HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Több száz milliós gyanús szerződéseket foglaltak le az adónyomozók az ORÖ-ben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Október 04    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

A csütörtöki rendkívüli közgyűlés ideje alatt az adónyomozók az ORÖ Intézményhálózatához tartozó összes, bűncselekmény-gyanús megbízási szerződést és kifizetési számlát lefoglalták a szervezet Dohány utcai székházában – tudta meg a RomNet. Ebből a programból fizetett Farkas Flórián 2011-2014 között a hozzá hű képviselőinek és családtagjaiknak, illetve tanácsadóinak havi 300-450 ezer forintos fizetéseket. Az ORÖ-n belüli háború és az elnök mögüli kihátrálás most az újabb szerződéskötések miatt robbant ki, kettészakítva a Lungo Drom frakciót és a szervezetet, ugyanis újabb 300 millió forintos állami támogatást várnak. 

Hirdetmény

A RomNet az ORÖ gazdasági osztályától megtudta, csütörtökön, miközben az önkormányzat rendkívüli közgyűlést tartott, az adónyomozók a 2011 január és 2014. december 31-ig tartó időszakra vonatkozóan az Intézményhálózathoz tartozó összes megbízási szerződést, teljesítési igazolást, számlákat, és átutalási megbízásokat lefoglalta.  A RomNet látta, hogy az önkormányzat Dohány utcai székházába összesen hat adónyomoz érkezett csütörtökön, de nyilatkozni nem akartak. Az adóhatóság bűnügyi szóvivője ugyanakkor megerősítette, hogy iratlefoglalásokat tartottak, a már folyamatban lévő nyomozásokhoz kapcsolódóan.

 

iroda

(A zárt aktók mögött pakolták össze a 300 millió forint kifizetésére vonatkozó szerződéseket az adónyomozók)

 

Az Országos Roma Önkormányzat Kisebbségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózat feladata alapvetően a romák munkába állásának segítése lett volna, de valójában csak egy kifizetőhely volt, amelyen keresztül Farkas Flórián, az ORÖ akkori elnöke „etette” embereit – mondták a RomNet-nek a szervezet gazdálkodását vizsgáló úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottság tagjai. A Mentorprogramon keresztül kifizetett több száz millió forintnyi, teljesítés nélküli, átláthatatlan szerződések miatt Vajda László és Lakatos Oszkár képviselők még április közepén tettek feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál hivatali visszaélés, sikkasztás, hanyag kezelés és költségvetési csalás gyanúja miatt.  A nyomozás az adóhatósághoz került, és azóta már több tanút is meghallgattak az ügyben, de gyanúsított még nincs.

 

iratlefoglaások

 

Az ORÖ költségvetési szerveként, részben önállóan működő Intézményhálózat 330 millió forint költségvetési támogatást kapott 2011-2014 között. A Magyar Államkincstár idén márciusban közérdekű adatigénylést követően azt közölte, a szervezet négy éves gazdálkodásáról nem tud adatokat szolgáltatni, mert az említett négy éves időszakra vonatkozóan egyetlen negyedéves beszámolójuk sem található, vagyis erre vonatkozó kötelezettségüknek nem tettek eleget. Mint azt a RomNet korábban megírta, az önkormányzat honlapjára az ORÖ és valamennyi intézményének négy éves pénzügyi beszámolója csak idén március végén, Hegedüs István elnökségének ideje alatt került fel, és mindegyik 2014 novemberében és decemberében készült.

 

Az ORÖ belső ellenzékének számító képviselők mellett az Átlátszó még tavaly december 15-én fordult közérdekű adatigényléssel az Intézményhálózathoz, hogy adják ki azoknak a szerződéses, vagy egyéb munkaviszonyban állóknak a névsorát, akik egyúttal az Országos Roma Önkormányzatban képviselőként is tevékenykednek. A törvényi kötelezettségük ellenére, az elmúlt 10 hónapban ennek a mai napig nem tettek eleget.

 

Farkas Flórián 2011 január és 2014 októbere között vezette az önkormányzatot. A lungo dromos képviselőtársai, vagy a vele szövetséget kötött, más szervezet színeiben a testületbe jutott képviselők mindegyike kapott valamilyen megbízási szerződést, míg azok, akik „nem álltak be a sorba”, havi 25 ezer forintos tiszteletdíjat kaptak, és útiköltségeiket sem térítették. Balogh János az MCF színeiben jutott mandátumhoz Borsod megyei képviselőként az előző testületben, és mint azt a RomNet-nek elmondta, négy éven keresztül a 25 ezer forintos tiszteletdíját utalták számára. Annak ellenére, hogy szinte minden közgyűlést vidéken tartottak, az utazási költségeit sem fizették ki, míg a lungo dromosoknak azt is elszámolták.

