2024 April 30., Tuesday/Katalin, Kitti napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

LMP: az adósság megvásárlása Farkas Flórián jutalma
2017. 05. 30. 00:00

A Fidesz-Lungo Drom közötti választási együttműködés jutalmának értékeli az LMP frakciója, hogy a kormány az ORÖ botrányprogramjából fennmaradt adósságot is elengedné.

A RomNet még március 6-án adott hírt arról, hogy a kormány tavaly karácsony előtti nagyvonalú, 1,3 milliárd forintos adósságátvállalás mellett újabb gesztus tesz az Országos Roma Önkormányzatnak azzal, hogy megveszi a Híd a munka világába nevű botrányprogram miatt keletkezett adósságból maradt 300 milliós tartozást is.

 

A két hónappal ezelőtti cikkünkben beszámoltunk arról, hogy budai, a Gellérthegy utca 21. alatt lévő 450 négyzetméteres ingatlant az ORÖ jelentősen túlárazva, a piaci értékénél drágábban vásárolta meg, és a központi irodaház felújítására fordított mintegy 20 millió forintot is csak papíron költötték el, a pályázati elszámolásban feltüntetett rekonstrukciós munkát nem, vagy csak részben végezték el. Az ORÖ a budai épületet a már feloszlott Híd a munka világába nevű foglalkozatási szövetkezet központi irodaházának vásárolták 205 millió forint+ áfa áron. A RomNet úgy tudja, a legutóbbi, az ORÖ által kért értékbecslés 270 millió forintban állapította meg a Gellérthegy utcai ingatlan piaci árát, és a kormány ezen az összegen vásárolná meg az ingatlant.

/hirek/2017/03/06/a_kormany_megveszi_az_oro_maradek_adossagat_is

 

Cikkünk megjelenést követően a humántárca közleményt adott ki, amelyben tagadták, hogy bármilyen ingatlan vásárlását terveznék, illetve az ORÖ adósságának átvállalását így fedeznék. Ugyanakkor arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy más kormányszerv megvenné-e az irodaházat.

 

A Népszava szombaton írt arról, hogy úgy segítheti ki ezúttal mintegy 271,5 millió forinttal a kormány az Országos Roma Önkormányzatot, hogy közben szívességet tesz a katolikus egyháznak is. A lap információ szerint szerdán kerülhet a kormány elé az a javaslat, miszerint az állam 271,5 millió forintért megvásárolja a Katolikus Karitásznak az Országos Roma Önkormányzat budai, Gellérthegy utcai ingatlanját. http://nepszava.hu/cikk/1130501-ujabb-penzekkel-tomi-a-kormany-az-oro-t

 

Hadházy Ákos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a Népszava cikkére utalva keddi közleményében azt írta, a székházvásárlással a kormány már meg is jutalmazta farkas Flóriánt a múlt héten kötött választási együttműködésért. A parlamenti képviselő aláhúzta: ezzel egyrészt részletekben, de szinte teljesen átvállalja az ORÖ csalás miatt keletkező milliárdos adósságát, másrészt pedig sokadszor hazudik szemtelenül: néhány hónapja ugyanis még tagadta, hogy az eleve a piaci ár felett vásárolt, csak papíron felújított iroda megvásárlására készülne.

 

Hadházy Ákos úgy fogalmazott: a kormány az ingatlanvásárlással elismerte, hogy a lopás a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nem bűn: hiába nyúlja le valaki szemtelen és átlátszó módon a közös vagyonunkat, ha ezért a látszat kedvéért még meg is büntetik, akkor is a Fidesz a közös pénzünkből ezt kifizeti.

 

Az LMP szerint Farkas Flóriánnak "nem a parlamentben, hanem a börtönben van a helye, az pedig végképp elfogadhatatlan, hogy a Fidesz választási szövetségre készül az általa vezetett Lungo Drommal."

 

HBA