2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián a börtön elől menti képviselőit
2016. 05. 16. 00:00

A börtön elől menekülhetett meg több ORÖ-s képviselő azzal, hogy elmozdították Hegedüs Istvánt az elnöki pozícióból - mondta Farkas Flórián a RomNet birtokába jutott hangfelvételen.

Farkas Flórián még február végén, egy nappal Balogh János elnökké választása előtt Szolnokon, egy zártkörű lungo dromos frakcióülésen arról beszélt, hogy az Országos Roma Önkormányzat több képviselője 18-20 millió forintokat vett fel a szervezettől, és emiatt már börtönbe is kerülhettek volna, ha pár képviselőtársuk nem teszik azt, amit ő kért tőlük.

 

 

„De tudjátok, kedves barátaim, és akkor, ha ez a pár ember, és lehet szidni a Dancs Misit, meg lehet a Balogh Jánosra nemet mondani (…) Ha ezek nem jönnek, akkor ti nem ültök itt. Már nem tudom kik, hányan lennének börtönben, mert még mindig nem tudom a végét, hogy kik vettek fel pénzeket, 18 meg 20 millió forintokat. És azok sem tudják, akik aláírtak jelenéti ívet, hogy hogyan kötötték meg és kivel. Én mindig kértem, hogy erre vigyázzatok már Kolompár idejében is. Azért is nem akartam eddig ezt kihozni, amíg szép csendben ezt meg nem lépjük…” – hallható Farkas Flóriántól a RomNet birtokába jutott hangfelvételen.

 

A romaügyi miniszterelnöki biztos, aki a Lungo Drom elnöke is, így folytatja: „De ha ez a pár ember nem jön oda, és nem menti meg az ügyet, és nem tart ki mellettünk, vagy mondok mást, talán most beszélhetünk róla, ha nem tartják be azt, amit kértem tőlük, hogy nem mehetnek át. És ha a Dancs Misi nem csinálja ugyanazon a nap, vasárnap délelőtt azt, amit kértem tőle, akkor megint buktatok volna. És ez ezen az egyetlen egy dolgon múlott.”

 

(Farkas Flórián itt a 2016. február 14-én, az ORÖ Dohány utcai székházába összehívott, de határozatképtelenség miatt elmaradt közgyűlésre utalt. Ezen a testületi ülésen javasolta volna Hegedüs István az ORÖ feloszlatását, de a képviselők, akik bár a Lungo Drom Bezerédi utcai székházában tartózkodtak, nem jelentek meg a testületi ülésen, arra csak Berényi László és Dancs Mihály ment el, de a jelenléti ívet nem írták alá. Hegedüs István két nappal később, február 16-án jelentette be lemondását az elnöki tisztségről.)

/hirek/2016/02/15/hatarozatkeptelenseg_miatt_elmaradt_az_oro_kozgyulese

 

A RomNet több forrásból is úgy értesült, az ORÖ 47 képviselője közül legalább hat ember ellen zajlik különböző szakban eljárás; van, akik ellen a rendőrség és az adóhatóság nyomoz, míg vannak olyanok, akiknek ügye már bírósági szakaszban van, és bírósági ítélet is született.

 

A birtokunkba került hangfelvételből az is kiderül, hogy Farkas Flórián már korábban egyeztetett Balogh Jánossal arról, hogy az ORÖ esetleges feloszlatása után az MCF, a Roma Polgárjogi Mozgalom és a Lungo Drom egy közös listát felállítva indulna az időközi országos önkormányzati választáson.

 

„Köszönöm szépen a szót, Főnök! Azt gondolom, hogy ezt csak megerősíteni tudom, ugyanis Dancs Misivel, ugye mondhatom a nevét? – Igen, szól közbe Farkas Flórián – leültünk párszor beszélgetni veled, és arra a következtetésre jutottunk, hogyha mindenképpen oszlatni kell az országos önkormányzatot, akkor mi hajlandók vagyunk, és partnerek vagyunk, hogy oszlassunk. De azt is megbeszéltük, hogyha úgy alakul, és ennek nem lesz gátja, akkor közösen kellene egy listát állítani, ahol az első harmincba úgymond a mi embereink lennének, a másik 17-be meg értelmiségi fiatalokat szeretnénk előtérbe helyezni. Ezt beszéltük meg’ – mondta Balogh János Farkas Flórián és az ORÖ lungo dromos képviselői előtt. Farkas Flórián a beszélgetés során azt is feltételül szabta Balogh Jánosnak, hogy elnökké választása után le kell mondania az MCF-es elnöki tisztségéről, ugynis 1999 júliusa óta a Lungo Dromnak is tagja. „Ha választás lesz, ha bármi is lesz, akkor nekünk együtt kell mennünk a harcmezőre. Ha oszlatunk, akkor oszlatunk, akkor együtt megyünk a Lungo Drom színeiben” – mondta Farkas Flórián.

