2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Eltemették a neves cigány költőt, Kovács József Hontalant
2017. 10. 06. 00:00

Családtagok, barátok, tisztelők kísérték utolsó útjára a neves és ismert cigány származású magyar költőt, Kovács József Hontalant pénteken, szülővárosában, a mohácsi katolikus temetőben.

A Baranya megyei kisváros temetőjében tartott gyászszertartáson barátok mondtak búcsúbeszédet, családtagok pedig az ismert költő verseivel búcsúztak el a 67 éves korában elhunyt poétától.

 

 

Kovács József Hontalan ravatalánál Dr. Kosztics István - aki 1989-ben hozta létre Pécsett a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesületet, melynek mai napig elnöke, és a szintén Pécsett működő Rácz Aladár Közösségi Ház igazgatója, és ezen intézmények látták el Kovács József Hontalan költő köteteinek folyamatos kiadói tevékenységét - beszédében felidézte, a mohácsi születésű költő az első generációs cigány értelmiség kiemelkedő egyénisége, jelensége volt. Tőle származik az az idézet is, amelyet Péli Tamás festőművész országgyűlési képviselőként tett ismertté: "Homlokomon kettős aranypánt van. Az egyik a cigányságom, egyik pedig a magyarságom, és egyikről sem vagyok hajlandó lemondani."

 

Dr. Kosztics István búcsúztatásában arról beszélt, a mindig harcos és aktív közösségi életet élt költő magára hagyta a cigányságot, és éppen akkor, olyan helyzetben, amikor királyok, a romákat aprópénzért elárulók, senkiháziak és önjelöltek próbálják uralni.

 

Kovács József Hontalan végbúcsúztatásán jelen voltak művésztársai, pályatársai és tisztelői, családtagjai mellett pécsi, mohácsi és más Baranya megyei települések roma vezetői is. A gyászszertartáson részt vett a költővel jó barátságot ápolt Kunhegyesi Ferenc festőművész, Csóka János, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, és Molnár István Gábor, az újpesti Eötvös József Cigány-Magyar Pedagógiai Társaság vezetője. A fővárosi kulturális intézmény 2012-ben Eötvös József Emlékérmet adományozott a költő számára, aki számos alkalommal tartott író-olvasó találkozót, kulturális-irodalmi estet az elmúlt években az Újpesten működő Rácz Gyöngyi Rácz Közösségi Központban.

 

Az ismert cigány származású magyar költőt búcsúztató lekész beszédében emlékeztetett arra, hogy Kovács József Hontalan életútját ismertetve felidézte, 2012-ben a Baranya Megyei Önkormányzat Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Díját vehette át. Többször felterjesztették József Attila Díjra is, amit azonban nem kapott meg. Szekó József, Mohács polgármestere pedig saját hatáskörében eljárva „Mohács Város Tisztelete Jeléül Kitüntető Díjat adományozott számára, amit személyesen adott át a költőnek. 

 

Képtalálat a következőre: „kovács józsef hontalan”

 

Kovács József Hontalan méltósággal viselt betegségében múlt szombat délután, szeptember 30-án huny tel. A cigány értelmiség és művészeti közéletet alapító tagja 67 éves volt.

 

Hidvégi-B. Attila

 

 

Képtalálat a következőre: „kovács józsef hontalan”

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikk:

/hirek/2017/09/30/elhunyt_a_neves_cigany_kolto_kovacs_jozsef_hontalan