 

Havonta több mint félmilliós fizetést kapott tanácsadóként az önkormányzattól az elmúlt négy évben Zárug Péter Farkas politológus is, aki az önkormányzat lapjának, az Európai útnak is a főszerkesztője, valamint a lap szerkesztőbizottságának tagja, Granasztói György, Orbán Viktor kormányfő tanácsadója. A megbízottak között voltak több tízmillió forintos megbízással ügyvédek, szakértők.

 

Érdekesség ugyanakkor, hogy mások mellett Vajda László - aki a vizsgálóbizottság elnöke – családtagjai is havi fizetést kaptak a programon keresztül. Ezt a képviselő is elismerte egy június közepén tartott sajtótájékoztatón, majd miután a képviselők adatokkal támasztották alá kijelentésüket, Vajda László felháborodottan elhagyta a termet. Hegedüs István, aki csak tavaly októbertől lett az ORÖ elnöke, és elnöki megbízatását az átadás-átvételt követően múlt év novembertől látja el, a RomNet-nek korábban nyilatkozva szintén nem tagadta, hogy az ő hozzátartozói is dolgoztak korábban az Intézményhálózat programjaiban, de állítása szerint nem kaptak kiemelten magas fizetést, vagyis közel sem 30 millió forintot, mint ahogy azt képviselőtársai állították.

 

A kiéhezett Farkas-horda egymást falja fel

A Magyar Közlönyben a múlt héten megjelent kormánydöntés alapján a jövőben az ORÖ kimarad minden kiemeltnek számító uniós program lebonyolításából, így a korábban várt több milliárd forintos programok hiányában az ORÖ csak arra számíthat, hogy az Intézményhálózatához hamarosan megérkezik az újabb 300 millió forintos állami támogatás. A roma grémium belháborúja azért robbant ki, mert a képviselők azon harcolnak, melyiküknek, és kinek a hozzátartozója kaphat újabb szerződést. Hegedüs István az elmúlt hónapokban már ennek a várható támogatásnak a kontójára kötött - egyelőre fedezet nélküli - megbízási szerződéseket azokkal, akik hajlandóak voltak kihátrálni Farkas Flórián mögül. Hegedüs elnök kabinetvezetői és tanácsadói szerződéseket kötött a napokban több képviselővel is, akik tiszteletdíjuk mellett havi 300-450 ezer forintos megbízási díj fejében segítik majd az elnök munkáját. Ajtai Tibor lungo dromos képviselő - aki igazán csak a bajai választási videó-hamisítási botrányban és a fideszes képviselők melletti mesteri láncszavazás szervezésében lett fülig sáros és országosan ismert - kabinetvezetőként 450 ezer forintos fizetésért tevékenykedik az ORÖ hivatalában. A csütörtöki rendkívüli közgyűlésen több ellenzéki képviselőnek is tanácsadói szerződést kínált, annak fejében, ha Hegedüs István elnök mellett voksolnak. Dógi János képviselő a botrányos közgyűlés szünetében jól hallhatóan több képviselő és újságíró előtt is kijelentette, neki is kínált Ajtai Tibor ilyen szerződést egy órával korábban, amit a képviselő egyszerű „zsarolásnak nevezett”, mire a kabinetvezető úgy válaszolt: „ ez nem zsarolás, egyszerű üzleti ajánlat”.

 

A RomNet úgy tudja, elnöki tanácsadói megbízást kapott a tényfeltáró vizsgálóbizottság tagja, Lakatos Oszkár is, ugyanakkor több, Farkas Flórián emberének tartott képviselő szerződését megszüntették, illetve meg akarják szüntetni. A bizonytalan jövő, és finanszírozás miatt sokan kihátráltak Hegedüs István mögül, és abban bíznak, a politika és a kormány a botrányok és bűncselekmény-gyanúk ellenére megvédi Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, az ORÖ korábbi elnökét, a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet elnökét, és a különféle szervezeteken, alapítványokon keresztül akár a Türr István Intézethez került 2 milliárd forint keretösszegű Mentorprogramból, vagy más uniós projektből újabb jelenős összegű megbízásokat kaphatnak.

 

képviselők

 

Hegedüs István a RomNetnek a látható elnöki bizalomvesztést, és lemondására vonatkozó felszólításokat azzal magyarázta, hogy képviselőtársai azért akadályozták a rendkívüli közgyűlésen a testület munkáját, mert több olyan határozatot is akart hozatni, amely elősegítette volna a teljes pénzügyi átvilágítást, és negatívan érinttet volna Farkas Flóriánt, és a Lungo Drom több képviselőjét. Állítása szerint azért akarta a pénzügyi bizottság munkáját értékeltetni, és újabb három fővel kibővíteni, mert azt szerette volna elérni, hogy a testület ne csak a 2015. május és szeptember 15. közötti időszakot, hanem az azt megelőző fél évet is átfogóan ellenőrizze. Állítása szerint így kiderülhette volna, hogy a korábbi hivatalvezető, Dobóvári Ildikó, és a gazdasági vezető, Bencze Gáborné, valamint Kovács Anita titkárságvezető milyen módon tüntetett el több tízmillió forintot a szervezettől különféle kifizetések mögé rejtve. Mindhárom embernek felmondott a tavasszal Hegedüs István, és ők azóta már Farkas Flórián mellett dolgoznak a Miniszterelnökségen.

