2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Teleki László: Farkas Flórián, vagy a 800 ezer fős cigányság fontos a kormánynak?
2016. 05. 18. 00:00

Farkas Flórinán személye és sérthetetlensége, vagy a 800 ezer fős magyarországi cigányság a fontos a kormány számára – tette fel a kérdést Lázár János miniszternek Teleki László a parlamentben.

Az MSZP-s képviselő a Miniszterelnökséget vezető minisztertől azt is kérdezte: a tárcavezető szerint bűnpártolást, vagy hivatali visszaélést követett-e el Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos a RomNet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek alapján, amelyből az derült ki: a börtön elől menekülhetett meg több ORÖ-s képviselő azzal, hogy elmozdították Hegedüs Istvánt az elnöki pozícióból.

 

Teleki László

 

A RomNet hétfőn adott hírt arról, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, a Lungo Drom elnöke még február végén, egy nappal Balogh János elnökké választása előtt Szolnokon, egy zártkörű lungo dromos frakcióülésen arról beszélt, hogy az Országos Roma Önkormányzat több képviselője 18-20 millió forintokat vett fel a szervezettől, és emiatt akár börtönbe is kerülhettek volna, ha pár képviselőtársuk nem teszik azt, amit ő kért tőlük.

 

„De tudjátok, kedves barátaim, és akkor, ha ez a pár ember, és lehet szidni a Dancs Misit, meg lehet a Balogh Jánosra nemet mondani (…) Ha ezek nem jönnek, akkor ti nem ültök itt. Már nem tudom kik, hányan lennének börtönben, mert még mindig nem tudom a végét, hogy kik vettek fel pénzeket, 18 meg 20 millió forintokat. És azok sem tudják, akik aláírtak jelenéti ívet, hogy hogyan kötötték meg és kivel. Én mindig kértem, hogy erre vigyázzatok már Kolompár idejében is. Azért is nem akartam eddig ezt kihozni, amíg szép csendben ezt meg nem lépjük…” – hallható Farkas Flóriántól a RomNet birtokába jutott hangfelvételen.

/hirek/2016/05/16/farkas_florian_a_borton_elol_menti_kepviseloit

 

 

Teleki László szocialista országgyűlési képviselő a parlament keddi plenáris ülésén az azonnali kérdések órájában azt mondta, az elmúlt másfél évben nap mint nap lehet különböző botrányokról hallani az Országos Roma Önkormányzat és Farkas Flórián körül.

 

Lázár János az ellenzéki képviselő kérdésére úgy válaszolt: a kormány, Balog Zoltán miniszter és tárcája a társadalmi felzárkóztatásban elkötelezett, és ezt „a világon mindenhol elismerik”. A miniszter ugyanakkor hatalmas problémának nevezte, hogy az országos önkormányzat körül egy éve „balhé van”, ahol a különböző politikai oldalak csapnak össze. Az ORÖ-vel szembeni büntetőeljárásokra utalva fair eljárást és türelmet, megértést kért. Véleménye szerint az Emmi méltányos eljárást gyakorolt azzal, hogy egy éves részletfizetési lehetőséget adott az ORÖ-nek a Híd a munka világába program során már kifizetett 1,6 milliárd forint visszafizetési kötelezettségre, amely Lázár János álláspontja szerint „az egyébként megkérdőjelezhetetlenül szabálytalanul” használtak fel.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékezetett: büntetőeljárás van folyamatban, a program szabálytalansági eljárása nyilvános jelentés, ami hozzáférhető, ugyanakkor megjegyezte, maga az ügy, a társadalmi felzárkóztatás szenved hátrányt az eljárásban szereplő személyek és szervezetek miatt.

 

Teleki László volt romaügyi államtitkár viszontválaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy elbeszélnek egymás mellett, mert nem a programokról, vagy azok hiányáról, hanem arról szól a valódi kérdés: Farkas Flórián bűnpártol-e, vagy nem? Az a cselekedet, amit a média nyilvánosságra hozott, az én értékrendem és értékítéletem szerint igen - tette hozzá.

 

Az MSZP-s képviselő Lázár Jánosnak azt mondta: az a munka, amit a romák társadalmi felzárkóztatásába belefektet Balog Zoltán humánminiszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter, el fog veszni, mert amikor azt a kérdést teszi fel, hogy egy embert védenek-e, vagy a 800 ezer fős cigányság kezét engedik el, az arról szól, hogy a közbizalmat vissza tudják-e építeni a magyarországi cigányság irányába. „Mert ha a közbizalmat nem tudják felépíteni újra, amit egyébként az elmúlt másfél évben az ORÖ és Farkas Flórián rombolt le, akkor hiába fektettek bele bármennyi pénzt, az el fog veszni. Ezért fontos A-t, vagy B-t mondani, és nem csak azt mondani, hogy Farkas Flórián fontos személye ennek a kormánynak, hanem azt, hogy a magyarországi cigányság fontos a magyar kormánynak” – fogalmazott az egykori romaügyi államtitkár.

 

 

Lázár János viszontválaszában emlékezetett arra, hogy Teleki László is volt állami és kormányzati megbízatásban, és az embernek a végletekig ragaszkodnia kell a méltányos és igazságos eljáráshoz. „Attól, hogy Farkas Flórián eljárását, munkáját, vagy a munka minőségét az ellenzék politikai meggyőződésből és indíttatásból megkérdőjelezi, nem egyenlő az igazsággal. Ezért az igazság tisztázása szerencsére nem a kormány feladata, még csak nem is az Országgyűlésé, hanem az ügyészségé és a bűnüldöző szerveké. Számos feljelentés történt ezekben az ügyekben, az igazság felderítése zajlik, és a bűncselekmények felderítése is. Ebben remélem a rendőrség és az ügyészség tiszta vizet fog önteni a pohárba, mert mindannyiunknak ez volna az érdeke” – mondta a miniszter.

 

A Nemzeti Adó és Vámhivatal már több mint egy éve folytat nyomozást tucatnyi feljelentés miatt jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával, de gyanúsítotti kihallhatásra eddig nem került sor. A feljelentések szerint farkas Flórián ORÖ elnöksége idején, 2011-2014 között, valamint 2014 októbere és 2015 májusa között közel hatmilliárd forintot használtak fel szabálytalanul, bűncselekmény-gyanús körülmények között.

 

Hidvégi-B. Attila