 

(Ez azért érdekes, mert a két szervezet eddig riválisa volt a Lungo Dromnak, igaz a baloldali kötődésű MCF 2014 októberében, a nemzetiségi választások után azonnal együttműködési megállapodást kötött a Fidesszel választási szövetségben lévő roma szervezettel, az RPM pedig része volt a Farkas Flórián 2011-2014 közötti elnökségi ideje alatt történt pénzköltéseket vizsgáló bizottságnak, és több büntetőfeljelentést is tettek a milliárdos gyanús pénzfelhasználások miatt.)

 

Farkas Flórián és képviselői

 

Az elmúlt hónapokban a RomNet már többször beszámolt arról, hangfelvételekkel is alátámasztva, hogy Farkas Flórián pozícióját, befolyását felhasználva, valamint havi 350 ezer forintos minisztériumi szerződéssel járó fizetéseket ígérve befolyásolta az Országos Roma Önkormányzat működését, és kísérleteket tett a roma érdekképviseleti szervezet bedöntésére. Arról is beszámoltunk, hogy idén februárban személyesen ő döntötte el, kik milyen pozíciót tölthetnek be az ORÖ-ben Hegedüs István február 16-ai lemondása után.

 

A RomNet korábban nyilvánosságra hozta azt a hangfelvételt is, amelyben Farkas Flórián még tavaly novemberben arra utasította egyik lungo dromos képviselőjét, hogy a mohácsi kihelyezett közgyűlésen mindent szavazzanak le, és „ha kell, borítsanak”. Emlékezetes, ezen a botrányos közgyűlésen bántalmazták a Hír tv egyik munkatársát, ami miatt az ügyészség már vádat emelt, és a bírósági tárgyalásra hamarosan sor kerül.

 

Farkas Flórián ellen a nyilvánosságra került hangfelvételek, valamint az ORÖ képviselőinek és korábbi elnökének sajtónyilatkozatai alapján Lakatos Oszkár és Vajda László képviselők, illetve a be-, és feljelentéseiről ismertté vált Tényi István is feljelentést tett. Ezekben az ügyekben a Központi Nyomozó Főügyészség és az adóhatóság is eljárást folytat, és mint azt a RomNet megtudta, az elmúlt hetekben több tanúkihallgatásra is sor került.

 

 

A mostani hangfelvételekből kiderült, Farkas Flórián már februárban tisztában volt azzal, hogy a humántárca a Híd a munka világába projekt teljes összegét, az 1,6 milliárd forintot vissza fogja követelni, és fizetésképtelenség miatt csődbe kerülhet az önkormányzat.

 

„Bár legyen úgy, hogy ki fogjuk húzni két-három évig, de az a félelmem, hogy nem. Mert nem fog működőképes lenni az ORÖ. Bár lenne úgy, olyan, ahogy mondtad, Laci, hogy langyos lángon elizélnénk az ORÖ-t. Nem tudom, bár úgy legyen, de ha bejön valami, akkor ez nem működik, ember nem tud majd vele mit kezdeni. Én ettől tartok a legjobban” – mondta a miniszterelnöki biztos. (Farkas Flórián Berényi László ORÖ-s képviselőt, egykori országgyűlési képviselőt említette, aki idén januártól a Híd a munka világába nevű foglakoztatási szövetkezet elnök-vezérigazgatója lett, váltva a pozícióban Farkas Flóriánt)

 

A RomNet múlt szerdán számolt be arról, hogy a birtokunkba került hangfelvételekből és dokumentumokból kiderült: az ORÖ Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózatán keresztül havi 450 ezer forintot juttatnak irodafenntartás, és havi 200 ezer forint megbízási díjat mentori fizetés címén azokhoz a képviselőkhöz és családtagjaikhoz, illetve segítőikhez, akik támogatják Farkas Flóriánt.  A korábban már jól bevált - de az adóhatóság szerint bűncselekmény-gyanús - rendszerben a képviselők és családtagjaik tevékenykednek, többségében a képviselők saját lakásán működő „irodában”. Hasonló cselekedet miatt az adóhatóság már egy éve folytat nyomozást költségvetési csalás miatt.

/hirek/2016/05/11/kepviseloinek_szervezi_ki_az_allami_mukodesi_tamogatast_az_oro

 

 

Arról is beszámoltunk már, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztos saját személyében látja a cigánypolitika és az ORÖ „rehabilitálásának” lehetőségét, ezért egy törvénymódosítással térne vissza az önkormányzat élére, amelynek előkészítése már el is kezdődött. A hangfelvételen a miniszterelnöki biztos kijelentette: ha ő visszatér az ORÖ élére, akkor az elnöknek ne kell mondania.

/hirek/2016/04/27/lex_farkas_florian


 

Hidvégi-B. Attila