2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újra elindul a parlamenti választásokon az MCP
2017. 11. 22. 00:00

Az országgyűlési választásokat érintő kampányfinanszírozási törvény módosítás ellenére elindul a jövő évi választásokon a Magyarországi Cigánypárt – tudatta a politikai szervezet a RomNet-el.

Mint arról már korábban hírt adtunk, a 2018-as országgyűlési választásokon a Magyarországi Cigánypárt egy sokkal szerényebb és könnyebben elérhető célokat maga elé tűzve szeretné megszólítani a romákat, abban bízva, egy olyan építkezést tudnak megvalósítani, ami a valós érdekképviselet eléréséhez vezet.

 

Képtalálat a következőre: „mcp választás”

 

Horváth József, a párt elnöke a RomNet-hez eljuttatott szerdai közleményében azt írta: annak ellenére is jelölteket állítanak, hogy a kampányfinanszírozási törvény módosításával az 1%-os küszöb bevezetésre került, mert saját jogon szeretnének politizálni, nem pedig a nagy pártokba beágyazódva képviselni a romákat,  a gyermekek jövőjét.

 

„Várunk minden olyan segítséget, ami ebben a munkában előbbre viszi az ügyünket! Minden egyes civil aktivistára, minden olyan 2018-ban nem induló roma identitású pártra és tagságára, minden olyan ismerősre, barátra, rokonra, testvérre, demokrataként gondolkodó emberre szükségünk van, aki átérzi a súlyát annak a politikai felelősségnek, amit most vállaltunk” – írta az MCP elnöke.

 

Az Országgyűlés múlt kedden döntött arról, hogy ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson egyszázalékos eredményt sem ér el, köteles visszafizetni az államtól kapott kampánypénzt. A fideszes Gulyás Gergely és Répássy Róbert – kétharmados támogatást igénylő – előterjesztését 184 kormánypárti, szocialista és jobbikos igen szavazattal, 2 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. Ha fennáll a visszafizetési kötelezettség, és azt a párt határidőben nem teljesíti, akkor a törvény értelmében a vezető tisztségviselői állnak helyt egyetemlegesen a támogatás visszafizetéséért. A pártlistát állítóknak ezt még az állami támogatás folyósítása előtt nyilatkozatba kell foglalniuk, amelynek tartalmaznia kell a párt vezető tisztségviselőinek nevét és a vezető tisztségviselői jogviszony kezdő időpontját.

 

Horváth József, az MCP elnöke a RomNet-nek korábban úgy nyilatkozott, nem a kampánypénz, vagy annak ellopása reményében állnak a startvonalhoz, hanem azért, hogy felépítsenek egy olyan erős pártot, amely segít legyőzni a külső és belső megosztottságot, és Magyarország népességének 10 százalékát nem a partvonalról bekiabálva tudja képviselni. Mindezekért az elsődleges célja a pártnak az 1 százalékos eredmény elérése, hogy a szervezetet a pártok állami finanszírozásának lehetőségével ismertté és elfogadottá, a társadalomba mélyen beágyazódva valós politikai érdekképviseleti tömörülést hozhassanak létre a 2022-es választásokra. A párt vezetése úgy véli, ha az éves működési támogatást elérő küszöböt eléri a jövő tavasszal tartandó választásokon, akkor a négyéves időszakban minden egyes választópolgárt el tudnak érni.

 

MCP-Kampány

 

A Magyarországi Cigánypárt a 2014. április 6-án tartott választáson országosan 8810 szavazattal 0,18 százalék eredményt ért el. A párt listavezetője Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Parlament elnöke volt.

 

Hidvégi-B. Attila 

 

Kapcsolódó cikk:

/hirek/2017/11/03/az_mcp_is_startvonalhoz_all_a_jovo_evi_valasztason

 

 AZ MCP elnökének közleménye

 

MCP-Kampány.

 

Tisztelt Választópolgárok!

Tisztelt Honfitársaink!

A Magyarországi Cigánypárt az elnökségének döntése alapján indul a 2018-as országgyűlési

választáson annak ellenére is, hogy a kampányfinanszírozási törvény módosításával az 1%-os

küszöb bevezetésre került.

A Magyarországi Cigánypárt elnöksége döntött atekintetben is, hogy saját jogon kíván politizálni,

nem pedig a nagypolitikába beágyazódott pártelvek mentén.

Meg kell tennünk ezt a lépést, mert nem csak szemlélődni akarunk az felett, hogy hogyan döntenek

mások kb. egymillió roma származású ember sorsáról a nagypolitikában, hanem ki akarjuk venni a

részünket a politikai döntésekből is. Gyermekeink jövője a tét! 2014-ben sem mondtunk mást.

Várunk minden olyan segítséget, ami ebben a munkában előbbre viszi az ügyünket! Minden egyes

civil aktivistára, minden olyan 2018-ban nem induló roma identitású pártra és tagságára, minden

olyan ismerősre, barátra, rokonra, testvérre, demokrataként gondolkodó emberre szükségünk van,

aki átérzi a súlyát annak a politikai felelősségnek, amit most vállaltunk!

Csak is együtt lehetünk képesek változtatni a sorsunkon, jövőnkön! Nincs más útja annak, hogy a

mi hangunk is szóljon, amikor az ország ügyeiről döntenek! Nincs más útja annak, hogy a

gyermekeink egyenlő esélyekkel indulhassanak a felnőtté válás rögös útján, minthogy megvívjuk

nekik ezt a politikai küzdelmet.

 

Miskolc, 2017. november 22.

 

MCP-elnök

 

Horváth József

Magyarországi Cigánypárt

elnök