HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Elhunyt a neves cigány költő, Kovács József Hontalan

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2017 Szeptember 30    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Méltósággal viselt betegségében szombat délután elhunyt a neves és ismert cigány származású magyar költő, Kovács József Hontalan - tudatták a családtagok a RomNet-el. A cigány értelmiség és művészeti közéletet alapító tagja 67 éves volt.

Hirdetmény
Kovács József Hontalan Péli Tamás festőművész, Fátyol Tivadar hegedűművész, a Kossuth-díjas festőművész, Szentandrássy István, Nagy Gusztáv költő, Choli Daróczi József író társaságában az első generációs cigány értelmiség kiemelkedő egyénisége, jelensége volt. Tőle származik az az idézet, amelyt Péli Tamás festőművész országgyűlési képviselőként tett ismertté: "Homlokomon kettős aranypánt van. Az egyik a cigányságom, egyik pedig a magyarságom, és egyikről sem vagyok hajlandó lemondani."
Képtalálat a következőre: „kovács józsef hontalan”

Kovács József Hontalan, költő életrajza:

 

1950 augusztus 15-én született Mohácson. Kereskedelmi középiskolába járt Pécsett. Első versét 1973. áprilisában Vasy Géza, az Írószövetség egykori elnöke közölte a Magyar Ifjúságban. Versei országos napilapokban és folyóiratokban jelentek meg. Első riportját 1980-ban publikálta az Új Tükörben, egy munkásszállás életét mutatta be, és ezért rögtön kidobták állásából és szállásáról.

 

Első verseskötete 1991-ben jelent meg, Ismeretlen cigány ének címmel.

 

1980-ban SZOT ösztöndíjban, 1984-ben Móricz Zsigmond ösztöndíjban, 2009-ben Solt Ottilia díjban, részesült.

 

Képtalálat a következőre: „kovács józsef hontalan”

 

Eddig megjelent művei: Ismeretlen cigány ének – versek 1991. Pörgő ezüsttallér – versek 1993. Aranymetszésű augusztus – Garanciák – versek 1995. Sequoiabeszéd – versek 1996. Színfolyók – versek 1997. A nemzet szemétdombjai – riportok 1997. Magyarul beszélni – versek 1998. Anyám, Karácsony – versek 2000. Csonttarló – versek 2001. Tükörfotográfiák – jegyzetek, interjúk 2002. Csillagfegyenc – versek 2003. József Attila ikonok – versek és képek 2005. A frankó manus – versek 2006. A világ foglalata – versek 2007. Szentandrássy István evangéliuma – versek 2007. Tűzhálók – versek és rajzok 2007. Sziklagrafikák – versek, 2008. Nyelvtangó – versek és színes rajzok 2009. Szerelmed annyira hatalmas – versek 2010. A cet háta – versek 2010.

A nemzet szemétdombjai című kötetében, amely az 1980-tól 1992-ig tartó válogatott riportjait, esszéit tartalmazza, bemutatja a Magyarországon élő cigányok életét. Idézem a szerzőt: Ennek a könyvemnek java cigányokról szóló híradás, elemi metszet, még ha alapfokon is, de emberien, komolyan és felelősséggel tudjuk tájékozódni róluk. A megalázott és megnyomorított százezrekről. Könyvében bemutatja még a Magyarországon élő népcsoportokat. Szlovákokat, szerbek, románokat, szlovéneket, horvátokat, németek és zsidókat.

 

Sequoiabeszéd című könyvében - mely Pécsett jelent meg, 166 lap terjedelemben - modern költői eszközökkel nagymértékben megújította a magyar nyelvet, és megidézte a magyar és európai művészeket és szellemi embereket. Ahogy Ő mondja, ez a könyve, amely egyetlen egy vers, a szellem és a lélek regénye.

 

A József Attila ikonok című kötete méltó és pontos tiszteletadás József Attilának, a kötet 32 verset és 32 portrét tartalmaz József Attiláról, a műveket kortárs képzőművészek készítették.

 

Legutóbbi verseskötetei a Frankó manus, a Világ foglalata és a Sziklagrafikák a XXI. századi magyar és európai ember szorongásait, vágyait és reményeit mutatja be nagyon erőteljes, plasztikus költői képekkel.

 

Minden könyvében a legfőbb motívum, mint amit Illyés Gyula írt Balassi Bálintról szóló szonettjében, melynek legutolsó sora így hangzik: Holtodban is pajzsként hullj honodra.

 

Nyelvtangó című könyvében ismét a magyar nyelv védelme a legfontosabb a számára.

Szerelmed annyira hatalmas című kötete - az alkoTÓház gondozásában - merész képekkel megjelenített új szerelmes verseit tartalmazza.

 

A cet háta című kötete legfontosabb, művészetét jellemző verseit öleli össze.

 

Műveit kiadták hollandul, németül, angolul, horvátul és cigányul. Többször olvasott föl Bécsben, Grazban, 2006. január 22-én díszvendége volt a londoni Hungarian Cultural Centre-ben. Országszerte számos felolvasó estje, író-olvasó találkozója volt. Rendszeresen részt vesz cigány fiatalok táboraiban, rendhagyó irodalmi órákat tart.

 

Képtalálat a következőre: „kovács józsef hontalan”

 

Az alábbi monográfia részletesen méltatja a költő életét és munkásságát: Békés Sándor: Csillagkarcoló. Kovács József Hontalan arcképvázlata; Alkotóház, Agárd, 2010.


 • Pörgő ezüsttallér; Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, Pécs, 1993
 • Aranymetszésű augusztus; Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, Pécs, 1995
 • Sequoiabeszéd; Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, Pécs, 1995
 • A nemzet szemétdombjai. Cikkek, interjúk, riportok cigányokról és más népcsoportokról; Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, Pécs, 1997
 • Magyarul beszélni. Versek; Mohácsi Művészeti Társaság kiadása, Mohács, 1998
 • Színfolyók; Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, Pécs, 1998
 • Das Buch der Ränder. Roma-Lyrik aus Ungarn; vál., szerk. Gyurkó Andrea és Kovács József Hontalan; magyarról ford. németre Gyurkó Andrea, unter Mitarb. von Cecile Cordon, magyarról cigányra ford. Bihari Endre, Choli Daróczi József; Wieser, Klagenfurt, 1999
 • Tükörfotográfiák; Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, Pécs, 2002
 • Csillagfegyenc; Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, Pécs, 2003
 • József Attila ikonok; Fővárosi Cigány Önkormányzat–Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, Bp.–Pécs, 2005
 • Szentandrássy István evangéliuma; Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, Pécs, 2007
 • Tűzhálók; Alkotóház, Agárd, 2007
 • A világ foglalata; Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat, Mohács, 2007
 • Sziklagrafikák; Alkotóház, Agárd, 2008
 • Nyelvtangó; Alkotóház, Agárd 2009
 • A cet háta; Alkotóház, Agárd, 2010
 • Nők fővárosa 2010. Antológia; szerk. Kovács József Hontalan; Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület–Cigány Önkormányzat, Pécs, 2010
 • Mohács, tripódiák, hattyúfagy; Szentandrássy István Klubház, Mohács, 2012
 • Apró mohácsi boltok 28; Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, Pécs, 2016
 • Szentandrássy István, a vizuális időjegyzés festőmestere. Összegyűjtött írások III.; Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, Pécs, 2016


Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
 • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

 • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

 • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

 • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

 • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

 • 100 Tagú Cigányzenekar  Phiren Amenca  Parno Graszt