2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A kormány megveszi az ORÖ maradék adósságát is
2017. 03. 06. 00:00

A tavaly karácsony előtti nagyvonalú, 1,3 milliárd forintos adósságátvállalás mellett újabb gesztus tesz a kormány az ORÖ-nek: megveszi a botrányprogram miatti maradék 300 milliós tartozást is.

Tavaly decemberben, karácsony előtt három nappal számoltunk be arról, hogy úgynevezett „speciális támogatásként” 1,3 milliárd forintot kapott a kormánytól az Országos Roma Önkormányzat, hogy a roma szervezet mintegy kétmilliárdos adósságát így konszolidálják. A botrányos, Híd a munka világába programból fennálló összesen 1,6 milliárd forintos visszafizetési kötelezettség csődbe vitte volna az ORÖ-t, ezért a kormány úgy döntött, megmenti a szervezetet, hogy „tiszta lappal indulhasson”. Legalábbis erről beszélt Rétvári Bence államtitkár a parlamentben Teleki László szocialista képviselő múlt heti kérdésére válaszolva. Az Emmi parlamenti államtitkára azt mondta, a maradék 300 millió forintos adósságot a roma szervezet vagyontárgyai eladásából is finanszírozhatja.

 

A RomNet a Balog Zoltán által vezetett humántájánál dolgozó munkatársaktól, és több ORÖ-s képviselőtől is megtudta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvásárolja a megbukott Híd a munka világába uniós program keretében vásárolt Naphegy téri ingatlan, ezzel segítve ki a roma szervezetet és így egy csapásra szanálják az önkormányzatot. Balog János elnök már tárgyalásokat folytat a tárcával az adás-vétel mielőbbi lebonyolításáért.

 

Képtalálat a következőre: „orö gellérthegy”

 

Az Emmi belső vizsgálata egyébként megállapította, hogy a Gellérthegy utca 21. alatt lévő 450 négyzetméteres ingatlant az ORÖ jelentősen túlárazva, a piaci értékénél drágábban vásárolta meg, és a központi irodaház felújítására fordított mintegy 20 millió forintot is csak papíron költötték el, a pályázati elszámolásban feltüntetett rekonstrukciós munkát nem, vagy csak részben végezték el. Az ingtalanban érdemi munkát nem végeztek, a több mint 30 millió forintért megvásárolt irodabútorok, székek még be voltak fóliázva, amikor a program bezárása után az ORÖ képviselői megmutatták a sajtó képviselőinek az épültetet. Ennek ellenére a projektvezető havi 1,5 millió, a gazdasági vezető havi 1,2 millió forintos fizetést kapott, de Farkas Flórián közvetlen munkatársai, akik főállásban az ORÖ gazdasági vezetője és hivatalvezetője volt, szintén havonta több mint félmillió forintos fizetést vehettek fel.

 

Az ORÖ a budai épületet a múlt héten feloszlott Híd a munka világába nevű foglalkozatási szövetkezet központi irodaházának vásárolták 205 millió forint+ áfa áron. A RomNet úgy tudja, a legutóbbi, az ORÖ által kért értékbecslés 270 millió forintban állapította meg a Gellérthegy utcai ingatlan piaci árát, és a kormány ezen az összegen vásárolná meg az ingatlant.

 

Ha az üzlet létrejön, akkor az ORÖ fellélegezhet, az 1,6 milliárd forintos adósságát a kormány teljes egészében átvállalja, és a maradék 30 millió forintot a már korábban megkötött szerződés alapján év végéig havi 7 millió forintos részletekben fizeti meg.

 

Az önkormányzatnak egyébként további félmilliárd forint adósság van különböző szervezetek, intézmények és cégek felé, több ügy bírósági szakban van.

 

A Nemzeti Adó és Vámhivatal pedig éppen két éve folytat nyomozást jelenős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt az ORÖ gazdálkodása, valamint a fogalakoztatási program miatt. Gyanúsított egyelőre nincs.

 

HBA

 

 

Képtalálat a következőre: „orö gellérthegy utca”