 

Ennek viszont ellentmond az a RomNet birtokába került levél, amelyben Hegedüs István elnök azt írta Gáspár Szilviának, a PEB elnökének, hogy nem, vagy csak részben tudja rendelkezésére bocsátani az ellenőrizni akart időszakra vonatkozó számlákat, adatokat, mert az ORÖ hivatalában „több esetben tűntek el és semmisültek meg iratok”, amely miatt rendőrségi nyomozás zajlik. Felajánlotta az elnök, hogy a meglévő dokumentumokba előre egyeztetett időpontban és „felügyelet mellett” a PEB elnöke betekinthet.

 

A RomNet a hét elején írt arról, hogy több ORÖ-s képviselőtő is úgy nyilatkozott szerkesztőségünknek, Farkas Flórián a közelmúltban ultimátumot adott Hegedüs Istvánnak, hogy amennyiben még az ősz folyamán nem mond le elnökségéről, az ORÖ feloszlatását fogja kezdeményeztetni. Mint megtudtuk, a fő konfliktus Farkas és az eddig bábjaként tevékenykedett Hegedüs között a pénz miatt alakult ki. Hegedüs felmondott az ORÖ-ben a hivatalvezetőnek, a gazdasági vezetőnek, az elnöki titkárság több tagjának, így már nem láthat bele a napi pénzügyekbe, felbontotta Zárug Péter Farkas szerződését, és több más olyan emberét, akiket Farkas Flórián fizetett. Konfliktus alakult ki közöttük azért is, mert Hegedüs István pályáztatás nélkül nem utalt át 14 millió forintot az ORÖ költségvetéséből a Lungo Drom lap támogatására, és nem akarja átadni az ORÖ ingatlanjait a Farkas által vezetett foglalkoztatási szövetkezetnek. Farkas Flórián arra tett Hegedüsnek ígéretet, ha ezeket a kéréseket teljesíti, valamint tovább foglalkoztatja különféle megbízási szerződésekkel az embereit az ORÖ-n belül, akkor nem foga támadni, minden maradhat a régiben, megmaradhat az elnöki pozíciója. Hegedüs István viszont ezeknek a feltételeknek nem akar megfelelni, mert mint azt korábban többször is kijelentette, „nem viszi el a balhékat, nem fog börtönbe menni Farkas Flórián helyett”.

 

Kezdeményezte, hogy méltatlanság és összeférhetetlenség miatt több képviselőt fosszanak meg mandátumától, és alakítsák át az ORÖ elnökségét. Hegedüs István úgy véli, már nem csak az ORÖ-ben, hanem a Lungo Drom szervezetben is többsége van. Többen azt gondolják, jó eséllyel el lehet majd távolítani a következő kongresszuson a 25 éve elnökként regnáló Farkas Flóriánt. Jelentkező pedig bőven akad az önkormányzton belül és kívül egyaránt.

 

Hegedüs István bizakodását némiképp beárnyékolja viszont az a tény, hogy a legutóbbi közgyűlésen már a napirend elfogadására sem tudta megszerezni a 47 fős testület egyszerű többségét, és az önkormányzat, valamint az intézmények programjai ellen zajló hatósági eljárásokban és nyomozásokban elnökként maga is érintett lehet, és felelősséggel tartozik, valamint elnöki megbízatásával összefüggésben több büntetőfeljelentést is tettek ellene képviselőtársai. Hegedüs István lemondását a következő napokban, hetekben már nem csak a belső ellenzéke, hanem a kettészakadt lungo dromos frakció tagjai is sürgetni fogják.

 

makai

 

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője más képviselőkkel együtt az ORÖ feloszlatását kezdeményezné, míg Makai István, a Roma polgári Tömörülés elnöke úgy véli, elég lenne, ha Farkas Flórián és Hegedüs István egymás kezét megfogva kisétálnának a közéletből, hogy egy teljes megújulás és tisztulás mehessen végbe a roma politikában.  

 

A roma politikus a RomNetnek úgy fogalmazott: ha ez nem történik meg, akkor a bűn és korrupció fogja uralni a következő négy évet is, annyi újdonsággal, hogy állami ás uniós források hiányában „a kiéheztettet Farkas-horda egymást fogja felfalni”.

 

 Hidvégi-B. Attila

.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt