nem engedte szavazni. Tapasztalva a törvénysértést, az elnök ellenzékének számámító 18 képviselő elhagyta a nyíregyházi ülésteremet, így a közgyűlés elveszítette határozatképességét, ennek ellenére döntéseket hoztak: többek között Balogh János megerősíttette elnöki mandátumát és új tisztségviselőket választatott. Szintén jogsértőnek tartották a 2016. április 16-án tartott elnökségi ülésen hozott határozatokat, ezért indítványozták, hogy mindkét döntést a bíróság helyezze hatályon kívül.

 

Ügyészi indítványra a Kecskeméti Törvényszék 2016. december 9-én tárgyalást tartott, amelyen Balogh János alperesként a szabályos bírósági idézés ellenére nem jelent meg. A Törvényszék bírósági meghagyást hozott, amely ellen az elnök sem fellebbezéssel, sem ellenkérelemmel nem élt, így a határozat 2017. január 23-án jogerőre emelkedett. A 15.P.22.289./2016/3 sorszámon hozott bírósági meghagyás alapján a hatóság arra kötelezte az MCF elnökét, Balogh Jánost, hogy 60 napon belül hívja össze a szervezet közgyűlését, és helyezze hatályon kívül az egy évvel hozott döntéseket, és tárgyalja újra és fogadja el a szervezet 2013, 2014, 2015. évi beszámolóját, az elnök és a felügyelőbizottság, valamint  a tisztségviselők visszahívását és megválasztását.

 

Balogh János a jogerőre emelkedett bírósági döntésnek 60 napon belül nem tett eleget, ezért az MCF két elnökhelyettese, Kiss Jánosné és Rafael Gyula, akik az MCF színeiben szintén képviselői az Országos Roma Önkormányzatnak, a felügyelőbizottság elnökéhez fordultak, hogy „a törvényesség helyreállítása érdekében” hívja össze a közgyűlést, és a testület döntésével tegyen eleget a bírósági határozatnak.

 

A Kecskeméti Törvényszék bírósági meghagyásában arra is kötelezte az MCF elnökét, hogy a hatóság által elrendelt közgyűlést a 2013. április 4-én tartott testületi ülés jelenléti ívén feltüntetett tagokkal, beleértve a Nyíregyházán kizárt Kürti Magdolnát is, hívja össze a közgyűlést. A Törvényszék azért a 4 évvel ezelőtti időpontban tartott közgyűlés jelenléti ívén szereplő tagok részvételével rendelete el a közgyűlés összehívását, mert Balogh Jánost ekkor választották meg az MCF elnökévé Kolompár Orbán lemondását követően, és az eltelt 4 év alatt az elnök egyetlen közgyűlést sem hívott össze, így az éves beszámolókat sem tárgyalták, így a szervezetnek új tagjai sem lehettek.

 

Az MCF felügyelőbizottságának elnöke 2017. április elsején 11 órára Kiskunmajsán, az MCF székhelyére hívta össze a közgyűlést, amelyen a Törvényszék által is meghatározott legutolsó testületi ülésen megjelent 39 tagból 24 vett részt, így az ülést a levezető elnök, Varga Zoltán határozatképesnek nyilvánította. Balogh János elnök a testületi ülésen nem vett részt.

 

Kolompár Orbán az MCF rendkívüli közgyűlése Kiskunmajsán   A tagok szavaznak a napirend elfogadásáról az MCF rendkívüli közgyűlése Kiskunmajsán

 

Rafael Gyula és Kiss Jánosné tájékoztatta a szervezet tagságát az elnök által elkövetett sorozatos törvénysértésről, valamint a jogerős bírósági döntésről, egyben kezdeményezték a bírósági meghagyás alapján az elnök visszahívását.

 

A tagok név szerinti szavazással egyhangú határozatot hoztak arról, hogy méltatlanság miatt visszahívják az elnöki tisztségéből Balogh Jánost, egyben Rafael Gyula elnökhelyettes indítványozta azt is, hogy a szervezet kezdeményezzen fegyelmi eljárást az elnök ellen. A testületi ülésen jelen volt a szervezet korábbi alapító elnöke, Kolompár Orbán is, de a szavazásban nem vett részt.

 

Az MCF döntött arról, hogy a következő testületi ülésig Kiss Jánosné és Rafael Gyula mint elnökhelyettesek közösen irányítják a szervezetet, és a Balogh János mulasztásaival elkövetett törvénysértéseket orvosolva elkészítik a szervezet éves beszámolóit, és előkészítik a tisztújító közgyűlés megtartását.

 

 

Varga Zoltán a RomNet tudósítójának a közgyűlési döntést követően azt mondta, a MCF ügyeit nem lehet sem Farkas Flórián, sem az Országos Roma Önkormányzat érdekei szerint használni, mert a szervezet azért jött létre másfél-két évtizeddel ezelőtt, hogy egyéni érdekektől mentesen a hazai cigányság érdekeit szolgálja.

 

Rafael Gyula, az MCF-et irányító elnökhelyettes a közgyűlési döntés után úgy fogalmazott: helyre kell állítani a szervezet elveszített presztízsét, vissza kell adni az MCF becsületét, hogy a hazai cigányságnak ismét valós érdekképviselete lehessen. Az ORÖ-ben is mandátummal rendelkező roma politikus szerint Balogh János célja ugyanis nem más, mint tönkretenni az ország második legerősebb roma szervezetét, feláldozni a hazai cigányságot, és a nemzetiségi önkormányzati rendszert, hogy továbbra is Farkas Flórián érdekeit szolgálja. Rafael Gyula emlékeztetett, Balogh János ORÖ-elnökké választását megelőzően többször egyeztetett Farkas Flóriánnal, és felajánlotta, hogy az MCF kész közös listát állítani a Lungo Drommal, és ehhez a Roma Polgárjogi Mozgalom is társulna.

 

Az MCF 2014 októberéig a Lungo Drom legnagyobb riválisának számított. A már Balogh János által irányított szervezet az országos nemzetiségi önkormányzati választások után a szervezet színeiben mandátumot nyert hat képviselő elsőként kötött együttműködési megállapodást a Lungo Drommal, és az ORÖ akkori elnökévé választott Hegedüs Istvánnal. Korábban, 2003-tól 2011-ig az MCF Kolompár Orbán vezetésével irányította a romák országos önkormányzatát, és a szervezet 2006-ban az országgyűlési és európai parlamenti választásokon önálló listát állított.

 

Hidvégi-B. Attila

 

A RomNet tudósítója az MCF rendkívüli közgyűlése Kiskunmajsán

 
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt