2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyomoz az adóhatóság az ORÖ állami támogatásának kiszervezése miatt
2016. 05. 24. 00:00

Nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanúja miatt az adóhatóság, amiért az ORÖ az Intézményhálózatán keresztül saját képviselőinek szervezi ki az állami támogatását – tudta meg a RomNet.

A RomNet a birtokába került dokumentumok és hangfelvételek alapján május 11-én számolt be arról, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózatán keresztül havi 450 ezer forintot juttatnak irodafenntartás, és havi 200 ezer forint megbízási díjat mentori fizetés címén azokhoz a képviselőkhöz és családtagjaikhoz, illetve segítőikhez, akik támogatják Farkas Flóriánt. Ezek az irodák viszont döntő többségében a képviselők saját lakásában működnek. A RomNet birtokába került megbízási szerződésből kiderült, hogy az Intézményhálóval kötött első megállapodás 2016. február 1-től március 31-ig szólt, és azt február 17-én, egy nappal Hegedüs István lemondása után, és még 9 nappal Balogh János megválasztása előtt Lakatos István elnökhelyettes írta alá. A szerződéseket titokban, a Lungo Drom budapesti Bezerédj utca 17. alatti székházában működő "Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány” (OTKA) irodáiban kötötték, és Bence Gáborné, Farkas Flórián bizalmasa, az ORÖ korábbi gazdasági vezetője külön figyelmeztette a képviselőket, hogy a dokumentumokat ne vigyék be az ORÖ-be, se a közgyűlésre ne hozzák magukkal, és azokat kezeljék bizalmasan.

 

/hirek/2016/05/11/kepviseloinek_szervezi_ki_az_allami_mukodesi_tamogatast_az_oro

 

A RomNet hangfelvételt is nyilvánosságra hozott, amelyen Bence Gáborné arra hívja fel a figyelmet, hogy az ORÖ Intézményhálózatától sem inkasszóval, sem más egyéb módon nem tudják elvonni  a pénzeket, ha visszafizetési kötelezettség állna fenn.  „Tudjátok nagyon jól, hogy a képviselők az önkormányzatból nem is finanszírozhatók, mert ezt a törvény nem engedi, egyedül az Intézményháló, ami titeket tud foglalkoztatni” – mondta Bence Gáborné, hangsúlyozva azt is, hogyha kell, ehhez többször is módosítják az ORÖ költségvetését, és módosítanak előirányzatot, „felturbózva” azt.

 

 

A visszadátumozott szerződések alapján a kifizetések már megtörténtek, és újabb két hónapra, áprilisra és májusra is szerződést kötöttek a képviselőkkel, és mindemellett az irodafenntartást is finanszírozták. Vajda László és Lakatos Oszkár lungo dromos képviselők múlt héten a Lungo Drom székháza előtt tartott sajtótájékoztatójukon azt mondták, közel 50 millió forintot fizetet ki februártól a csődhelyzetben lévő, „maffiarendszerben működő” ORÖ.

 

/hirek/2016/05/18/maffiarendszerben_mukodik_az_oro_es_a_lungo_drom_a_szervezet_ket_kepviseloje_szerint

 

Irodafenntartást és foglalkoztatási szerződést csak azok a képviselők és közvetlen családtagjaik kaptak, és kapnak jelenleg is, akik Farkas Flóriánt és Balogh Jánost támogatják, így fordulhatott elő, hogy vannak az országban olyan megyék, ahol hat-hét megyei iroda is működik, míg azokban a megyékben, például Baranyában, az ellenéki képviselők élnek, egyetlen egy sem. Volt olyan képviselő, akinek közel egymillió forintot utaltak át márciusban irodafenntartás címén, és a kimutatás szerint a képviselő feleségét és összes gyermekét alkalmazta a megyei irodákban.  

 

Az ORÖ szerdán Kisvárdán tart kihelyezett közgyűlés, ahol a meghirdetett napirendi pontok szerint testületi határozatot kívánnak hozni az állami működési támogatás további kiszervezéséről. A 2016. évi költségvetést úgy módosítanák, hogy az eredeti költségvetésében előirányzott 32 iroda havi 450 ezer forintos támogatását az év hátralevő 7 hónapjára már csak 20 megyei irodát finanszíroznának havi 200 ezer forint költséggel. Az így felszabaduló összegből 30 fő részére 6 hónap időtartamra bruttó 200 ezer forint összegű foglalkoztatást terveznek.

 

Az ez évi költségvetési tervezetben egyetlen fillért sem irányoztak elő az éves állami támogatásukból a Híd a munka világába című uniós program miatti 1,6 milliárd forintos visszafizetési kötelezettségre, sem a szolnoki Hegedüs T. András iskolában csalással lehívott 80 millió forintos állami támogatás visszafizetésére, amely miatt szintén nyomozást indított az adóhatóság. Viszont szintén „működési költségként” használnák fel bérkifizetésre a 10 évvel ezelőtt lekötött 50 millió forintos, egy vagyonkezelő gondozásában lévő bankbetétet, és eladnák az ORÖ VI. kerületi Szív utcában lévő lakását mintegy 13 millió forintos áron.

 

A RomNet által május 11-én nyilvánosságra hozott hangfelvételek és írásunk alapján a be-, és feljelentéseiről ismertté vált Tényi István tett feljelentést a Nemzeti Adó és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságánál. Az adóhatóság a feljelentőt arról tájékoztatta, hogy a bejelentésben foglaltak „azonosságot mutatatnak” a már folyamatban lévő büntetőeljárás adataival, így az állami támogatás kiszervezését is a jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatti már egy évvel ezelőtt indított eljárás keretében vizsgálják.

 

A RonNet hétfőn ídot hírt arról, hogy a NAV ezúttal 30 nappal hosszabbította meg az ORÖ ellen indított nyomozást, de az adóhatóság nem árulta el, hogy a már több mint egy éve zajló büntetőeljárásnak van-e gyanúsítottja.

 

iratlefoglalás

 

Mint arról a RomNet korábban beszámolt, az Intézményhálózaton keresztül történő korábbi ORÖ-s képviselői foglalkoztatással kapcsolatban a NAV már tavaly büntetőeljárást indított, mert a gyanú szerint Farkas Flórián 2011 január és 2014. december 31 között a hozzá hű képviselőinek és családtagjaiknak, illetve tanácsadóinak havi 300-450 ezer forintos fizetéseket adott ebből a programkeretből.  Az adónyomozók múlt év október 4-én, éppen az ORÖ budapesti, Dohány utcai székházában tartott rendkívüli közgyűlés ideje alatt foglalták le az Intézményhálózatához tartozó összes, bűncselekmény-gyanús megbízási szerződést, teljesítési igazolást és kifizetési számlát.

 

/hirek/2015/10/04/tobb_szaz_millios_gyanus_szerzodeseket_foglaltak__le_az_adonyomozok_az_oro-ben 

 

Többször beszámoltunk arról, hangfelvételekkel bizonyítva, hogy az Országos Roma Önkormányzatban zajló átalakulási folyamatokat személyesen Farkas Flórián miniszterelnöki biztos vezényelte le, így működésre kapott állami normatív támogatások elosztását is a miniszterelnöki biztos irányítja javarészt a hozzá hű és őt támogató képviselőkhöz, annak ellenére, hogy tisztában vannak vele, „ez az út nem egyenes”.

 

Hidvégi-B. Attila