HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Eltemették a neves cigány költőt, Kovács József Hontalant

betűméret csökkentése betűméret növelése
2017 Október 06    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Családtagok, barátok, tisztelők kísérték utolsó útjára a neves és ismert cigány származású magyar költőt, Kovács József Hontalant pénteken, szülővárosában, a mohácsi katolikus temetőben.

Hirdetmény

A Baranya megyei kisváros temetőjében tartott gyászszertartáson barátok mondtak búcsúbeszédet, családtagok pedig az ismert költő verseivel búcsúztak el a 67 éves korában elhunyt poétától.

 

 

Kovács József Hontalan ravatalánál Dr. Kosztics István - aki 1989-ben hozta létre Pécsett a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesületet, melynek mai napig elnöke, és a szintén Pécsett működő Rácz Aladár Közösségi Ház igazgatója, és ezen intézmények látták el Kovács József Hontalan költő köteteinek folyamatos kiadói tevékenységét - beszédében felidézte, a mohácsi születésű költő az első generációs cigány értelmiség kiemelkedő egyénisége, jelensége volt. Tőle származik az az idézet is, amelyet Péli Tamás festőművész országgyűlési képviselőként tett ismertté: "Homlokomon kettős aranypánt van. Az egyik a cigányságom, egyik pedig a magyarságom, és egyikről sem vagyok hajlandó lemondani."

 

Dr. Kosztics István búcsúztatásában arról beszélt, a mindig harcos és aktív közösségi életet élt költő magára hagyta a cigányságot, és éppen akkor, olyan helyzetben, amikor királyok, a romákat aprópénzért elárulók, senkiháziak és önjelöltek próbálják uralni.

 

Kovács József Hontalan végbúcsúztatásán jelen voltak művésztársai, pályatársai és tisztelői, családtagjai mellett pécsi, mohácsi és más Baranya megyei települések roma vezetői is. A gyászszertartáson részt vett a költővel jó barátságot ápolt Kunhegyesi Ferenc festőművész, Csóka János, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, és Molnár István Gábor, az újpesti Eötvös József Cigány-Magyar Pedagógiai Társaság vezetője. A fővárosi kulturális intézmény 2012-ben Eötvös József Emlékérmet adományozott a költő számára, aki számos alkalommal tartott író-olvasó találkozót, kulturális-irodalmi estet az elmúlt években az Újpesten működő Rácz Gyöngyi Rácz Közösségi Központban.

 

Az ismert cigány származású magyar költőt búcsúztató lekész beszédében emlékeztetett arra, hogy Kovács József Hontalan életútját ismertetve felidézte, 2012-ben a Baranya Megyei Önkormányzat Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Díját vehette át. Többször felterjesztették József Attila Díjra is, amit azonban nem kapott meg. Szekó József, Mohács polgármestere pedig saját hatáskörében eljárva „Mohács Város Tisztelete Jeléül Kitüntető Díjat adományozott számára, amit személyesen adott át a költőnek. 

 

Képtalálat a következőre: „kovács józsef hontalan”

 

Kovács József Hontalan méltósággal viselt betegségében múlt szombat délután, szeptember 30-án huny tel. A cigány értelmiség és művészeti közéletet alapító tagja 67 éves volt.

 

Hidvégi-B. Attila

 

 

Képtalálat a következőre: „kovács józsef hontalan”

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikk:

http://www.romnet.hu/hirek/2017/09/30/elhunyt_a_neves_cigany_kolto_kovacs_jozsef_hontalan

 

 

 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént

  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrökCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt